Izland

Vágólapra másolva!
Az izlandi futball fellendítése az 1990-es évek végén kezdődött meg, és mára nemcsak az infrastruktúra európai színvonalú, de a válogatott csapat is. 
Vágólapra másolva!

Nem volt olyan rég, amikor az izlandi válogatott rokonszenves outsidernek számított csak az európai futballporondon. Mára azonban nemcsak infrastruktúrában, de eredményességben is felzárkózott az európai átlaghoz.

Az egyik legkeményebb selejtezőcsoportból jutott ki az Eb-re

Csehország mögött, de Törökország és Hollandia előtt.

Az Eb-mezőny egyetlen szövetségikapitány-párosa (Heimir Hallgrímsson és a svéd Lars Lagerback) egy efféle lehetséges kezdőcsapattal dolgozhat, többek között, a magyarok ellen készülve: Halldórsson (Bodø/Glimt) – Saevarsson (Hammarby), Árnason (Malmö), Sigurdsson (Krasznodar), Skulason (Odense) – Gudmundsson (Charlton Athletic), Gunnarsson (Cardiff City), Sigurdsson Swansea City), Hallfredson (Udinese) – Bödvarsson (Kaiserslautern), Sigthórsson (Nantes).

A lakosság 7 százaléka focizik

Ez lesz a válogatott első nagy tornája. A siker mégsem a semmiből jött, hiszen az 1990-es évek vége óta rengeteg fejlesztés segítette az országban a sportág előrelépését. Több mint 100 izlandi iskola jutott műfüves minipályákhoz, illetve mára hét teljes méretű, fűtött, beltéri futballpálya is rendelkezésre áll. Ma a szigetország lakosságának 7 százaléka igazolt játékos – arányaiban ez olyan,

mintha Magyarországon 700 ezren futballoznának szervezett keretek között.

Izlandon a sportot afféle "nagyon komoly szórakozásnak" tartják, amely mellett ugyanakkor a való életnek is folytatódnia kell. Vélhetően nem sok olyan ország lehet még, ahol a válogatott kapusa profi filmes is egyben. Hannes Thór Halldórsson készítette, például, az Icelandair egyik reklámját, amelyben saját csapata is szerepel.

"Furcsa volt – nyilatkozta a Sports Illustratednek –, hiszen alakítanom is kellett a reklámban, úgyhogy rendezés közben végig nemzeti mezben és cipőben voltam" – nyilatkozta a kapus a Fociológia című Simon Kuper-könyvben.

A keret

Kapusok: Hannes Thór Halldórsson (Bodö/Glimt), Ögmundur Kristinsson (Hammarby), Ingvar Jónsson (Sandefjord).
Védők: Birkir Már Savarsson (Hammarby), Ragnar Sigursson (Krasznodar), Kári Árnason (Malmö), Ari Freyr Skúlason (OB), Haukur Heidar Hauksson (AIK), Sverrir Ingi Ingason (Lokeren), Hördur Björgvin Magnússon (Cesena), Hjörtur Hermannsson (IFK Göteborg).
Középpályások: Aron Einar Gunnarsson (Cardiff City), Emil Hallfredsson (Udinese), Birkir Bjarnason (Basel), Jóhann Berg Gudmundsson (Charlton), Gylfi Thór Sigurdsson (Swansea), Theódór Elmar Bjarnason (Aarhus), Rúnar Már Sigurjónsson (Sundsvall), Arnór Ingvi Traustason (Norrköping).
Csatárok: Eidur Gudjohnsen (Molde), Kolbeinn Sigthórsson (Nantes), Alfred Finnbogason (Augsburg), Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern).