A számok is azt mutatják, hogy lefociztuk Izlandot

nagy ádám foci eb magyar fociválogatott
Ari Freyr Skulason of Iceland and Adam Nagy of Hungary during the UEFA European Championships 2016 , group F match between Iceland and Hungary played at Stadium Velodrome , Marseille , France on June 18th 2016 - Photo by Michael Zemanek / Backpage Images / DPPI
Vágólapra másolva!
Nemcsak ránzésére volt sokkal jobb Magyarország Izlandnál a szombati Eb-csoportmérkőzésen. A statisztikák szerint a Storck-csapat mindenben felülmúlta a selejtezőkön Hollandiát és Törökországot megelőző izlandi válogatottat.
Vágólapra másolva!

Az alább látható labdabirtoklás, megnyert párharcok, megnyert fejpárbajok (!) aránya és a labdaszerzések száma mellett a passzolás fülre kattintva az is látszik, hogy Izland ellen a több mint kétszer annyi átadásunk 85 százaléka pontos volt, ami nemzetközi szinten is teljesen elfogadható mutató – ezzel szemben az izladiak csak 61 százalékot produkáltak. Még meglepőbb, hogy a nagy termetű izlandiak egyetlen beadása sem volt sikeres, míg a mieink közül minden ötödik.

Korábban is előfordult, hogy masszív ellenfelekkel szemben szép eredményt értünk el, akár hátrányból felállva, de ennyire egyértelműen jobb teljesítményre nem nagyon emlékezhetünk, legfeljebb hatékony kontrajátékra. Nyomás alatt ilyen bátran focizni óriási dolog egy tapasztalatlan csapattól.

Nagy Ádám (jobbra) 21 évesen megint nagyot játszott Forrás: DPPI media/Michael Zemanek


Ezt a fegyvertényt az sem igen kisebbíti, hogy az izlandiak szinte csak védekeztek, hiszen a meccs utáni nyilatkozataikból kiderül, hogy nem szándékosan nem tartották meg a labdát, hanem mert

egyszerűen nem tudták.

Látszik, hogy míg az izlandiak labdaszerzéseinek többsége a saját védekezőharmadukban történt, a magyar válogatott sokkal följebb próbálta megállítani az akciókat, háromszor az ellenfél térfelén sikerült labdát szerezni.


A szerelési kísérletek összehasonlítása is hasonló képet mutat: