Ütköző ember kell a cseheknek

Vágólapra másolva!
A csoportkör második fordulójának nyitómérkőzésén a görögök kényszerűségből, a csehek pedig az első találkozón mutatott gyenge játék miatt kénytelenek változtatni kezdő tizenegyükön.
Vágólapra másolva!

Görögország számára a nyitómérkőzésen a házigazda Lengyelország ellen elért 1-1-es döntetlen jó eredmény, más kérdés, hogy Teofanisz Gekaszék közelebb álltak a győzelemhez, hiszen a második félidőben tizenegyest hibáztak. A következő, Csehország elleni összecsapáson azonban a szövetségi kapitánynak, Fernando Santosnak nincs könnyű dolga a csapat összeállításakor, és éppen a görögök legerősebb pontjának számító védelemmel van nagy gondban. Innen ugyanis két alapemberre sem számíthat: Szokratisz Papasztatopuloszt kiállították a lengyelek ellen, míg Avraam Papadopulosz súlyos sérülése miatt már nem játszhat az Eb-n.

A mérkőzést követő első edzésen minden jel arra mutatott, hogy a portugál szakember a lengyelek ellen a lefújáskor pályán lévő együttest akarja játszani a csehek ellen, kiegészülve a PAOK Szaloniki középpályásával, Jorgosz Fotakisszal, aki azonban tréningen combsérülést szenvedett, így ki kell hagynia a keddi összecsapást. A nagy kérdés most az Fernando Santos számára, hogy tartsa magát az eredeti tervéhez, ami azt jelentené, hogy a középpályás Kosztasz Katszuranisz lép majd vissza a védelem tengelyébe, és az AEK Athén középpályása Grigorisz Makosz kap játéklehetőséget, vagy inkább Katszuraniszt hagyja meg a középpályán, és egy vérbeli középhátvédet, Szteliosz Malezaszt szerepeltet, aki viszont csak kétszeres válogatott.

Az mindenesetre biztosnak tűnik, hogy a lengyelek ellen gólt szerzett és tizenegyest kiharcolt Dimitirsz Szalpigidisz beverekedte magát a csapatba Szotirisz Ninisz kárára.

A csehek számára az első találkozó nagyon rosszul sikerült, hiszen Oroszország ellen 4-1-es vereséget szenvedtek, és a jelek szerint a szövetségi kapitány, Michal Bílek több poszton is változtat. Az első meccsen meglepetésnek számított, hogy az utóbbi időben inkább középhátvédként foglalkoztatott Michal Kadlec visszatért korábbi posztjára, a balhátvéd pozíciójába, de ez a húzás nem vált be, így aztán a Bayer Leverkusen profija várhatóan megint a védelem tengelyében szerepel, és alighanem David Limbersky lesz a balhátvéd. A középpályán az oroszok ellen a szünetben becserélt Tomás Hübschman lehet új arc, akinek elsődleges feladata az ellenfél támadásainak megakadályozása lesz - az oroszok ellen az első játékrészben nagyon hiányzott a csapatból egy ilyen ütköző ember.

A cseheknek egyébként van miért visszavágniuk, hiszen a 2004-es Európa-bajnokságon az elődöntőben kaptak ki a görögöktől, abból a csapatból Petr Cech, Tomás Rosicky és Milan Baros most is ott lesz a pályán.

A cseh csapat a selejtezőket is egy váratlan vereséggel kezdte, hazai pályán kapott ki Litvániától, és Rosicky szerint akkor megmutatták, hogy képesek felállni a padlóról.

A várható kezdőcsapatok
Görögország: Halkiasz - Toroszidisz, K. Papadopulosz, Malezasz, Holebasz, Maniatisz, Katszuranisz, Karagunisz, Szalpigidisz, Gekasz, Szamarasz
Csehország: P. Cech - Gebre Selassie, M. Kadlec, Sivok, Limbersky, Hübschman, Rosicky, Plasil, Pilar, Jirácek, Baros