Nagy Ádám: Nem saját magamat akarom eladni

Király Gábor
Oslo, 2015. november 13. Király Gábor kapus a Norvégia-Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzésen az oslói Ullevaal Stadionban 2015. november 12-én. Magyarország 1-0-ra győzött. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Király Gábor és Nagy Ádám, azaz a csapat – és az egész Eb-mezőny – legidősebb, valamint legfiatalabb tagja nyilatkozott a keddi, osztrákok elleni Eb-debütálás előtt. És Bernd Storck szövetségi kapitány is mikrofon mögé ült.
Vágólapra másolva!

A válogatott karrierjét éppen az osztrákok ellen egy bécsi mérkőzésssel indító Király Gábor nem fog bedőlni a statisztikáknak a bordeaux-i találkozóra készülve: „Tudom, hogy eddig háromból háromszor nyertem az osztrákok ellen, de a keddi meccs egészen más lesz, sokkal különlegesebb. Én most, az elmúlt egy-két napban éreztem át igazán, hogy mi volt az a hatalmas boldogság, ami tavaly november 15-én eltöltött bennünket. Ez az osztrákok elleni meccs a két válogatott hosszú közös múltjának ellenére is minden szempontból egészen különleges lesz.”

Vicces párbeszédek

A leendő korrekorder mellett Nagy Ádám is fontos szereplője lehet az osztrákok elleni találkozónak. A Ferencváros 21 éves védekező középpályása hároméves volt, amikor Király először védett a válogatottban.

„Sőt, akad olyan is a csapatban, akin már a jegygyűrű is rajta volt, ami néha valóban vicces párbeszédekeet eredményez – mondta Nagy Ádám. – De a korunk miatt soha nem különböztetnek meg bennünket, nem kell az asztal másik végére ülnünk. De enélkül is tudjuk, hogy hol a határ. Ha, teszem azt, viccelődni akarok Gáborral, akkor azért tudni kell, hogy meddig mehetek el.”

A torna tíz legígéretesebb fiatal játékosa közé sorolt Nagy Ádám nem csak azzal van tisztában, hogy meddig mehet el a tréfában, de azzal is, hogy számára különösen fontos lehet egy jól sikerült Európa-bajnokság.

„Aki számít a fociban, az most nézni fogja ezeket a meccseket, és figyelni fogja a játékosokat. De az én célon nem az, hogy most eladjam magam, hanem az, hogy eredményes legyen a csapat. Ha így lesz, és ehhez én is hozzájárulok, akkor nyilván befuthatnak értem komoly külföldi ajánlatok.”

Taktikai simítások

Szóba kerültek az osztrákok is, róluk már inkább Bernd Storck beszélt, aki újra elmondta, hogy mindenki egészséges. Ezt még megtoldotta azzzal, hogy tökéletes feltételek között készülhet a csapat, és még az idő is remek, ami ugyan nem létszükséglet, de egyértelműen jó hatással van a játékosok kedélyére.

„Már csak kis fizikai és taktikai simítások vannak hátra a keddi meccsig. Kész vagyunk a taktikával is. Holnap még utoljára átbeszéljük, hogy milyen haditervvel lépünk pályára, és aztán jöhet a meccs.”

Németország ellen még érződött az edzőtáborok fáradtsága a játékosokon, de az elmúlt napok már a könnyített munkáról, a frissítésről szóltak.

„Az orvosi stáb elemzései – például a tejsavszint mérése – azt mutatják, hogy nem lesz gond az osztrákok elleni meccsen a csapat állóképességével.”

Az Origo felvetésére, miszerint az elmúlt napokban a lényegesen esélyesebb ellenfelekkel szemben kiélezett meccseket játszó "kiscsapatok" játékában látott-e olyan momentumokat, amelyeknek mi is hasznát vehetjük, a kapitány így válaszolt: „Figyelemmel kísérjük a többi csapat szereplését, de a taktikánkat nem a tévében látottak alapján állítjuk össze. Saját játékunk, saját filozófiánk van, aszerint fogunk pályára lépni. Persze a jövőben is rajta tartjuk a szemünket a többieken, és figyeljük, hogy van-e olyan elem a játékukban, amivel mi is eredményesebbek lehetünk.”

Egy osztrák kolléga még megkérdezte Királyt, hogy a keddi ellenfélnél szereplő Garics György édesapja halálának apropóján tett Facebook-bejegyzésen túl esetleg telefonon is beszéltek-e az elmúlt napokban?

„Garics Györggyel és a fiával is sokkal szorozabb annál a kapcsolat, hogy pár szóban elintézzünk egy ilyen fájdalmas dolgot – válaszolta Király. – Ezért írtam külön a Facebookon. De az Európa-bajnokság nem erről szól, fontos feladatok várnak ránk, az ilyen teljes mértékben privát ügyeket most ki kell zárnunk az életünkből és a gondolatainkból."