Átgyalogoltak a halálcsoporton a németek, 12 percig örülhetett Dánia

Vágólapra másolva!
Németország százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a B csoportot az Európa-bajnokságon, miután a zárófordulóban 2-1-re legyőzte az 1992-es Eb-győztes Dániát. Morten Olsen csapata a 11-19. és a 24-28. perc között továbbjutásra állt, végül hárompontos hátránnyal kiesett, mert a másik meccsen a szintén nyolc közé jutott Portugália legyőzte a nullapontos Hollandiát. A német csapatban századik válogatott meccsén gólt szerzett Lukas Podolski.
Vágólapra másolva!

Percről percre tudósítás

A meccs góljai

Képgaléria

B csoport, 3. forduló:
Németország - Dánia 2-1 (1-1)
Lvov, 32 990 néző
vezette: Carlos Velasco Carballo (spanyol)
Németország: Neuer - Bender, Badstuber, Hummels, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - Müller (Kroos, 84.), Özil, Podolski (Schürrle, 64.) - Gomez (Klose, 74.)
Dánia: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, J. Poulsen (Mikkelsen, 82.) - Eriksen, Poulsen, Kvist, Zimling (C. Poulsen, 79.), Krohn-Dehli - Bendtner
gól: Podolski (19.), Bender (80.), illetve Krohn-Dehli (24.)

A német válogatottnak hiába volt hat pontja, egyáltalán nem volt biztos, hogy továbbjut a B csoportból, amelyet az Európa-bajnokság előtt halálcsoportnak neveztek el. Főképp, hogy az ellenfél az a Dánia volt, amely a nyitókörben nagy meglepetésre egy góllal legyőzte a vb-ezüstérmes Hollandiát, és amely a két csapat utolsó tétmérkőzésén Eb-aranyérmet happolt el a németek elől 1992-ben.

Joachim Löw nem is bízott semmit a véletlenre, ezért a lehető legerősebb csapatát küldte fel, a játékosok pedig az első perctől kezdve átérezték, hogy a biztos továbbjutáshoz nyomni, támadni kell.

Matematikus drukkerek előnyben

Ha 3-2-re nyertek volna a dánok, akkor a két csapat kéz a kézben masírozott volna be a nyolc közé, de ilyen eredményt ilyen szinten elég nehéz lenne előre lefixálni (a hasonló helyzetben lévő spanyolok csatára, Fernando Torres ki is kérte magának, hogy vannak, akik szerint a horvátok elleni meccs vége a mindkét csapat számára továbbjutást érő 2-2 lesz).

A németek rögtön a második percben helyzetbe kerültek, Müller előbb távolról fölé, majd közelről a kapusba lőtt. Egyáltalán nem úgy tűnt, hogy a németeknek kellene a legkevésbé hajtaniuk a pontszámok alapján, a 19. percben meg is szerezték a vezetést. A századik német válogatott meccsén pályára lépő, Európa-rekorderként még csak 27 éves Podolski nyolc méterről jobbal, azaz a "rosszabbik" lábával bikázott a kapuba.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Müller üldözi S. Poulsent (még több kép)

Remek ajándék ez tőle a drukkereknek azon a napon, amikor csatlakozott a Thomas Hässler, Franz Beckenbauer, Jürgen Kohler, Jürgen Klinsmann, Lothar Matthäus és Miroslav Klose fémjelezte századosok klubjához. Podolski kölni nevelés, megjárta (szó szerint is) a Bayern Münchent, ahonnan visszamenekült a Kölnhöz, az Eb-döntő napjától viszont az Arsenal játékosa lesz.

Mint elmondta, az Eb-n nem Arsene Wenger edzőnek, hanem az Arsenal-drukkereknek szeretne bizonyítani, akiknek biztos, hogy nagyon tetszett is a gólja.

A német vezetésnek a portugálok is örülhettek, akik ugyan 1-0-ra égtek a hollandok ellen, de ezzel együtt is továbbjutásra álltak. Egészen a 24. percig, amikor a dánok a mindössze 171 centis Krohn-Dehli fejesével egyenlítettek - ez német-dán továbbjutást jelentett.

Ekkor aztán a másik meccsen megrázta magát Cristiano Ronaldo (aki eddig önmaga paródiája volt az Eb-n a sok kihagyott helyzettel és a gyenge játékkal), így a dánok ismét kiesésre álltak.

Gomez lyukat rúgott, a dán csoda elmaradt

Morten Olsen játékosai maximum a közönség reakciójából sejthették, hogy mi a helyzet - a Forma-1-ben ilyenkor táblákkal jelzik a versenyzőnek, hogy mennyi az előnye vagy a hátránya, a fociban ilyen konkrét megoldásra nincsen mód.

A 32. percben a jelenkori futball talán legellentmondásosabb személyisége, Mario Gomez egy beadást kapásból akart kapura lőni, de ügyetlenül találta el a labdát. A Bayern csatára klubjában és az Eb-n is termeli a gólokat, de cselezni nem tud, technikai bravúrokra szinte képtelen, és van, aki lustának nevezi. Ami viszont tény: a hollandok ellen 18 másodpercig volt nála a labda, mégis képes volt két - nem is olyan csúnya - gólt szerezni. Ki is ő valójában, a szép futball gyilkosa vagy a modernkori játék profi befejező csatára? Az igazság az lehet, hogy ha van tíz jó társ, akkor egy Bayernben és egy német válogatottban is jó szolgálatot tehet egy Gomez-képességű csatár (igaz, a München az idén sem a Bundesligát, sem a BL-döntőt nem tudta megnyerni).

Forrás: AFP/Damien Meyer
Agger vs Gomez

A dán egyenlítés után a németek hamar visszavették az irányítást, Podolski szabadrúgása alig ment fölé, és összességében is jobbak voltak.

A dánok főleg a két középső védőnek, a Simon Kjaer-Daniel Agger duónak köszönhették, hogy tartották a döntetlent, de a német védelem is jól muzsikált, amikor a dánok próbáltak előretörni, rögtön - többen is - rárontottak arra, aki a labdát hozta.

A németek labdabirtoklása sokkal masszívabb volt, mint a dánoké, másfélszer annyi jó passzt indítottak útnak, mint az ellenfél, mondjuk ezt a második félidőben többször túlzásba vitték, emiatt a játékuk néha már-már lassúnak tűnt.

Pedig a németek tarthattak az 1-1-től, hiszen a másik meccs 74. percében Ronaldo belőtte második Eb-gólját is, így a dánok egy góllal - Németország kárára - továbbjuthattak volna.

De erről szó sem volt, hamar kiderült, hogy az idén biztosan nem ismétlődik meg az 1992-es dán csoda, amiről a jobbhátvéd Lars Bender gondoskodott: egy hosszú sprint után - összetörve a dánok szívét - belőtte a második német gólt.

Forrás: AFP/Damien Meyer
A beugró jobbhátvéd, Bender szerezte a győztes gólt

2-1 Lvovban, 2-1 Harkovban: Németország kilenc ponttal csoportelső (14 meccs óta veretlen tétmeccsen, ami Európa-rekord), Portugália hattal második, Dánia hárommal harmadik, Hollandia nullával negyedik. Ez a vége a halálcsoportnak.