Belgium lesz a magyarok nyolcaddöntős ellenfele

Svédország-Belgium euro 2016 foci eb GÓL 0:1
NICE, FRANCE - JUNE 22: Radja Nainggolan of Belgium scores his team's first goal during the UEFA EURO 2016 Group E match between Sweden and Belgium at Allianz Riviera Stadium on June 22, 2016 in Nice, France. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A svéd labdarúgó-válogatott számára csak a győzelem jelenthetett volna továbbjutást, de alig jelentett veszélyt a kapura, így Nainggolan góljával Belgium nyert, az E csoport második helyén végzett, és készülhet a magyarok elleni nyolcaddöntőre.
Vágólapra másolva!

Eredmény, E csoport, 3. forduló:
Svédország – Belgium 0-1 (0-1) – az élő közvetítés
Nizza, Stade de Nice, 34 011 néző
v.: Felix Brych (német)
Svédország: Isaksson - Lindelöf, Johansson, Granqvist, Olsson - Larsson (Durmaz, 70.), Ekdal, Källström, Forsberg (Zengin, 82.) - Berg (Guidetti, 63.), Ibrahimovic
Belgium: Courtois - Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - Nainggolan, Witsel - Carrasco (Mertens, 71.), De Bruyne, Hazard (Origi, 93.) - Lukaku (Benteke, 87.)
gól: Nainggolan (84.)
sárga lap: Ekdal (33.), Johansson (36.), illetve Meunier (30.), Witsel (45+1.)

Az E csoport utolsó fordulója előtt csak egy dolog volt biztos: Olaszország két győzelemmel biztos csoportelsőként nyolcaddöntős. A másik három csapat azonban még odaérhetett a továbbjutást jelentő második, illetve harmadik helyre, így ennek tudatában csapott össze egymással a hárompontos Belgium és az egypontos Svédország.

Az északiak számára csak a győzelem ért volna továbbjutást, és a kezdőcsapatban három olyan játékos is helyet kapott, aki bejelentette, hogy az Eb után visszavonul. Kérdés volt tehát, ez a meccs lesz-e Zlatan Ibrahimovic, Andreas Isaksson és Kim Källström búcsúmeccse, esetleg siker elhalasztani.

Zlatan Ibrahimovic csúnya búcsúja Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Lars Baron

A felek korábban 14-szer meccseltek egymással, a mérleg hét belga és öt svéd siker, illetve két döntetlen volt.

A svédek jobbhátvédje, Mikael Lustig ágyéksérülés miatt kimaradt, elöl pedig ismét Marcus Berg kezdett Ibrahimovic mellett, és nem John Guidetti. A belgáknál Mousa Dembele bokasérülése miatt Radja Nainggolan került a középpályára, Yannick Carrasco pedig felépülve a kezdőcsapatban kapott helyet.

Egy-egy kapura lövés

Az első félidőben a belgák sokkal agilisabban kezdtek, a svédek csak 45 perc alatt egyenlítették ki majdnem a labdabirtoklási arányt.

Erik Johansson és Eden Hazard Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alex Livesey

Az első komoly helyzetet azonban Svédország hagyta ki, az 5. percben egy lecsorgó labdát berg tűzött kapura 10 méterről, de Courtois bravúrral védett. Ez volt az északiak egyetlen kaput eltaláló lövése az első 45 perc során, nem mintha az ellenfél hullára fárasztotta volna Isakssont: egy De Bruyne-próbálkozást leszámítva a belgák sem találtak célt.

A betömörülő svéd védelemmel szemben a szélsőjáték és a beadások sem érvényesültek, az átlövések pedig rendre elakadtak a belső embereken. A hajrában még Meunier közeli csúsztatása okozott riadalmat, de a labda elsuhant a bal kapufa mellett.

Forrás: AFP/FP or licensors/Jonathan Nackstrand

A szünetben egyik csapat sem cserélt, a belgák boldogabbak lehettek, hiszen továbbjutásra álltak, a svédek pedig semmi extrát nem tudtak előhúzni.

Nainggolan döntött

A második játékrész unalmasan csordogált, érthetetlen volt, hogy a svédek miért nem próbálkoznak nagyobb sebességre kapcsolni. Ugyan érkezett Guidetti és Durmaz, de helyzetet a belgák hagytak ki: a 72. percben Lukaku ziccerét Isaksson védte.

Nainggolan döntött Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Alex Livesey

A kedélyes játszadozással a belgák elégedettek voltak, hiszen kihozták a maximumot, de végül csak nem lett 0-0 a vége, a 84. percben Nainggolan szép gólt lőtt, bebiztosítva a csoportmásodik helyet (1-0).

Ez azt jelenti, hogy Belgium lesz a magyarok nyolcaddöntős ellenfele.