Ha most nem verik meg az olaszokat, akkor soha

Vágólapra másolva!
Igazi futballklasszikus az Európa-bajnokság második elődöntője, hiszen a német és az olasz válogatott játszott már egymás ellen vb-döntőt és -elődöntőt is. A németek még sosem győzték le tétmeccsen az olaszokat, ennél jobb esélyük azonban talán sosem volt erre, mint a ma esti meccsen.
Vágólapra másolva!

Ha csak a válogatottakat nézzük, Németország és Olaszország a két legeredményesebb európai futballnemzet: a németek háromszor világ-, illetve Európa-bajnokok, míg az olaszok négy vébét, és egy Eb-t nyertek.

A két válogatott gyakran összefutott a nagy tornákon, de az Európa-bajnokságokon eddig csak csoportmérkőzéseket játszottak egymással, és mindkétszer (1988, 1996) döntetlen született.

Ha viszont egyenes kiesésről volt szó, akkor rendre az olaszok ünnepelhettek - Németország tétmeccsen még sohasem győzte le mai riválisát.

A két csapat kifejezetten emlékezetes mérkőzéseket játszott egymással a vébéken. Az 1970-es elődöntőt, amelyen Olaszország hosszabbításban győzött 4-3-re, minden idők egyik legjobb összecsapásának tartják, és a jelenlegi olasz szövetségi kapitány, Cesare Prandelli többször is elmondta, hogy gyerekkorának egyik nagy élménye volt az a találkozó. "Emlékszem, hogy otthon néztem az édesapámmal, és azóta sem éreztem olyan erős élményeket egy mérkőzés közben" - mesélte.

Az 1982-as vébén a döntőben találkozott a két válogatott, és Olaszország 3-1-es győzelemmel hódította el a trófeát, de az igazán nagy traumát a németek számára alighanem a 2006-os elődöntő jelentette. Akkor az olaszok Németországban győztek 2-0-ra, és a mostani keretekből többen már akkor is játszottak: az olaszoknál Gianluigi Buffon és Andrea Pirlo, a németeknél pedig Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Lukas Podolski és Miroslav Klose.

A jelenlegi német szövetségi kapitány, Joachim Löw akkor Jürgen Klinsmann asszisztenseként szintén ott ült a kispadon, de mint mondja, a múlt eredményei egyáltalán nem foglalkoztatják, Podolski pedig úgy fogalmazott, hogy a német csapat magabiztos, és nem fél senkitől. Erre meg is van az oka, hiszen Németország a legutóbbi 15 tétmérkőzését egytől egyig megnyerte, amivel új világcsúcsot állított fel, ráadásul a németek a legutóbbi 20 találkozójuk mindegyikén szereztek legalább egy gólt.

A kezdő tizenegy összeállítása ezzel együtt kérdéses, hiszen Löw a görögök ellen alaposan átvariálta az addig állandónak mondható csapatát. A védelem alighanem változatlan marad, a támadósorban azonban akadnak kérdőjelek. A német sajtó szerint a legvalószínűbb, hogy Podolski visszatér a csapatba, de Marco Reus is megőrzi a helyét, és a középpálya jobb oldalán szerepel majd, az előretolt ék pedig megint Miroslav Klose lesz, aki tavaly nyártól éppen Olaszországban, a Lazióban légióskodik.

Az olaszoknál Prandelli biztosan nem számíthat az eltiltott Christian Maggióra, és három játékosa is sérüléssel bajlódik: Giorgio Chiellini, aki az angolok elleni találkozót is kihagyta, valamint a negyeddöntőben megsérült Daniele de Rossi és Ignazio Abate. Az olasz lapok szerint azonban mindegyikük ott lesz a kezdők között, Chiellini viszont nem középen, hanem balhátvédként, az olaszok ugyanis valószínűleg maradnak a négyvédős felállásnál. A csatársorban pedig a sok kihagyás miatt kicsit fáradtabban mozgó Antonio Cassano helyére a negyeddöntő büntetőpárbajában az utolsó tizenegyest értékesítő, becserélése után remekül futballozó Alessandro Diamanti kerülhet.

A várható kezdőcsapatok:
Németország: Neuer - J. Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm, Schweinsteiger, Khedira, Reus, Özil, Podolski, Klose.
Olaszország: Buffon - Abate, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Marchisio, Pirlo, De Rossi, Montolivo, Balotelli, Diamanti.