Románia

Vágólapra másolva!
Majdnem kétéves veretlenségi sorozat, félelmetesen kevés kapott gól – Románia nem lesz álomellenfél az Eb-n. Különösen, ha kicsit eredményesebb lesz a támadójátéka.
Vágólapra másolva!

Románia egyike annak a négy válogatottnak (Ausztria, Olaszország és Anglia mellett), amely veretlen maradt az Eb-selejtezőkön – többek között a magyarok elleni két döntetlennel. A szívósságát mutatja, hogy (a 2014 júniusában, Algériától elszenvedett vereség óta) nemcsak a selejtezőkön, hanem a barátságos meccseken sem talált legyőzőre, pedig játszott Dániával (2-0), valamint az előző Eb két döntősével, Olaszországgal (2-2) és Spanyolországgal (0-0) is.

A csapat gólt is alig kapott ebben az időszakban. A kvalifikációs sorozatban összesen kettőt, ez az egész mezőnyben a legkevesebb. Egy meccsen két gólt pedig csak az olaszok ellen.

Viszont elég keveset szerzett.

Meg lehet fogni mindezt optimistán is persze. Razvan Rat csapatkapitány tavaly decemberben azt mondta az UEFA.com-nak, hogy a csapat stílusa Diego Simeone Atlético Madridjáéhoz áll közel. Az ellenfelek ijesztgetésére ez a párhuzam mindenesetre tökéletes.

Ki fog gólt szerezni?

De ettől még tény: évek óta a románok egyik nagy problémája, hogy a támadóiknak nem megy a góllövés a válogatottban. A török Genclerbirligiben játszó Bogdan Stancu, a bolgár Ludogorecet erősítő Claudiu Keserü és a spanyol Córdobában focizó Florin Andone Eb-részvétele vehető biztosra, egyiküknek sincs 10 gólja sem a válogatottban. A legtapasztaltabb román csatár, Ciprian Marica, ő 25 gólnál jár, de a selejtezőkön alig kapott lehetőséget.

Szerencsés esetben kisegítheti a formán kívüli csatárokat a Steaua 23 éves játékmestere, Nicolae Stanciu, aki március végén, a litvánok elleni mérkőzésen (1-0) csereként beállva góllal debütált a válogatottban. A spanyolok ellen már kezdő volt, és Iker Casillasnak okozott néhány meleg pillanatot – olyannyira, hogy végül a meccs legjobbjának választották.

A keret

Kapusok: Ciprian Tatarusanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra).
Védők: Cristian Sapunaru (Pandurii), Alexandru Matel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiriches (Napoli), Valerica Gaman (Astra Giurgiu), Dragos Grigore (Al-Szajlija), Cosmin Moti (Ludogorec), Razvan Rat (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo Bucuresti).
Középpályások: Mihai Pintilii (Steaua Bucuresti), Ovidiu Hoban (Hapoel Beer-Seva), Andrei Prepelita (Ludogorec), Adrian Popa (Steaua Bucuresti), Gabriel Torje (Osmanlispor), Alexandru Chipciu (Steaua Bucuresti), Nicolae Stanciu (Steaua Bucuresti), Lucian Sanmartean (Al-Ittihad).
Csatrárok: Claudiu Keseru (Ludogorec), Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Cordoba), Denis Alibec (Astra Giurgiu).