Nem hagyjuk a terroristáknak, hogy tönkretegyék az Eb-t

Terrorelhárítási gyakorlat Lyonban: ne ellenkezzünk a rendőrökkel
Vágólapra másolva!
A franciák eltökéltek, hogy nem hagyják tönkretenni az Eb-t a a terrorveszélytől – mondták a helyiek Nizzában az Origo tudósítójának. Más kérdés, hogy úgy tűnik, megteszik helyettük az egymással verekedő huligánok. De vajon mit gondolnak arról, hogy rasszista-e a szövetségi kapitányuk, Didier Deschamps?
Vágólapra másolva!

Két srác ül a nizzai szurkolói zónával szemközti park egyik padján. Az egyikükön a OGC Nice nagy rivlálisa, az Olympique Marseille melegítője feszül, de nem úgy néz ki, mint aki attól fél, hogy emiatt elkapják a helyi ultrák. Hamza nem beszél angolul, így Portugáliából származó, de szintén francia haverja, Patrick tolmácsol neki.

Hülyeség, hogy Deschamps rasszista lenne

Közvetlenül az Európa-bajnokság rajta előtt az egész nemzetet megosztó ügy volt, hogy Didier Deschamps vajon rasszista indítékkal hagyta-e ki a 23-as keretből a Valbuena-botrány miatt éppen bíróságra készülő Karim Benzemát?

„Deschamps nem rasszista, ez hülyeség” – mondja szinte egyszerre a portugál és az arab származású francia. Azt azért hozzáteszik, hogy valamiért mégis csak egyetlen muszlim játékos, Adil Rami van a keretben, kimaradt Hatem Ben Arfa és Kévin Gameiro is. Bár ezt talán rosszul tudják: Paul Pogba, Moussa Sissoko, N’Golo Kanté és Bacary Sagna is vallotta már magát muszlimnak.

A szurkolók szerint butaság, hogy Didier Deschamps rasszista lenne Forrás: AFP

A két srác nem fél a terrorfenyegetéstől, sőt amondók, hogy a Marseille-ben és Nizzában rendezett szurkolói bunyók is gyorsan kifulladnak, nem fogják tönkretenni az Európa-bajnokságot.

Az élet nem állhat meg

Az elegánsan öltözött, két kisgyerekével a parkban játszó Yacin is úgy gondolja, hogy a fenyegetések ellenére nem fognak az emberek otthon maradni.

"Ha azt hiszik, hogy félelemből majd mindenki otthon marad, akkor tévednek. Nem állhat meg miattuk az élet, bízunk a hatóságokban, és abban, hogy biztonságban vagyunk" – mondja Yacin. Ő is arab születésű, muszlim vallású, ami most nem a legjobb ajánlólevél még a magyar szemmel elképesztően heterogén Franciaországban sem.

Terrorelhárítási gyakorlat Lyonban Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

"Előítéletesek lettek az emberek, tényleg sokan hajlamosak azt hinni, hogy arab névvel, muszlimként az ember csak terrorista lehet. Nehezebben kapunk munkát, és nehezebben találunk albérletet a tavalyi terrortámadások óta" – panaszkodik. Úgy érzi, az emberekben nincs társadalmi felelősség, nem segítenek egymásnak, és persze, hogy a fiatalok így könnyebben válnak szélsőségessé.

Azt ő sem hiszi, hogy Deschamps-nak baja lenne az arab származású játékosokkal. De nem is teljesen nyugodt.

A szélsőjobb nem bír magával

"Szerintem a kapitány nem rasszista, de az tény, hogy nyomás nehezedik rá a szélsőjobb, különösen a Nemzeti Front irányából. Nem lenne szabad, hogy hagyja magát befolyásolni. Benzema a legjobb csatárunk, aki mégiscsak kétszeres BL-győztes. 1998-ban a világbajnokság összehozta a nemzetet, az egész ország egy emberként állt a válogatott mögött, de most nem érzem ugyanezt az összefogást” – kesereg egy sort Yacine, szintén megemlítve Ben Arfa hiányát.

– teszi hozzá.

Ebben aligha segítenek a torna első hetében látott képsorok a marseille-i és a nizzai balhékról. Yacin szerint a legnagyobb gond a mértéktelen alkoholfogyasztás, a bajt pedig meg kellene előzni. "Jól tudják, hogy melyik csapatok szurkolói a veszélyesek: angolok, oroszok, horvátok, velük kellene kezdeni valamit, megakadályozni, hogy a legveszélyesebb figurák eljussanak az Eb-re." (Azóta kiderült, egyes angol lapok épp a magyar ultráktól tartanak.)

Az angol szurkolók az ellenfelekkel és a rendőrökkel is összecsaptak már Franciaországban Forrás: AFP/Leon Neal

Yacin maga is volt kint a nizzai szurkolói zónában, ahol remek hangulatot, békességet tapasztalt. Mégis egyedül ment ki, úgy gondolta, hogy a szurkolói zóna nem gyerekeknek való hely. Korábbi, ott készült riportunkból kiderül, hogy valóban vannak olyan dolgok, amelyek nem egy ötévesnek valók.

Tömegben mindenki bátrabb

Miután a foci ma már nem csak a férfiak ügye, megkérdeztünk három lányt is. Pauline, Marianne és Fanny csak nyaralni jött Nizzába, de azért az Eb-láz őket is elérte.

Az Eb-t igenis ünnepnek látják, amely összehozza a nemzetet, egységessé teszi az országot, és nem gondolják, hogy a balhék rontják a torna és az ország jó hírét. Szerintük a verekedések oka is egyszerű: Párizs mellett éppen Marseille és Nizza két a leghírhedtebb huligánközpont, ahol a francia bajnoki meccseken is gyakoriak az összetűzések, másrészt pedig "tömegben mindenki bátrabb, működik a tömegpszichózis". "Figyelmet akarnak, azért csinálják a fesztivált. Így élik ki, illetve vezetik le a frusztrációjukat."

Köztársasági gárdisták a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap munkatársai elleni merénylettel kezdődött párizsi terrortámadás-sorozat áldozatairól tartott megemlékezésen Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

A lányok szerint a huligánok többsége szegény, munkanélküli és iskolázatlan fiatal, akik így adják ki a dühüket, és ugyanerre vezethető vissza az is, hogy ezek a fiatalok miért állnak terroristának. "A kormány feladata lenne, hogy többet tegyen ezekért az emberekért, és akkor nem a terrorizmust választanák" – mondják. Ha már ennyire benne vagyunk a társadalom-lélektanban, azt is megtudakoltuk, hogy mi a véleményük az ország hétköznapjait nyomasztóan beárnyékoló terrorveszélyről?

Nem félnek, például, a szurkolói zóna közelében ücsörögni?

"Nem félünk, úgy vagyunk vele, hogy, ha merényletet akarnak elkövetni, azt bárhol, bármikor megtehetik, nem csak itt. Egyébként is: a rengeteg fegyveres látványa inkább nyomasztó, semmint biztonságérzetet ad. Engem mindig a tavaly novemberi támadásokra emlékeztetnek” – mondja egyikük, végül pedig leszögezik, hogy nem fognak félni, "mert ha félünk és otthon maradunk, akkor ők nyertek".