Ronaldo addig tüzelt, míg ki nem ejtette a cseheket

Kadlec, Ronaldo, Csehország-Portugália, Foci-Eb 2012
Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo kérlelhetetlen támadójátéka élvezetes meccset és egygólos portugál győzelmet hozott az Európa-bajnokság első negyeddöntőjében. A csehek nagyjából fél óráig tudtak pariban maradni az esélyesebb ellenféllel, a folytatásban az egyre jobban bepörgő portugál klasszis sorozatban gyártotta a helyzeteket, és végül a meccset is eldöntötte. Az Eb-n immár három gólnál, négy kapufánál tartó klasszis egy Eb-rekordot is megdöntött, amikor eljutott a tornán a 29. kapura lövésééig.
Vágólapra másolva!

Élő közvetítés

Két kapufa után jött az elődöntőt érő Ronaldo-gól - videó

A mérkőzés képeit itt tekintheti meg

Eb-negyeddöntő:
Csehország - Portugália 0-1 (0-0)
Varsó, Nemzeti Stadion
vezette: Howard Webb (angol)
Csehország: P. Cech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky - Hübschman (Pekhart, 86.), Plasil - Jiracek, Darida (Rezek, 61.), Pilar - Baros
Portugália: Rui Patrício - Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fabio Coentrao - Miguel Veloso - Raul Meireles (Rolando, 88.), Joao Moutinho - Nani (Custódio, 84.), Cristiano Ronaldo - Hélder Postiga (Hugo Almeida, 40.)
gól: Ronaldo (79.)
sárga lap: Limbersky (90.), illetve Nani (26.), Miguel Veloso (27.)

Ahogy azt Cristiano Ronaldo is jelezte a Eurosportnak adott interjújában, a cseh és a portugál válogatott hasonló lelkiállapotban várhatta a negyeddöntőt, hiszen vesztes rajt urán két győzelemmel léptek tovább az A, illetve a B csoportból.

A cseh szövetségi kapitány egy váratlan húzással próbálta meglepni az ellenfelet, kezdőbe küldte ugyanis a 21 éves Daridát. A Viktoria Plzen középpályása aligha számított statisztaszerepen kívül másra a tornán, ehelyett egy Eb-negyeddöntőn begyűjtötte harmadik válogatottságát.

A csehek a csoportmeccseikhez hasonlóan megpróbáltak a meccs elején fölénybe kerülni, de egy Jiracek-akciót leszámítva nem tudtak lendületes támadásokat vezetni. A másik oldalon Ronaldo passza után Moutinho lőhetett, de igazából egyik csapat sem vállalt kockázatot, így a labda a két tizenhatos között pattogott.

A fogadóirodák szerint jóval esélytelenebb csehek láthatóan önbizalmat merítettek a győzelmekből, és negyedóra elteltével mindkét szélen sikerrel játszották be az üres területeket. A két csapat közül így az elején az övék volt a nézhetőbb foci, ezzel együtt helyzetekig ők sem jutottak, Paolo Bento viszont idegesen tárta szét a kezét a portugál kispadon.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini
Ronaldo első helyzetét szabálytalanság előzte meg

Válaszként a portugálok is próbáltak több erőt fordítani a támadásokra, de sokáig így sem tudtak munkát adni Cechnek. Ronaldo villanásaival lett egyértelmű a portugál fölény, a Real ásza előbb kisebb szabálytalansággal szabadulva védőjétől egy közeli lövéssel tesztelte a kapust, majd ollózva a bal, szabadrúgásból pedig a jobb sarok mellé lőtt.

Mielőtt a portugál szurkolók kezdték volna jobban érezni magukat, csapatuk elveszítette egyik kulcsemberét, a dánok ellen szép gólt szerző Hélder Postiga hordágyon hagyta el a pályát, Hugo Almeida váltotta. Ronaldo nem hagyta csüggedni a drukkereket, a meccs addigi legszebb jelenetét hozva vert át két védőt, és találta telibe a kapufát. Az első félidőben látott futball gyakorlatilag 95 százalékban az ő nevéhez fűződött, a többi taktika és rohangálás volt.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Almeida cseréből főszereplővé léphetett volna elő a portugál letámadással kezdődő második félidő elején, de tiszta helyzetből nem tudott a kapuba fejelni. Hiába zúgott a cseh füttykoncert, amikor labdába ért, Ronaldo folytatta hadműveletét, ezúttal egy védhetetlen szabadrúgást eresztett meg, a bal kapufa viszont megint a csehekkel volt. Az Eb-n negyedik kapufáját elkönyvelő portugál nem lankadt, és két perc múlva Gebre mellől kevéssel durrantott a kapu fölé.

A portugál klasszis mindent elsöprő lendületével közben egy elképesztő rekordot is összehozott: egy óra elteltével az Eb-n a negyedik meccsén a 29. kapura lövésig jutott - ennyi próbálkozása eddig senkinek sem volt egyetlen kontinenstorna alatt.

A cseheknek momentumuk sem volt, Nani lövésénél csak Cech bravúrja, Almeida fejesgóljánál pedig a remekül kivitelezett lestaktika mentette meg őket a góltól. A legnagyobb nyomás alatt aztán a legjobb eszközhöz nyúlt Bílek csapata, és egy szédületes Pilar-szólóval ráijesztett az ellenfélre, a csoportmeccseken is sokat villogó középpályás egészen a kapuig jutott, ott azonban rossz döntést hozott.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys
Ronaldo egészen a 79. percig hiába próbálkozott

A portugálok óvatosabb játéka jelezte egy ideig, hogy reálisnak tartják a cseh veszélyt, de aztán az addigiaknál is nagyobb sebességre kapcsoltak, és a kapujához szegezték Csehországot. A társak egy időre átvették Ronaldo szerepét, Moutinho léc alá tartó bombája és Meireles helyzete okozott zavart, majd Nani löketénél is bemutatott Cech egy bravúrt. Ronaldo negyedórás pihenője után visszatért, és a sokadik villanása meghozta a portugál vezetést, Moutinho mintaszerű beadását egy fejessel kegyetlenül gólra váltotta.

Bár még lett volna tíz percük, a cseheknek sem fizikai, sem lelkierejük nem maradt az újításra, így eseménytelen birkózás, majd portugál ünneplés következett. A portugálok készülhetnek az elődöntőre, ahol a spanyol-francia győztesével játszanak, de a csehek is nagyjából a maximumot hozták a nyolc közé jutással az Eb-n.