A tökéletes német és az olasz vendégprofesszor - az első Eb-kör válogatottja

Vágólapra másolva!
Négy nap alatt valamennyi válogatott pályára lépett az Európa-bajnokságon, és a csoportkör első fordulója nem okozott csalódást, a mérkőzések többsége magas színvonalú, izgalmas volt. A kör álomcsapatát tíz nemzet játékosai alkotják, egyedül a németektől vannak ketten, és két vesztes is bekerült.
Vágólapra másolva!

Kapus
Stephan Andersen (Dánia): Az Európa-bajnokság legerősebb csoportjában rögtön az első mérkőzésen borult a papírforma, amikor Dánia legyőzte az esélyesebbnek tartott Hollandiát. A hollandoknak megvoltak a helyzeteik, de vagy pontatlanul céloztak, vagy pedig a dán kapus védett bravúrosan, őrületbe kergetve Robin van Persie-t és Klaas-Jan Huntelaart.

Hátvédek
Jerome Boateng (Németország): A Bayern védője klubjában rendszerint középhátvédet játszik, azonban a válogatottban a védelem jobb oldalára kényszerült, és a portugálok elleni meccsen így Cristiano Ronaldóval került szembe. Boateng azonban remekül helytállt, a második félidőben pedig egészen bravúros mozdulattal szerelte a portugál klasszist az utolsó pillanatban.

Mats Hummels (Németország): A Borussia Dortmund nagy fölénnyel nyerte meg a Bundesligát, ám a csapatból mindössze Hummels került be a kezdők közé a válogatott első Eb-mérkőzésén. A középhátvéd hibátlan teljesítményt nyújtott, egyetlen párharcot sem veszített, és a Kickertől pedig a lehető legjobb, egyes osztályzatot kapta.

Daniele de Rossi (Olaszország): Az AS Roma klasszisa a világ egyik legjobb védekező középpályásának számít, ám a spanyolok ellen Cesare Prandelli a védelem tengelyében vette őt számításba. De Rossi számára ez a poszt sem teljesen ismeretlen, ám kevesen gondolták volna, hogy a feladatot ennyire magabiztosan és tanári módon oldja majd meg a címvédő ellen.

Joleon Lescott (Anglia): A Manchester City védője karrierje elején balhátvédként is játszott, így mi is ezen a poszton vettük őt számításba, annak ellenére, hogy a válogatottban a védelem közepén szerepelt, mégpedig kiválóan. Ráadásul nem csak hátul volt magabiztos, hanem az ellenfél kapuja előtt is feltalálta magát, és pontot érő gólt fejelt.

Középpályások
Alan Dzagojev (Oroszország): A 21 éves játékos nem zárt valami jó szezont, hiszen a maratoni hosszúságú bajnokságban mindössze öt gólt szerzett. Az Európa-bajnokságon viszont rögtön az első mérkőzésen duplázott a csehek ellen, cseleivel és állandó keresztmozgásával rengeteg gondot jelentett az ellenfélnek.

Miguel Veloso (Portugália): A portugál csapat vereséggel kezdte szereplését a tornán, de ezért legkevésbé sem a csapat védekező középpályása, Miguel Veloso okolható. Ő maradéktalanul elvégezte a rábízott feladatot, és kikapcsolta a játékból a németek karmesterét, Mesut Özilt.

Wesley Sneijder (Holland): A hollandok annak ellenére kikaptak a dánoktól, hogy rengeteg helyzetük volt, és irányító középpályásuk, Wesley Sneijder remekül futballozott. Az Internazionale játékosa az UEFA statisztikái szerint tíz gólhelyzetet teremtett társai számára, és főleg a Huntelaarnak külsővel adott indítása volt rendkívül látványos.

Andrés Iniesta (Spanyolország): Vicente del Bosque mindenkit meglepett azzal, hogy vérbeli csatár nélkül küldte pályára csapatát az olaszok ellen. A rengeteg apró termetű támadó középpályás közül Iniesta futballozott a legjobban, ő volt az egyetlen, aki mindig a kapu felé próbált megindulni, és legalább egy embert biztosan kicselezett. Az UEFA őt választotta meg a meccs emberének.

Csatárok
Andrij Sevcsenko (Ukrajna): A házigazdáknak az utóbbi időszakban nem nagyon ment az Európa-bajnokságokon, de az ukránoknak sikerült megtörni a rossz sorozatot, ami elsősorban Sevcsenkónak volt köszönhető. A veterán csatár majd egy éve nem kezdett a válogatottban, Oleh Blohin azonban most remek pszichológiai érzékkel az első perctől kezdve szerepeltette, és Seva ezt két góllal hálálta meg.

Mario Madzukic (Horvátország): A horvátok első számú támadója, Ivica Olic kevéssel a torna előtt megsérült, így Slaven Bilic rá nem számíthatott az írek ellen, de Mandzukic tökéletesen megoldotta a pótlását. A Wolfsburgban légióskodó csatár előbb igazi lesipuskásként talált be, majd remek mozdulattal csúsztatott a hálóba.

www.globalsoccerapp.com