Törökország

Vágólapra másolva!
Ha van csapat, amelynek az Eb-re való kijutására biztosan minden magyar emlékszik, akkor az Törökország. Egy perccel a csoportkör vége előtt előzte meg Magyarországot a legjobb harmadik helyezettként.
Vágólapra másolva!

Az Eb-selejtezők utolsó játéknapján minden magyar szurkoló szeme az A csoportra tapadt, ahol azt kellett kiszurkolnunk, hogy a törökök ne verjék meg Izlandot, Kazahsztán pedig ne nyerjen Lettországban. Utóbbi gyorsan eldőlt, a törökök azonban úgy tűnt, nem bírnak Izlanddal. Aztán eljött a 90. perc, és Selcuk Inan góljával Törökország nagy nehezen legyűrte az északiakat. Ezzel pedig

Magyarországot megelőzve a legjobb harmadik helyezett csapat lett.

A török futball látott már szebb napokat, és a válogatott is volt már erősebb annál, amely a 2016-os Európa-bajnokságra készül, de azért a nyolc év után először nagy tornára jutó csapat nem rossz. A selejtezőket botrányosan kezdte, a negyedik fordulóban nyert először, de a Fatih Terim által irányított társaság szép lassan összeszedte magát, sőt

2014 november óta egyáltalán nem vesztett meccset.

Szóval a csapat összeállni látszik, bár világklasszisnak nevezhető játékosa alig van. Egyikük Arda Turan, ő annak ellenére kiváló játékos, hogy a Barcában eddig nem igazán vált be. Hakan Calhanoglu (Leverkusen), Mehmet Topal (Fener) és Selcuk Inan (Galata) sorolható még a húzónevek közé. Nehéz dolguk lesz már a csoportkörben: Horvátországgal, Spanyolországgal és selejtezőkről jól ismert Csehországgal találkoznak.

A sötét ló szerepet szeretik

A törökök formája mindenesetre töretlen, első két barátságos meccsükön legyőzték Svédországot és nyertek Bécsben is, ami nem kis teljesítmény, elnézve ezt az osztrák válogatottat. Tegyük hozzá, a 2008-as török válogatottól sem várt senki kiemelkedő szereplést, mégis csak az utolsó pillanatban bukták el az elődöntőt Németország ellen. Abból a bronzérmes csapatból, hiába telt el nyolc év, jó néhányan most is ott lesznek az Európa-bajnokságon.

A keret

Kapusok: Volkan Babacan (Medipol Basaksehir), Onur Recep Kivrak (Trabzonspor), Harun Tekin (Bursaspor).
Védők: Gökhan Gönül (Fenerbahce), Sener Özbayrakli (Fenerbahce), Ahmet Yilmaz Calik (Genclerbirligi), Hakan Kadir Balta (Galatasaray), Mehmet Topal (Fenerbahce), Semih Kaya (Galatasaray), Caner Erkin (Fenerbahce), Ismail Köybasi (Besiktas).
Középpályások: Selcuk Inan (Galatasaray), Ozan Tufan (Fenerbahce), Oguzhan Özyakup (Besiktas), Nuri Sahin (Dortmund), Hakan Calhanoglu (Leverkusen), Volkan Sen (Fenerbahce), Emre Mor (Nordsjaelland).
Csatárok: Arda Turan (Barcelona), Olcay Sahan (Besiktas), Burak Yilmaz (Beijing Guoan), Cenk Tosun (Besiktas), Yunus Malli (Mainz).