Belgium megmutatta, miért tartják esélyesnek

Belgium – Írország, Euro 2016, foci Eb, UEFA Euro 2016  BELGASOCCER VOETBAL FOOT FOOTBALL RODE DUIVELS DIABLES ROUGES EU SQUARE FORMAT
Belgium's Axel Witsel celebrates after scoring during a soccer game between Belgian national soccer team Red Devils and Ireland, in group E of the group stage of the UEFA Euro 2016 European Championships, Saturday 18 June 2016 in Bordeaux, France. BELGA PHOTO YORICK JANSENS
Vágólapra másolva!
Belgium könnyedén, 3-0-ra legyőzte a mérkőzésen semmit nem mutató Írországot az E csoportban, és győzelmével feljött a második helyre. Az írek maradtak egypontosak, a harmadik fordulóban a már továbbjutott olaszokkal kell megharcolniuk a nyolcaddöntőért. 
Vágólapra másolva!

Európa-bajnokság, E csoport
Belgium-Írország 3-0 (0-0) - Élő közvetítésünk
gól: Lukaku 48., 70., Witsel 61.

Az E csoport második fordulójában az első meccsükön jól játszó, a svédek ellen mégis csak döntetlent játszó Írország az olaszoktól meglepetésre simán kikapó Belgiummal találkozott Bordeaux-ban. A belgák három helyen változtattak az olaszok elleni kezdőjükön, az íreknél csak a sérült Jon Walters került ki a csapatból.

A belgák nekiestek ellenfelüknek, rögtön a meccs elején komoly fölényt harcoltak ki,

érezhető volt, hogy gyorsan döntésre akarják vinni a dolgot.

A svédek ellen az első körben remekül kezdő írek erejéből néhány előrevágott labdára futotta csak, minden energiájukat lefoglalta, hogy kordában tartsák a gyors labdákkal, rövid passzokkal operáló belgákat.

Yannick Ferreira Carrasco veszélyesen játszott Forrás: BELGA/AFP/Bruno Fahy

Kisebb helyzetek után a 20. percben Eden Hazard előtt adódott az első ziccer, a Chelsea támadója egy kifejelt beadást lőhetett szabadon, 14 méterről kapura, de inkább arra figyelt, hogy kraft legyen a lövésben, nem a célzásra. Fölé is ment.

Két perccel később az írek előtt is adódott egy helyzet - az egyetlen igazán komoly az első félidőben -, Wes Hoolahan azonban hosszan vette át a belgák ajándék labdáját (már rég passzolnia kellett volna, és kész a ziccer), így Thomas Vermaelen rá tudott még csúszni a labdára.

Támadnak a belgák, védekeznek az írek Forrás: BELGA/AFP/Dirk Waem

A belgáknak, bár nagy iramot diktáltak, és igyekeztek nyomás alatt tartani az ír védelmet, ugyanaz volt a bajuk, mint az olaszok ellen: a támadóharmadban nagyon kevés volt a jó passz és a váratlan megoldás, így nem volt olyan nehéz dolga az ír védelemnek. A félidő hajrájában egyszer a gólvonalról kellett menteniük, de tulajdonképpen magabiztosan állták útját a belga rohamoknak.

Rajtavesztettek a támadáson

A második félidő elején kicsit feljebb tolták a védekezésüket az írek, és letámadták a belgákat a saját térfelükön, ez azonban nagyon gyorsan kellemetlen eredményt hozott számukra: egy villámgyors kontra végén De Bruyne becsapta az emberét, majd remekül látta meg középen Romelo Lukakut, aki igazított egyet a labdán, és 17 méterről pontos, erős lövést küldött az ír kapu jobb alsó sarkába.

Néhány szórványos ír támadás után eldöntötte a meccset is Belgium. Türelmesen járatták a labdát a szokás szerint felsorakozó, de a labdást nem presszingelő írek fala előtt, Meunier tökéletes beívelésére pedig remekül érkezett Witsel, és bombaerős fejest küldött az ír kapuba. Randolph csak beleütni tudott a labdába.

A második gól után

a belgák elkezdték élvezni a játékot, eltűnt a játékukból a görcsös akarás,

az írek pedig hiába cseréltek, esélyük sem volt egy olyan csodás egyenlítésre, mint tegnap a cseheknek a horvátok ellen. Írország igyekezett szépíteni, de a belgák gond nélkül hárították a nem túl meggyőző támadásokat, sőt ők vezettek veszélyesebb kontrákat.

Jött a harmadik is

A 69. percben a sokadik gyors kontrát vezették a belgák, a jobb oldalon megiramodó Hazard előbb átugrotta a köztörvényes kereteket feszegető ír becsúszást, majd kikerülte a partjelzőt (!), mielőtt középre gurított, ahol az érkező Lukakunak már csak be kellett passzolnia a kapuba a labdát. Mintaszerű kontratámadás volt.

Az írek innentől teljesen feladták, különösebb meggyőződés nélkül mentek a szépítésért, de még a láthatóan megkönnyebbült belgák ellen sem tudtak igazán nagy helyzetet kialakítani. A hátralevő percek lecsorogtak,

Belgium megnyerte a mérkőzést, és három ponttal feljött a második helyre

a már biztos csoportelső olaszok mögé, az egy ponttal álló íreknek pont az olaszok ellen kell kiharcolniuk a továbbjutást az utolsó körben.

Axel Witsel így ünnepelte a gólját Forrás: BELGA/AFP/Yorick Jansens

Ha a mérkőzés statisztikái érdeklik, kattintson: