Pirlo és Pepe befért, C. Ronaldo kimaradt - a foci-Eb álomcsapata

Andrea Pirlo, olaszország, foci EB, euro 2012, Olaszország-Anglia meccs
Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnoki címét megvédő spanyol válogatott nem csak a rekordokat halmozta, de a torna álomcsapatát is elárasztották Vicente del Bosque játékosai. A nyolc boldog spanyol mellé még egy német, egy olasz és egy portugál került be nálunk, de utóbbi nem Cristiano Ronaldo lett.
Vágólapra másolva!

Kapus: Iker Casillas (Spanyolország)

A spanyol válogatott kapujában állni hálátlan feladat, hiszen az ellenfél csak ritkán jut el helyzetig, azonban ilyenkor szinte mindig bravúrra van szükség. A Real Madrid kiválóságát azonban nem véletlenül becézik Szent Ikernek: amikor kellett, akkor a helyén volt. A horvátok ellen hatalmas bravúrral piszkálta ki Ivan Rakitic fejesét, a döntőben pedig Antonio di Natale ziccerét is hárította.

A további rangsor:
2. Gianluigi Buffon (Olaszország)
3. Manuel Neuer (Németország)
4. Stipe Pletikosa (Horvátország)
5. Ruí Patricio (Portugália)

Jobbhátvéd: Álvaro Arbeloa (Spanyolország)

A jobbhátvéd posztja mintha mostohagyermek lenne Európában, hiszen míg Brazília szinte futószalagon ontja a jobbnál jobb játékosokat ebben a pozícióban, addig az Eb-n nem volt igazán kiemelkedő teljesítmény. A spanyol Arbeloa viszont egy rendkívül megbízható átlagot mindig hozott, és lehet, hogy ha a társak jobban bíztak volna benne, akkor a támadójátékban is aktívabb lehetett volna. Erre azonban nem volt szükség.

A további rangsor:
2. Darijo Srna (Horvátország)
3. Joao Pereira (Portugália)
4. Theodor Gebre Selassie (Csehország)
5. Glen Johnson (Anglia)

Középhátvéd: Pepe (Portugália)

A portugálok bekkjéről elsőként minden futballszurkolónak a brutális megmozdulásai jutnak az eszébe, ám az Európa-bajnokságon Pepe bizonyította, hogy ha csak a futballra koncentrál, akkor ott van a világ legjobbjai között a posztján. Arról nem is beszélve, hogy a pontrúgásoknál az ellenfél kapuja előtt is veszélyesen játszott, a dánok ellen fontos gólt fejelt.

Középhátvéd: Sergio Ramos (Spanyolország)

Sokan féltették a spanyol csapatot, hogy Carles Puyol nélkül a védelme sebezhetőbb lesz, ám Sergio Ramos ezen a tornán megmutatta, hogy ő is tud igazi vezéregyéniség lenni a védelem tengelyében. Szinte hibátlanul játszotta végig az Eb-t, és amikor rontott (mint az olaszok elleni csoportmérkőzésen Mario Balotellivel szemben), akkor képes volt javítani. Ráadásul a portugálok elleni tizenegyespárbajban is szemtelenül magabiztos volt.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys
Sergio Ramos torreádornak is elmehetne

A további rangsor:
3. Mats Hummels (Németország)
4. Gerard Piqué (Spanyolország)
5. Leonardo Bonucci (Olaszország)
6. Olof Mellberg (Svédország)
7. Daniel Agger (Dánia)
8. Andrea Barzagli (Olaszország)
9. John Terry (Anglia)
10. Joleon Lescott (Anglia)

Balhátvéd: Jordi Alba (Spanyolország)

Míg a jobbhátvédeknél rendkívül szűk volt a merítés, addig a védelem másik oldalán a bőség zavara jelentett gondot, hiszen az Európa-bajnokságon sok balhátvéd nyújtott remek teljesítményt. Nagyon nehéz volt dönteni Fábio Coentrao és Jordi Alba között, végül az aranyérem és a fináléban szerzett gól a spanyol felé billentette a mérleg nyelvét.

A további rangsor:
2. Fábio Coentrao (Portugália)
3. Philipp Lahm (Németország):
4. Federico Balzaretti (Olaszország)
5. Ashley Cole (Anglia)

Védekező középpályás: Sami Khedira (Németország)

Ma már a korábban csak vízhordónak vagy zongoracipelőnek csúfolt játékosok is többet tesznek, mint egyszerűen csak megszerzik a labdát, majd továbbpasszolják a hozzájuk legközelebb állónak. A legjobb példa erre Khedira, aki az Európa-bajnokságon nőtt igazi klasszissá, amit a portugálok elleni gólpassza és a görögök elleni gólja is mutatott.

A további rangsor:
2. Daniele de Rossi (Olaszország)
3. Xabi Alonso (Spanyolország)
4. Sergio Busquets (Spanyolország)
5. Miguel Veloso (Portugália)

Középső középpályás: Andrea Pirlo (Olaszország)

Abban, hogy az olasz válogatott a döntőig jutott az Európa-bajnokságon, Pirlónak hatalmas szerepe van. A rutinos középpályás már a Juventusban is bizonyította, hogy képes megújulni, és miután Cesare Prandelli köré építette a válogatottat, a válogatottban is remekelt. Két gólpassza és egy gólja nem írja le eléggé, hogy mennyire meghatározta az olaszok játékát, amelynek ő adta a ritmusát.

Forrás: AFP/Carl De Souza
Pirlo angolok elleni panenkázása az Eb egyik legemlékezetesebb jelenete

Középső középpályás: Xavi (Spanyolország)

Alighanem minden idők legpontosabban passzoló futballistáját ünnepelhetjük Xavi személyében, akinek az Európa-bajnokságon is alig volt rossz átadása, labdái 93 százalékos pontossággal találtak csapattársat. Két gólpasszt osztott ki, mindkettőt a fináléban, és Pirlóhoz hasonlóan ő is olyan volt saját együttesének, mint egy metronóm, amelyhez mindenki igazodik.

A további rangsor:
3. Luka Modric (Horvátország)
4. Joao Moutinho (Portugália)
5. Steven Gerrard (Anglia)
6. Bastian Schweinsteiger (Németország)
7. Yohan Cabaye (Franciaország)
8. Riccardo Montolivo (Olaszország)
9. Roman Sirokov (Oroszország)
10. William Kvist Jörgensen (Dánia)

Jobb oldali középpályás: David Silva (Spanyolország)

A vérbeli csatárok nélküli spanyol támadótrió jobb oldalán Silva az összes mérkőzésen kezdő volt, nem véletlenül. Összesen három gólpasszt osztott ki, és két gólt is szerzett - a másodikat a lehető legfontosabb pillanatban, a döntőben. Folyamatosan befelé cselezve és mozogva sokszor olyan volt a spanyolok számára, mint egy előretolt ék.

A további rangsor:
2. Michael Krohn-Dehli (Dánia)
3. Petr Jirácek (Csehország)
4. Alan Dzagojev (Oroszország)
5. Jakub Blaszczykowski (Lengyelország)

Bal oldali középpályás: Andrés Iniesta (Spanyolország)

Óriási dilemmában voltunk ezen a poszton, hiszen a torna két talán legjobb játékosa került egymással szembe, és ha ragaszkodunk a szakmaisághoz, akkor csak egyiküket tehettük be az álomcsapatba. Így aztán az UEFA által is az Eb legjobb játékosának megválasztott Andrés Iniesta kiszorította Cristiano Ronaldót, akinek még mindig hiányzik egy igazán nagy dobás a címeres mezben.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Néha öt ember is kevés Iniesta ellen

A további rangsor:
2. Cristiano Ronaldo (Portugália)
3. Václav Pilár (Csehország)
4. Jevhen Konopljanka (Ukrajna)
5. Franck Ribéry (Franciaország)

Csatár: Francesc Fabregas (Spanyolország)

Kénytelenek vagyunk mélyen meghajolni Vicente del Bosque taktikai zsenije előtt, hiszen az általa szabadalmaztatott, klasszikus csatár nélküli játék tökéletesen bevált. Bár Fabregas világéletében középpályás volt, most gyakorlatilag ő volt a spanyolok előretolt éke, és a végére egész jól belejött a szerepkörbe - két gólja és a döntőben adott gólpassza a tanulság rá.

A további rangsor:
2. Zlatan Ibrahimovic (Svédország)
3. Mario Balotelli (Olaszország)
4. Mario Mandzukic (Horvátország)
5. Mario Gomez (Németország)

www.globalsoccerapp.com