Kassai büntetőt fújt a románoknak, bombagóllal nyertek a franciák

France v Romania - Group A: UEFA Euro 2016 European Championship opening match during the UEFA Euro 2016 Group A match between France and Romania at Stade de France on June 10, 2016 in Paris, France.
PARIS, FRANCE - JUNE 10: Dimitri Payet of France scores his team's second goal during the UEFA Euro 2016 Group A match between France and Romania at Stade de France on June 10, 2016 in Paris, France. (Photo by Paul Gilham/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Izgalmas meccsel kezdődött az Európa-bajnokság Franciaországban, Románia többször is meglephette volna a házigazdát, ám Didier Deschamps együttese Dimitri Payet 89. percben lőtt bombagóljával végül 2-1-re győzött. A találkozót Kassai Viktor vezette, megadott egy jogos tizenegyest a románoknak, de ez is kevés volt a győzelemhez.
Vágólapra másolva!

A csoport, 1. forduló:
Franciaország-Románia 2-1 (0-0)
Saint-Denis, Stade de France, 75 113 néző, v.: Kassai Viktor
Franciaország: Lloris - Sagna, Rami, Koscielny, Evra - Pogba (Martial, 77.), Kanté, Matuidi - Griezmann (Coman, 66.), Giroud, Payet (Sissoko, 92.)
Románia: Tatarusanu - Sapunaru, Chiriches, Grigore, Rat - Stanciu (Chipciu, 72.), Hoban, Pintilii - Popa (Torje, 82.), Andone (Alibec, 61.), Stancu
gólszerzők: Giroud (57.), Payet (89.), illetve Stancu (65.)
sárga lap: Giroud (69.), illetve Chiriches (32.), Rat (45.), Popa (78.)

Ahogy mondani szokás, színpompás megnyitóval kezdődött el az Európa-bajnokság, és ezúttal valóban helytálló a jelző, hiszen amellett, hogy a híres francia DJ, David Guetta zenélt, a lelátón élőképben kirakták az összes Eb-résztvevő ország zászlóját.

A magyar zászló mellett volt még magyar érdekeltség rögtön a nyitómeccsen, hiszen Kassai Viktor vezette a találkozót, így magyar sípszóra rajtolt az Eb.

Előzetesen a franciákat az egyik legnagyobb esélyesnek tartották még akkor is, ha Karim Benzema a szexbotrány, Mamadou Sakho pedig a doppingügye miatt kimaradt a keretből. Viszont jó ómen volt nekik, hogy a legutóbbi két hazai rendezésű tornát egyaránt megnyerték, 1984-ben Platiniék az Eb-n, 1998-ban Zidane-ék a vébén győztek. Ráadásul 1960 óta nem veszítettek hazai pályán meccset nagy világversenyen, és a románoktól sem kaptak ki a két csapat legutóbbi tíz találkozóján.

Itt böngészheti a meccs statisztikáit:

Ennek ellenére egy hatalmas román helyzettel kezdődött a meccs, Stanciu közeli lövését Lloris földöntúli bravúrral védte.

Tíz perc kellett, hogy a franciák felébredjenek a kezdeti sokkból, előbb Giroud bólintott mellé, majd Griezmann szerezhetett volna vezetést a hazaiaknak, de közelről a kapufára fejelt.

A 36. percben ismét Griezmann veszélyeztetett, lövése megpattant egy román játékoson, így centikkel elkerülte a kaput a labda. Egyértelműen szögletnek kellett volna következni, de Kassai máshogy látta, így kirúgással folytatódott a játék.

A második félidő ugyanúgy indult és hasonlóan is folytatódott, mint az első. A 48. percben újra teljesen elaludt a francia védelem - ahogy azt a szakértők az Eb előtt többször is megjósolták -, ám Stancu hiába vehette át teljesen egyedül a labdát néhány méterre a kaputól, csúnyán mellélőtt.

Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Shaun Botterill

A franciáknak ismét kellett néhány perc a felébredéshez, az 52. percben pedig Tatarusanunak először kellett védenie, Giroud közeli lövését bravúrral tolta ki. Öt perccel később a meccs egyik legszebb, majd az egyik legfontosabb jelenete következett: Payet bal oldali beadását Pogba egészen zseniális kapáslövéssel lőtte kapura, a román kapus szögletre mentett.

Payet átkocogott a másik oldalra, a szöglet után ismét beadta a labdát, középen pedig érkezett Giroud, aki gyakorlatilag kifejelte Tatarusanu kezéből a labdát, egyenesen a román kapuba. (1-0) Ahogy mondani szokás: kapushiba. Giroud a legutóbbi hat válogatott meccsén, amikor kezdett, nyolc gólt lőtt.

Nem sokáig örülhettek azonban a franciák, hiszen néhány perccel később Stanciu a 16-oson belül elfejelte a labdát Evra elől, a Juventus védője eltalálta a román focista sípcsontját, Kassai kis habozás után tizenegyest ítélt - teljesen jogosan.

A büntetőt a sértettnél eggyel kevesebb i-vel rendelkező Stancu magabiztosan lőtte a kapu bal oldalába. (1-1)

A meccs egyik legjobbja az első francia gólnál gólpasszt adó Dimitri Payet volt, aki többek között ilyen megoldásokkal szórakoztatta a közönséget:

Didier Deschamps, a franciák szövetségi kapitánya azt nyilatkozta a West Ham United 29 éves játékosáról, hogy minden labdaérintéséből sugárzik a tehetség. Ezt a végén is bizonyította, ugyanis a 89. percben 18-20 méterről védhetetlen balost eresztett el a bal felsőbe, megnyerve ezzel a meccset a franciáknak (2-1). Az sem lehetetlen, hogy már a nyitómeccsen megszületett az Eb legszebb gólja.

A csoport másik meccsén szombaton Albánia Svájccal játszik.