Civakodó franciák vs fóbiás spanyolok

Vágólapra másolva!
A címvédő spanyolok egyértelműen esélyesebbek az utolsó csoportmeccsükön gyengén teljesítő franciáknál a negyeddöntőben, de tétmérkőzésen még sohasem győzték le a szombati ellenfelüket.
Vágólapra másolva!

Ben Arfa lehet a franciák új Anelkája

Túl idegesek voltak a spanyolok Casillasnak

Az utolsó válogatott, amely egy nagy tornán ki tudta ütni Spanyolországot, az éppen a francia volt, amely a 2006-os világbajnokság nyolcaddöntőjében Zinedine Zidane vezérletével 3-1-re győzött. De nem ez volt az első alkalom, hogy Franciaország az igazán nagy siker küszöbén megállította a spanyolokat.

Az 1984-es Európa-bajnokság döntőjében az UEFA jelenlegi elnöke, Michel Platini emlékezetes szabadrúgásgólja (amelyet a spanyol kapus, Luis Arconada bevédett) is kellett ahhoz, hogy a franciák 2-0-ra megverjék a spanyolokat, a 2000-es Eb-n pedig a legjobb négy közé jutásért játszott meccsen Raúl az utolsó percben hagyott ki egy tizenegyest, így Franciaország 2-1-re nyerni tudott.

A spanyol válogatott tétmérkőzésen sohasem győzött Franciaország ellen, és ugyan a jelenlegi spanyol kerettagok többsége már világ- és Európa-bajnok, közöttük is akad olyan, akinek van negatív élménye franciák elleni mérkőzésről. A 2004-es U17-es Európa-bajnokság döntőjében a Francesc Fabregasszal és Gerard Piquével felálló Spanyolország 2-1-re kikapott a franciáktól, akiknél többek között Samir Nasri, Hatem Ben Arfa, Jérémy Ménez és Karim Benzema is szerepelt.

Forrás: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A francia szurkolók nagyon sokat vártak az 1987-es korosztálytól, amely most valóra válthatja az álmokat. A csapaton belül azonban a svédek elleni vereség után a játékosok közti heves vitákról szóltak a hírek, egyes források szerint Ben Arfa, más lapok szerint Nasri volt a főkolompos, de az biztos, hogy a francia közvéleményben ez rögtön a 2010-es vébén történteket idézte fel, ahol a keret valósággal fellázadt a szövetségi kapitány, Raymond Domenech ellen. Most ilyesmi nem várható, Laurent Blanc egyelőre kiváló pedagógiai érzékkel kezeli a helyzetet, a kérdés már csak az, hogy a játékosok függetleníteni tudják-e magukat az eseményektől.

Annyi biztos, hogy Blanc-nak megint változtatnia kell, mert a középhátvéd Philippe Mexes eltiltás miatt nem játszhat, a helyén Laurent Koscielny szerepelhet. A középpályások közül Nasri és Franck Ribéry is kihagyta a szerdai edzést könnyebb sérülés miatt, de valószínűleg csak elővigyázatosságból, és mindketten ott lesznek a kezdők között. Várhatóan játszik a svédek elleni mérkőzést kihagyott Yohan Cabaye is, aki Alou Diarrát szoríthatja ki a kezdők közül, és Ménez is visszatérhet a csapatba.

A spanyoloknál nincsenek ilyen problémák, Vicente del Bosque eddig csak egy poszton variált az Eb-n: az első mérkőzésen Francesc Fabregas kezdett, a következő kettőn pedig Fernando Torres. A fő dilemmát még mindig az jelenti, hogy legyen-e a csapatnak klasszikus középcsatára, és az igen valószínűbb válasznak tűnik. Pedig Koscielny szerint a védőknek nehezebb dolguk van center nélkül. "Sokkal könnyebb egy vérbeli középcsatár ellen játszani, ha az ellenfélnél nincsen ilyen, akkor sokkal nagyobb koncentrációra van szükség, több mindenre kell odafigyelni" - mondta a francia hátvéd.

A várható kezdőcsapatok:
Spanyolország:
Casillas - Arbeloa, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba, Sergio Busquets, Xabi Alonso, Iniesta, Xavi, Silva, Fernando Torres
Franciaország: Lloris - Debuchy, Koscielny, Rami, Clichy, Cabaye, M'Vila, Ménez, Nasri, Ribéry, Benzema

www.globalsoccerapp.com