Nem jó exszovjet válogatottnak lenni ezen az Eb-n

Ukrajna-Lengyelország Euro 2016 foci eb
MARSEILLE, FRANCE - JUNE 21: Artem Fedetskiy of Ukraine is tackled by Arkadiusz Milik of Poland during the UEFA EURO 2016 Group C match between Ukraine and Poland at Stade Velodrome on June 21, 2016 in Marseille, France. (Photo by Lars Baron/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Az oroszok után az ukránok is nagy csalódást okoztak. Lengyelország kapott gól nélkül a 16 között.
Vágólapra másolva!

Eredmény, C csoport, 3. forduló:
Ukrajna-Lengyelország 0-1 (0-0)az élő közvetítés
Párizs, Parc des Princes. V.: Clément Turpin (francia).
Ukrajna: Pjatov - Fedeckij, Hacseridi, Kucser, Butko - Sztepanenko, Rotan - Jarmolenko, Zincsenko (Kovalenko, 73.), Konopljanka - Zozulja (Timoscsuk, 92.)
Lengyelország: Fabianski - Cionek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Zielinski (Blaszczykowski, 46.), Krychowiak, Jodlowiec, Kapustka (Grosicki, 71.) - Milik, Lewandowski
gólszerző: Blaszczykowski (54.)
sárga lap: Rotan (25.), Kucser (38.), ill. Kapustka (61.)

Sajnáljuk, hogy el kell vonnunk az olvasók figyelmét pár percre arról, hogy a magyar válogatott Eb-nyolcaddöntőbe jutása biztossá vált a németek Észak-Írország elleni sikerével, de kötelességünk rögzíteni: volt itt még egy meccs kedden a C csoportban, ahol

néhány tízmillió ember boldogsága volt a tét.

A 2012-es Eb két házigazdája merőben más előzményekkel készült a mérkőzésre. Lengyelország nemcsak megverte az északíreket, de utána még a németek ellen is szerzett egy pontot, ezzel szemben az ukránok mindkét említett válogatottól kikaptak úgy, hogy még gólt sem lőttek.

Bekezdtek a lengyelek

Következésképp nekik kellett sokkal jobban a győzelem, de ezt az első néhány percben meg nem mondta volna az ember. Úgy kezdődött, hogy Lewandowski egy sarkazással indította Miliket, ő rávezette Pjatovra, aztán kissé kiszorított helyzetből lábon lőtte. Egy perc múlva Milik centerezett balról, Lewandowski pedig középről, óriási helyzetben a kapu fölé belsőzött.

Rotan (balra) és Krychowiak fejpárbaja Forrás: AFP/Valery Hache


Ezután már nem akartak többet heveskedni a lengyelek, inkább visszaálltak, és várták, hogy az ukrán válogatott nekik menjen. Rosszul is járhattak volna ezzel a taktikával, az első félidőben

egyedül Jarmolenkónak legalább két ziccere adódott.

Az ukrán csapat legveszélyesebb embere először gyengén Fabianskiba lőtt egy kiugrás végén, majd egy másik alkalommal, ismét csak a kapussal álva szemben, ballal elcsavart a jobb kapufa mellett. Igaz, közben volt egy tizenegyesgyanús helyzet, úgy tűnt, mintha az ukrán szélső lábát elhúzták volna.

Ez volt Jarmolenko második rontása Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Lars Baron

A meccs egyébként egyáltalán nem volt rossz, sok volt a helyzet, és a lövés is. Félidőig utóbbiból ennyi akadt:


A szünet után egész másképp kezdtek a lengyelek – talán azért, mert időközben értesültek róla, hogy a németek vezetést szereztek az északírek ellen, vagyis veszélybe került a csoportelsőség.

Az ambíciót jelezte az is, hogy beállt Jakub Blaszczykowski, és ez tíz percen belül döntő momentumnak bizonyult. A középpályás megcsinált egy nagyszerű cselt a tizenhatoson belül, áttette a labdát a jobb lábáról a balra, és védhetetlenül tekert a hosszú felső sarokba.

Láttátok, srácok? Berúgtam Forrás: AFP/Boris Horvat


A megzavarodott ukrán csapat kis híján kapott rögtön még egy gólt, csak Kapustkán múlt, hogy a bal oldalon meglépve nem tudta Pjatov mellett a hálóig gurítani a labdát. Az oldalháló megvolt, a nagy létszámfölényben lévő lengyel szurkolókat meg is ugrasztotta, de maradt az 1-0.

Lebőgtek az ukránok

Azt nem lehet mondani, hogy az ukránok feladták volna, a gól után megint sokkal többet birtokolták a labdát, Zozuljának akadt veszélyes fejese is, de változtatni egy fikarcnyit sem tudtak Ukrajna kínos Eb-mérlegén: 3 meccs, 3 vereség, 0-5-ös gólkülönbség.

Lengyelország viszont öt ponttal, 2-0-s gólkülönbséggel továbbjutott a csoport második helyén.

Lewandowskiék is a 16 között Forrás: AFP/Boris Horvat