Továbbjutási kisokos kocsmai vitákhoz

Vágólapra másolva!
Miért rakja repülőre az olaszokat egy spanyol-horvát 2-2? Miért jó a németeknek, ha egy fergeteges hétgólos meccsen egy góllal kikapnak a dánoktól? Hogyan lehet kiejteni az oroszokat? És egyébként is, mi alapján dől el pontegyenlőség esetén, hogy ki jut tovább? UEFA-szabályok alapján írt kisokosunkból megtudhatja.
Vágólapra másolva!

Közeleg az utolsó csoportkör az Eb-n, elkezdődtek a számolgatások, kinek milyen meccset kell játszania, hogy továbbjusson, vagy éppen hogyan gáncsolhatják el a veszélyes riválist. Veszélyben vannak például azok az olaszok, akiknek nemcsak nyerniük kell az utolsó körben az írek ellen, de amiatt is rághatják a körmüket, hogy mi lesz a spanyol-horvát meccsen.

Pontegyenlőség esetén első körben csak azokat a csapatokat vizsgálják meg, amelyek ugyanannyi pontot szereztek - akár két, akár három, akár négy csapatról van szó. Ezen belül a szerzett pontok számítanak, vagyis ha két csapat közül kell választani, akkor az egymás elleni eredmény számít. Ha három csapatról, akkor a negyedik elleni eredményeket nem veszik figyelembe. (Négy csapatnál értelemszerűen nincs csapat, amelyiket ki lehetne hagyni.)

Végszükség esetén sorsolnak

Ha ez nem dönt, akkor az egyenlő pontszámú csapatok gólkülönbsége számít - értelemszerűen itt is csak három vagy négy csapat egyenlősége játszik, mivel két csapat közül vagy az egymás elleni eredmény döntene, a döntetlen viszont nem hoz gólkülönbségbeli különbséget. Ha a gólkülönbség sem dönt, akkor a több lőtt gólt veszik figyelembe (szintén három vagy négy csapat egyenlősége esetén).

Ha egy szélsősegesen kiegyensúlyozott csoportban ezek alapján sem lehetne dönteni, akkor először megnézik, hogy az összes meccset figyelembe véve milyen a csapatok gólkülönbsége, aztán hogy melyik csapat hány gólt lőtt. Ha ezek sem viszik dűlőre a sorrendet, akkor az UEFA-együttható következik, amelyet az UEFA által szervezett meccsek eredményei alapján számítanak több évre visszamenőleg.

Elméletileg az is előfordulhat, hogy két csapat még ebben is egyenlően áll, ekkor azt nézik, hogy melyik csapatnak hány sárga és piros lapja van. Ha már végképp semmi nem tudna dönteni, akkor egyszerűen sorsolnak.

Tizenegyespárbaj már a csoportkörben

Van egy speciális szabály is arra az esetre, ha két olyan egyenlő csapat közül kell választani, akik az utolsó körben egymás ellen játszanak döntetlent. Ha a két csapatnak ugyanannyi pontja, ugyanannyi rúgott és kapott gólja van, és az utolsó körben egymás ellen ikszeltek, akkor (hosszabbítás nélkül) tizenegyeseket rúgnak a továbbjutásért. Ez csak akkor él, ha két csapat közül kell választani, három vagy négy csapatnál a fenti szabályok számítanak.

Egyelőre még nincs olyan csapat, amelyik az utolsó fordulótól függetlenül biztosan a legjobb nyolc között lenne, és tuti kieső is csak egy van, Írország. A D csoport pénteki meccsein az ukránok bebiztosíthatják a továbbjutásukat, Franciaország pedig búcsúzhat, de az előzetes esélyek alapján inkább az a valószínű, hogy ebben a csoportban is marad bőven számolgatni való az utolsó kör előtt.

Sokat érhet az orosz 4-1

Bár látva az eddigi formákat kicsi rá az esély, de az A csoportban akkor jöhet a nagy számolgatás, ha Görögország nyer, és Csehország döntetlent játszik Lengyelországgal. Ekkor a házigazda lengyeleknek 3 pontja lenne, a többi csapatnak viszont négy. A szabályok szerint ekkor első körben a lengyel meccseket figyelmen kívül kell hagyni, viszont ebben az esetben mindhárom 4 pontos csapat egy döntetlenről mondana le, és maradna a körbeverés.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff
Lehet itt még nagy tömörülés

Ekkor érne igazán sokat az oroszok 4-1-es győzelme Csehország fölött, hiszen nagyon ki kellene kapniuk a görögöktől, hogy bajba kerüljenek. A pontegyenlőség miatt hármuk egymás elleni gólkülönbsége számítana, Csehország a feltételezett döntetlenje miatt két gólos mínusszal végezne. Ha a görögök ötnél nagyobb különbséggel nyernének, akkor az oroszok pottyannának ki, ennél kisebb vereséggel a csehek, pont ötgólos görög siker esetén pedig a rúgott gólok miatt szintén a csehek távoznának.

Még besurranhatnak a hollandok

A B csoportban annak ellenére sincs biztos kieső és továbbjutó, hogy az első németek és az utolsó hollandok közt 6 pont a különbség. Hármas pont-holtverseny akkor állhat elő, ha a dánok megverik a németeket, a portugálok pedig nyernek a hollandok ellen. Ebben az esetben kiesnek a hollandok elleni eredmények, de így sem döntenek a pontok, a gólokat kell összemérni.

A legnagyobb bajban a portugálok lennének a számháborúban, mivel a dán-német-portugál hármasban az ő gólkülönbségük mindenképpen nulla lenne, akármennyivel is verik meg a hollandokat. Ekkor csak az számítana, hogy a dánok mennyivel verik a németeket. Ha két góllal vagy többel, akkor a németek búcsúznának, mert mínuszba fordulna a gólkülönbségük (dán pozitív, portugál zéró).

Egygólos dán győzelemnél mindhárom csapat annyi gólt rúgna egymás ellen, mint amennyit kapott, így az egymás ellen rúgott gólok száma jönne a képbe. A németek csak egy gólt rúgtak Portugáliának, Ronaldóék viszont hármat a dánoknak, így a németek feltételezett egygólos veresége akkor érne mégis továbbjutást számukra, ha a dán meccs 4-3-mal végződik.

Barátság az olaszok ellen

A C csoportban az írek már elbúcsúztak, és a spanyolok elleni játékukat elnézve az olaszok joggal reménykedhetnek, hogy összegyűjtik a három pontot Trapattoni csapata ellen. Ekkor az olaszoknak 5 pontjuk lenne, amivel megelőznék azt a csapatot, amelyik veszít a spanyol-horvát meccsen.

Forrás: AFP/Gabriel Bouys
Nehéz követni

Ha viszont a két csapat döntetlent játszik, akkor ők is ötpontosak lesznek, így megintcsak elindulhat a számolgatás. Az írek ellen az olaszok már nem javíthatják a hármas holtversenyben számított gólkülönbségüket (zéró), és a spanyol-horvát döntetlent feltételezve ennek a két csapatnak is ugyanannyi rúgott és kapott gólja lenne az egymás elleni meccsekből.

Az olaszokat akkor ejhetnék ki a spanyol és horvát játékosok, ha az egymás elleni döntetlenük sok gólos lenne, legalább 2-2-t játszanának. Ekkor az olaszok két góllal, ők hárommal állnának. A spanyolok ebben az esetben azért lennének csoportelsők a horvátok előtt, mert az egymás elleni eredmények nem döntenének, így már az összes meccs eredményét kéne figyelembe venni. Ekkor a spanyolok 4-0-s sikere az írek ellen csoportelsőséget érne.