Ukrajna

Vágólapra másolva!
Ukrajna – Magyarország mögött – a harmadik legjobb volt a harmadik helyen végzett válogatottak különtabelláján, így a mieinkhez hasonlóan pótselejtezőn kellett kiharcolnia az Eb-részvételt. Azzal, hogy sikerrel járt, egy régi átkot is megtört. 
Vágólapra másolva!

Az önálló ukrán válogatottat mi indítottuk útjára, méghozzá szinte véletlenül. Az 1991-ben frissen megalapított ukrán futballszövetség elnöke éppen Budapesten nyaralt, amikor a feleségével kiszúrták a magyar szövetség székházát. Besétáltak, és lebeszélték Ukrajna történetének első hivatalos válogatott mérkőzését, melyet 1992. április 29-én Ungváron Sallói István és Kiprich József góljaival 3-1-re megnyertünk.

Azóta sok minden történt a két ország futballjában, Ukrajna olyan klasszisokat nevelt, mint Andrij Sevcsenko és Szerhij Rebrov, túl van egy saját rendezésű Eb-n, és

az UEFA-ranglista nyolcadik helyezettjeként

várja a franciaországi Európa-bajnokságot.

Mihajlo Fomenko csapata nem áll olyan veretes nevekből, mint a 2000-es évek válogatottja, de az Európa Ligában nagyszerű szezont futó Sahtar Donyeck, illetve a Sevilla sztárjai nem véletlenül állnak előkelő helyen a ranglistán. Azt se felejtsük el, hogy a korábbi, lényegesen erősebbnek tűnő ukrán válogatottak mind elhullottak a pótselejtezőkön, most viszont sikerült kiejteni Szlovéniát.

Ukrajnának eddig olyannyira nem hoztak szerencsét a pótselejtezők, hogy

egy Európa-bajnoki (2000) és három világbajnoki (2002, 2010, 2014) pótvizsgát bukott el,

mire nagy nehezen összejött a mostani kijutás.

A keret legnagyobb csillaga a sevillai Jevhen Konopljanka, mellette a korábban a Bayern Münchenben is szerepelt Anatolij Timoscsukra, valamint a Genkkel nagyszerű szezont futó fiatal középpályásra, Ruszlan Malinovszkira érdemes figyelni, utóbbit óriási ígéretnek tartják Ukrajnában.

Az ukránok nem kerültek könnyű csoportba, Németország megelőzése óriási bravúr lenne, így alighanem a selejtezők meglepetéscsapata, Észak-Írország és Lengyelország ellen kellene összeszedni a továbbjutáshoz kellő pontokat.

A keret

Kapusok: Andrij Pjatov (Sahtar Donyeck), Gyenyisz Bojko (Besiktas), Mikita Sevcsenko (Zorja Luhanszk).
Védők: Jevhen Hacseridi (Dinamo Kijev), Bogdan Butko (Amkar), Artem Fedeckij (Dnipro), Olekszandr Karavaev (Zorja Luhanszk), Olekszandr Kucser (Sahtar Donyeck), Jaroszlav Rakickij (Sahtar Donyeck), Vjacseszlav Sevcsuk (Sahtar Donyeck).
Középpályások: Szerhij Ribalka (Dinamo Kijev), Gyenyisz Garmas (Dinamo Kijev), Szerhij Szidorcsuk (Dinamo Kijev), Andrij Jarmalenko (Dinamo Kijev), Jevhen Konopljanka (Sevilla), Ruszlan Rotany (Dnipro), Tarasz Sztyepanenko (Sahtar Donyeck), Viktor Kovalenko (Sahtar Donyeck), Anatolij Tyimoscsuk (Kajrat), Olekszandr Zincsenko (FK Ufa).
Csatárok: Roman Zozulja (Dnipro), Pilip Budkivszkij (Zorja Luhanszk), Jevhen Szjeleznjov (Sahtar Donyeck).