Ebben az Eb-ben minden benne van

Vágólapra másolva!
A görög, orosz, lengyel, ukrán négyesből is kikerülhet az Eb-győztes, a pontrúgásokon nagyobb a hangsúly, először tud mindenki magas szinten védekezni  - így látják az Európa-bajnokság első csoportkörét az [origo] által megkérdezett fociszakértők.
Vágólapra másolva!

"Csalódtam, főleg a spanyol válogatottban. Sokkal nagyobb színvonalat és hajtást vártam volna" - kezdte az [origo]-nak értékelését a foci-Eb első csoportköréről Váczi Zoltán, a Békéscsaba és a Vasas volt játékmestere (a volt válogatott focistával készült nagyinterjúnkat itt olvashatja el). Váczinak főleg a nagycsapatok játéka nem tetszett, szerinte az angolok, a franciák vagy az olaszok nem is fognak bekerülni a legjobb négy közé, például az "az angol-francia gyalázatos volt, mert nem akartak semmit".

"A spanyolok csak néha villogtak, de nagyon nem értettem őket: ha már kimennek az Eb-re, akkor nem engedhetik meg maguknak, hogy csatár nélkül játszanak" - mondta Váczi, aki szerint Fernando Torres például azért nem passzolt az emelése előtt, mert teljesen átvette Chelsea játékát, ahol ő az egyedüli csatár, ezért nem is számított arra, hogy lehetne mellette valaki. (A csatár nélküli játékról itt olvashatja elemzésünket.)

Váczi szerint a nagycsapatok betlizése miatt meglepetés lesz. "Kis csapatoktól sokkal jobban megkapja azt az ember, amiért focit néz" - jelentette ki a spanyolokért szorító volt válogatott. Nagyon tetszett neki a görögök, az oroszok, a lengyelek és az ukránok játéka, nem tartja kizártnak, hogy közülük kerülhet ki a végső győztes. "Ebben az Eb-ben minden benne van, mert nincs kiemelkedő teljesítmény" - összegezte véleményét.

A pontrúgások dönthetnek

Ebben egyetértett vele Urbán Flórián is, aki egyéb elfoglaltságai miatt eddig nem sokat látott az Eb-ből, de így is segített az elemzésben az [origo]-nak. "Erős csapatok vannak, nincs kirívóan jó vagy rossz válogatott, bár a csehek picit kilógnak. Az eredmények is szorosak, kivéve az oroszok győzelmét" - pedzegette a volt válogatott focista.

Mivel szerinte nüanszok dönthetnek a kiegyenlített mezőnyben, ezért nem is vállalkozott a győztes megtippelésére. Mindenesetre az oroszok meglepetést okozhatnak szerinte, akárcsak a franciák, és az olaszokat sem lehet leírni, mert bár minden a bundabotrányról szól körülöttük, de ez plusz motivációt jelenthet. Az eddig látott meccseken Urbánnak az tűnt fel taktikai újdonságként, hogy a pontrúgásokra nagyobb hangsúlyt fektetnek, ami éppen amiatt lehet, mert a kiegyenlített erők küzdelmében felértékelődik a rögzített helyzetek szerepe.

Szépen hajtó ukránok

"Változatosnak, érdekesnek, feszültnek, taktikusnak" - sorolta Burcsa Győző az [origo]-nak, hogy milyennek látta eddig az Eb-t. A Videoton korábbi játékosa és edzője szerint az első kör a biztonságról szólt a nagycsapatoknál. "Nem kell csodát várni az első körben, mert itt nem szabad kikapni. Az első körben csak azok vállaltak nagyobb kockázatot, akik hátrányba kerültek" - vélekedett Burcsa, aki a jelenségre az olasz-spanyol gyors gólváltását hozta fel példaként.

Forrás: AFP/Christof Stache
A spanyolokat mindenki esélyesnek tartja

Burcsának az oroszok játéka kimondottan tetszett, az ukránokról pedig azt mondta, hogy szépen hajtottak. Szintén a kellemes meglepetések közé sorolta, hogy a nyitónap sokkal jobb volt, mint az a nagyobb tornákon lenni szokott. Ennek ellenére a tornagyőzelmet a nagycsapatoktól várja, szerinte a spanyolok, az angolok, a franciák, a németek és az oroszok közül kerül ki a végső győzte.

Úgy látja, először jutott el a mezőny arra szinte, hogy a 16 csapat között már nincs gyenge válogatott. "Már a gyengébbnek nevezett csapatok is képesek arra, hogy jól betömörüljenek, minden Eb-résztvevő tud már magas színvonalon védekezni."