Most jól megkeverhetik a kártyákat az olaszok

Vágólapra másolva!
A 2004-es torna árnyéka lebeg az olaszok utolsó, Írország elleni csoportmérkőzése felett: Andrea Pirlóék ugyanis nyerhetnek bármilyen nagy arányban, ha a spanyol-horvát meccsen 2-2-es döntetlen születik, akkor kiesnek.
Vágólapra másolva!

Az olasz válogatott eddig mind a két Eb-meccsén megszerezte a vezetést, de az előnyt nem tudta megtartani, így Spanyolország, majd Horvátország ellen is 1-1-es döntetlent játszott. Az utolsó összecsapáson a pont nélkül álló, és már biztosan kiesett Írország ellen a csapatnak mindenképpen nyernie kell, de még így sem lehet biztos abban, hogy továbbjut. Ha csak egy góllal vagy 2-0-val gyűjti be a három pontot, akkor a horvát-spanyol találkozón a 0-0 kivételével minden döntetlen azt jelenti, hogy Olaszország kiesik, ha pedig a csoport másik meccsén 2-2 vagy még több gólt hozó döntetlen születik, akkor az olaszok győzhetnek akármilyen nagy arányban, semmiképpen sem mehetnek tovább. Nyolc évvel ezelőtt Olaszország hasonló helyzetben volt: akkor hiába győzte le Bulgáriát, a svéd-dán meccs 2-2-es eredménye miatt kiesett, a másik két együttes pedig továbbment.

Az olaszok mindenesetre próbálnak a saját meccsükre koncentrálni, és a szövetségi kapitány, Cesare Prandelli igyekszik megkeverni a kártyákat. A tréner ugyanis az olasz sajtó szerint az egyik zárt edzésen visszatért ahhoz a 4-3-1-2-es játékrendszerhez, amelyet a selejtezők során is alkalmazott, a nyílt, újságírók által is látogatott tréningen ugyanakkor továbbra is a háromvédős felállást gyakoroltatta. Annyi bizonyos, hogy az első két meccsről hiányzó védő, Andrea Barzagli felépült sérüléséből, és vállalni tudja a játékot, míg az első két összecsapáson a kezdő tizenegyben helyet kapó, de mindkétszer lecserélt csatár, Mario Balotelli térdsérüléssel bajlódik, és így valószínűleg nem játszik majd, a helyén Antonio di Natale kaphat lehetőséget.

Ezen felül taktikai variációk egész tárháza áll Prandelli rendelkezésére. Amennyiben visszatér a négyvédős rendszerhez, úgy Giorgio Chiellinit tolhatja ki a bal oldalra, vagy kihagyja Leonardo Bonuccit, és Federico Balzaretti lesz a balbekk. Barzagli felépülésével Daniele de Rossi alighanem visszatér megszokott posztjára, a középpályára, és így Thiago Motta szorulhat a kispadra, hacsak nem ő játszik irányítót a csatárok mögött, de erre a posztra Riccardo Montolivo, vagy az Eb-re nagy meglepetésre kivitt Alessandro Diamanti alkalmasabb lehet.

Az íreknél nem várható hasonló variálás: Giovanni Trapattoni az állandóság híve, és jó előre kijelentette, hogy bár csapata már biztosan kiesett, ez nem jelenti azt, hogy kísérletezgetésre adná a fejét. A szövetségi kapitány személye persze sokak számára találgatásokra adhat okot, elvégre Trap nem csak hogy szülőhazája ellen irányíthatja az ír csapatot, hanem egykori játékosa, Cesare Prandelli ellen, aki hat éven keresztül futballozott Trapattoni keze alatt a Juventusban. Sőt, az írek szakmai stábjából Marco Tardelli és Liam Brady és Prandelli klubtársa volt. Ugyanakkor Trapattoni vezérletével Írország még veretlen az olaszok ellen.

A várható kezdőcsapatok:
Olaszország: Buffon - Maggio, Bonucci, Barzagli, Chiellini, De Rossi, Marchisio, Pirlo, Montolivo, Di Natale, Cassano
Írország: Given - O'Shea, Dunne, St. Ledger, Ward, Duff, Andrews, Whelan, McGeady, Rob. Keane, Long