Nem kell tartani ingerlőgáztól a foci-Eb-n

Vágólapra másolva!
A lengyel rendőrök új, korszerű védősisakokat igen, gázálarcokat ugyanakkor nem kaptak a pénteken kezdődő, lengyel-ukrán szervezésű Európa-bajnokság előtt.
Vágólapra másolva!

A Gazeta Wyborcza című napilap keddi számában arról írt, hogy az Eb idején a stadionok és a szurkolói zónák környékét azok a bűnmegelőzési osztagok fogják felügyelni, amelyeket az utcai megmozdulások feloszlatására képeztek ki. Számukra az országos rendőr-főkapitányság több mint 7 millió zlotyért (483 millió forint) vásárolt több ezer francia gyártmányú, a legjobbak közé sorolt speciális védősisakot, új gázálarcokat azonban a költségek miatt már nem biztosított.

A mérkőzéseknek helyet adó négy lengyel városba - Varsóba, Gdanskba, Poznanba és Wroclawba - rendelt rendőrök szerint ez azt jelenti, hogy szükség esetén nem tudják használni a tömeg feloszlatásában legjobban bevált úgynevezett ingerlőgázt, mert az új védősisakokat viselve képtelenek felvenni a régi álarcokat.

Az új felszereléssel "nem kompatibilis" gázálarcok használhatatlanságáról már több mint fél éve, a november 11-i lengyel nemzeti ünnep idején kitört utcai megmozdulások során meggyőződtek a rendőrök. Riasztásuk ellenére a főkapitányság nem orvosolta a helyzetet, pedig a labdarúgó kontinensviadal után a lengyel futball-liga mérkőzéseinek biztonságáról is a bűnmegelőzés gondoskodik.