Sevcsenko beáldozásával fékezné a franciákat az ukrán kapitány

Vágólapra másolva!
Az ukrán fociválogatott egy franciák elleni győzelemmel akár már a második mérkőzésén biztosíthatja helyét a legjobb nyolc között az Európa-bajnokságon, ellenfele azonban már 22 találkozó óta veretlen. Könnyen lehet, hogy az ukrán kapitány, Oleh Blohin kihagyja a kezdőből a svédek elleni meccs hősét, Andrij Sevcsenkót, mert inkább a középpályát erősíti meg.
Vágólapra másolva!

Franciaország utoljára 2010 szeptemberében szenvedett vereséget, és akkor is egy szovjet utódállam válogatottja (Fehéroroszország) győzte le Laurent Blanc csapatát, amely azóta 22 összecsapást játszott.

Ebben a 22 találkozóban volt egy Ukrajna elleni mérkőzés is, tavaly júniusban barátságos 90 percen 4-1-re verték az Eb házigazdáját - pedig Blanc akkor leginkább a fiatal tehetségeknek adott lehetőséget, és abból a kezdő tizenegyből most várhatóan csak hárman szerepelnek majd.

A franciák az első Eb-meccsükön nem voltak túl meggyőzőek, hiszen a gyakran tízfős angol védelmet csak ritkán tudták átjátszani, az esetek többségében távoli lövésekkel próbálkoztak, amelyek közül egy bejött, így alakult ki az 1-1-es végeredmény.

Ennek ellenére Blanc a hírek szerint nem tervez radikális változtatásokat a csapatban: a középpályán a sérüléséből immár teljesen felépült Yann M'Vila válthatja Alou Diarrát, de ettől a cserétől eltekintve ugyanazokra számít, mint az angolok ellen.

Az ukránok szövetségi kapitánya, Oleh Blohin mindenkit meglepett az első találkozón a svédek ellen azzal, hogy a kezdő tizenegybe jelölte Andrij Sevcsenkót, aki több mint egy éve nem volt kezdő a válogatottban, de a húzás tökéletesen bejött, hiszen az egykori Aranylabdás duplája a győzelmet jelentette.

A kérdés már csak az, hogy Sevcsenko képes-e négy napon belül másodszor is majdnem végigjátszani egy találkozót - ráadásul a franciák ellen az ukránoknak szükségük lehet a középpálya megerősítésére. Mindezek alapján könnyen elképzelhető, hogy a Dinamo Kijev klasszisa ezúttal csak kispados lesz, és a helyén egy védekezőbb felfogású középpályás, valószínűleg Ruszlan Rotan kaphat lehetőséget.

Taktikai szempontból a mérkőzés egyik kulcsa a szélsőjáték lehet, az ukrán együttes támadásai ugyanis elsősorban a két fiatal, energikus szélsőn, Jevhen Konopljankán és Andrij Jarmolenkón múlnak - a francia szélső középpályások, Franck Ribéry és Samir Nasri viszont nem a védőmunkájukról híresek, ráadásul általában igyekeznek befelé cselezni. A francia szélsőhátvédek így könnyen nehéz helyzetbe kerülhetnek.

A várható kezdőcsapatok:
Ukrajna: Pjatov - Huszev, Hacseridi, Mihalik, Szelin, Tyimoscsuk, Jarmolenko, Rotan, Nazarenko, Konopljanka, Voronyin.
Franciaország: Lloris - Debuchy, Rami, Mexes, Evra, Cabaye, M'Vila, Malouda, Nasri, Benzema, Ribéry.