Németország

Vágólapra másolva!
Németország a spanyolok legutóbbi bravúrjának megismétlésére hajt, jelesül, hogy vb-győztesként nyerjen Eb-t. A csapata megvan hozzá, csak az a kérdés, ki lesz az új Klose.
Vágólapra másolva!

Németország a vártnál talán göröngyösebb úton jutott ki a 2016-os Európa bajnokságra – gondolunk itt a lengyelektől elszenvedett vereségre –, de a csoportelsősége nem forgott igazi veszélyben.

Érdekes, hogy aztán a felkészülési mérkőzéseken becsúsztak kellemetlen pofonok, igaz, mindkettő kimondottan fajsúlyos csapattól: a franciák Párizsban 2-0-ra, az angolok Berlinben 0-2-ről 3-2-re fordítva győztek.

Ettől függetlenül némi tiszteletet azért parancsol, hogy

a Nationalelf aktuális világbajnokként utazik Franciaországba.

Az elmúlt másfél évtized szakmai munkájának a gyümölcse szépen beérett Joachim Löw szövetségi kapitánynak kezei között, és a vb-győzelem legfőbb szereplői azóta is a válogatott alapemberei – Thomas Müller, Toni Kroos vagy Mesut Özil európai topcsapatban bizonyít hétről hétre.

Löw ugyanakkor makacs módon ragaszkodik a már jól bevált embereihez, így Lukas Podolski vagy Bastian Schweinsteiger is élvezi a kapitány bizalmát, függetlenül a klubcsapatában nyújtott teljesítményétől. Pedig van honnan válogatni, az új generációban olyan nagyszerű focistákat találunk, mint Julian Draxler (Wolfsburg) és Emre Can (Liverpool).

Klose utódját még keresik

Nagy kérdés, mi lesz a csatársorban, hiszen a német válogatott történetének legeredményesebb játékosa, a 71 gólos Miroslav Klose a 2014-es vb után visszavonult a válogatottól. A török Besiktas házi gólkirálya, Mario Gómez természetes választás lehetne a Klose után támadt űr betöltésére, csakhogy Löw látványosan mellőzte őt a selejtezők során. Szívesebben játszatta Mario Götzét és Andreas Schürrlét az ékposzton.

A keret

Kapusok: Manuel Neuer (Bayern München), Bernd Leno (Leverkusen), Marc-Andre ter Stegen (Barcelona).
Védők: Jerome Boateng (Bayern München), Emre Can (Liverpool), Jonas Hector (Köln), Benedikt Höwedes (Schalke), Mats Hummels (Bayern München), Shkodran Mustafi (Valencia), Antonio Rüdiger (Roma).
Középpályások: Julian Draxler (Wolfsburg), Sami Khedira (Juventus), Joshua Kimmich (Bayern München), Toni Kroos (Real Madrid), Thomas Müller (Bayern München), Mesut Özil (Arsenal), Lukas Podolski (Galatasaray), Andre Schürrle (Wolfsburg), Bastian Schweinsteiger (Manchester United), Julian Weigl (Dortmund).
Csatárok: Mario Gómez (Besiktas), Mario Götze (Bayern München), Leroy Sané (Schalke).