Kizárt, hogy töröljék a futball-Eb-t

Stade de France, terror, foci
Spectators gather on the pitch of the Stade de France stadium following the friendly football match between France and Germany in Saint-Denis, north of Paris, on November 13, 2015, after a series of gun attacks occurred across Paris as well as explosions outside the national stadium where France was hosting Germany. At least 18 people were killed, with at least 15 people killed at the Bataclan concert hall in central Paris, only around 200 metres from the former offices of Charlie Hebdo which were attacked by jihadists in January. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Manuel Valls francia miniszterelnök ragaszkodik a szurkolói zónák kialakításához a nyári labdarúgó-Európa-bajnokságon. A kormányfő vasárnap a francia állami televízióban kifejtette: a novemberben Párizsban, illetve kedden Brüsszelben történt terrortámadások ellenére szeretné, ha a drukkereknek nem kellene lemondaniuk a nyilvános meccsnézés lehetőségéről.
Vágólapra másolva!

"A legerősebb válasz a terroristáknak - a hírszerzési és biztonsági intézkedéseken kívül - az élet, hiszen ők az életet akarják elfojtani. Az Európa-bajnokságot meg kell tartani, és meg is fogjuk tartani" - szögezte le a miniszterelnök.

Valls várakozásai szerint 7-8 millió szurkoló nézi majd a városközpontok különösen veszélyeztetettnek számító közterületein, parkokban elhelyezett óriáskivetítőkön a mérkőzéseket, ezért

fokozott biztonsági intézkedésekre van szükség a hatóságok részéről.

Hozzátette: mivel zárt, körbekerített területekről van szó, garantálható a zónák biztonsága azokkal az eszközökkel és módszerekkel, amelyeket a stadionokon belül is használnak. A szervezőbizottság korábbi közlése szerint 15 százalékkal növelték a torna biztonsági költségeit.

Tavaly novemberben a Stade de France közelében is robbantottak a terroristák Forrás: AFP/Franck Fife

A belügyminisztérium szigorú ellenőrzést tervez a szurkolói zónák bejáratainál, tilos lesz például fémtárgyakat, nagy csomagokat bevinni.

- mondta Manuel Valls.

A tervek szerint az Európa-bajnokság mind a tíz városában kialakítanak egy-egy szurkolói zónát, amely egy hónapon keresztül mindennap nyitva lesz majd.

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy tavaly novemberben a terroristák a párizsi Stade de France-ban akartak robbantani a Franciaország–Németország barátságos mérkőzésen - de végül nem jutottak be a stadionba -, ezért biztonsági övezetet alakítanak ki minden aréna körül.

Az interjúban ismét szóba került a zárt kapus meccsek lehetősége. Valls kifejtette, hogy a mostani rendkívüli helyzetben meg kell vizsgálni az összes eshetőséget, de alapvetően

továbbra sincs napirenden, hogy nézők nélkül játsszanak a csapatok.

A miniszterelnök szerdán kizárta annak lehetőségét, hogy töröljék az Európa-bajnokságot, egyúttal emlékeztetett arra, hogy a tavaly év végi klímacsúcs párizsi megrendezésével országa már bizonyította, hogy a terrorfenyegetettségben is képes nagyszabású esemény vendégül látására.

Az Európa-bajnokságot június 10. és július 10. között rendezik, a magyar válogatott - amely 44 év után szerepel ismét kontinenstornán - sorrendben Ausztriával (június 14., Bordeaux), Izlanddal (június 18., Marseille) és Portugáliával (június 22., Lyon) találkozik az F csoportban.