Mikor állt ki utoljára "van" nélkül Hollandia?

Vágólapra másolva!
A jelenlegi válogatottban is jó néhány "van" nevű játékos szerepel, de vajon mikor játszottak nélkülük utoljára a hollandok?
Vágólapra másolva!

Ha a holland válogatottra gondolunk, akkor nehezen tudjuk elképzelni olyan játékos nélkül a csapatot, amelyiknek a nevében ne lenne benne a "van" szó. Elég csak, ha olyanok jutnak eszünkbe, mint Edwin van der Sar, Marco van Basten, Giovanni van Bronckhorst, Mark van Bommel, Rafael van der Vaart, Ruud van Nistelrooy, Gregory van der Wiel vagy Robin van Persie.

A Guardian arra kereste a választ, hogy legutóbb vajon mikor állhatott ki olyan holland válogatott, amelyikben nem lépett pályára egy "van" sem. Majdnem ilyen volt a 2000-es Eb-n a franciák elleni, 3-2-re megnyert csoportmeccs, de végül Frank Rijkaard egyik cseréjén ez meghiúsult, ugyanis a 89. percben pályára küldte Peter van Vossent. Így az 1996-os tilburgi, Kína elleni barátságos meccs volt az utolsó, ahol "van" nélkül léptek pályára.

A hollandban a van szó ugyanazt jelenti, mint a németben von, azaz nagyjából a magyar -ból, -bőlnek felel meg. Különbség viszont, hogy a németeknél a von nemesi származást feltételez a névben, addig a hollandban nem feltétlenül.