Akik C. Ronaldo és Van Persie helyett villognak az Eb-n

EURO 2012, foci Eb, Alan Dzagojev, orosz válogatott góljának örül a csehország elleni mérkőzésen
Vágólapra másolva!
A sztárok többségének egyelőre nem megy a játék az Eb-n: Cristiano Ronaldo még nem szerzett gólt, Zlatan Ibrahimovic már kiesett a svédekkel, és ez a veszély fenyegeti a Robin van Persie-vel felálló holland csapat is. Eközben a góllövőlista élmezőnyében sok ismeretlen játékos szerepel, őket mutatjuk most be.
Vágólapra másolva!

A mérkőzések több mint a felét lejátszották az Európa-bajnokságon, és a góllövőlista élmezőnyében nem azok a nevek találhatók, akikre számítani lehetett.

A szezon során rendkívül eredményes sztárok, mint Cristiano Ronaldo, Robin van Persie, Zlatan Ibrahimovic vagy Klaas-Jan Huntelaar, akik az ESM Aranycipő versenyben Lionel Messi mögött a közvetlen élmezőnyben végeztek, nem lövik a gólokat: Van Persie és Ibrahimovic egy-egy találatnál jár, viszont mindkettejük válogatottja gyengén szerepel és pont nélkül áll, a svédek már ki is estek. A hosszú szezon által kifacsart klasszisok közül eddig egyedül Mario Gomez hozza formáját, egyelőre az Eb sztárjai kevésbé ismert futballisták.

Dzagojev, aki busszal járt edzésre

Vegyük például a holtversenyben a góllövőlista élén álló 21 esztendős orosz középpályást, Alan Dzagojevet. Mindössze 18 éves és 116 napos volt, amikor 2008 októberében Németország ellen bemutatkozott a válogatottban, és ezzel minden idők legfiatalabb mezőnyjátékosa lett az orosz csapatban.

Akkoriban egész Európában a legígéretesebb ifjú tehetségek közé sorolták, még a Real Madrid is érdeklődött iránta, ám Dzagojev kijelentette, hogy szívesebben játszana Angliában, mondjuk a Chelsea-ben. Ez persze nem meglepő, figyelembe véve, hogy 16 éves korától a Togliattiban található futballakadémián pallérozódott, amelyet a Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics pénzel.

A sportiskola csapatával már 16 esztendősen pályára lépett az orosz másodosztályban, és két évvel később került jelenlegi csapatához, a CSZKA Moszkvához, ahol akkor Valerij Gazzajev edzösködött. Ez azért volt fontos számára, mert Gazzajev is oszét származású, akárcsak a Beszlánban született Dzagojev, aki nagyon büszke a gyökereire.

A város neve elsősorban a 2004-es iskolai terrortámadás miatt ismert külföldön: akkoriban a kis Alan is iskolás volt, és édesapja először azt hitte, hogy a csecsen terroristák azt az iskolát szállták meg, ahol a fia is tanul - később aztán kiderült, hogy nem arról a suliról volt szó.

Dzagojev oroszországi népszerűségéhez az is hozzájárul, hogy a sztárság nem szállt a fejébe. Ebben nagy szerepük van szüleinek: édesanyja maga is nagy futballrajongó, Dzagojev elmondása szerint egy lábon állva is képes legalább tizet dekázni a labdával, édesapja pedig nagyon ügyel arra, hogy fiacskája a földön maradjon. Amikor Alan tizenévesen a CSZKA-hoz került, akkor például megtiltotta neki, hogy autóval járjon edzésre, így Dzagojev rendszeresen busszal utazott a moszkvai edzőközpontba.

Mandzukicnak mozgalmas gyermekkora volt

A szintén háromgólos horvát csatár, Mario Mandzukic sem tartozik az ismertebb futballisták közé, pedig már négy éve bemutatkozott a válogatottban, volt gólkirály és megválasztották a horvát bajnokság legjobbjának is.

Mindez a 2008-2009-es szezonban történt, ám klubjánál, a Dinamo Zagrebnél megszokottal ellentétben ezt követően nem adták el, pedig a klub évről évre kiárusítja legjobb futballistáit. Persze Mandzukicot akkor is vitték volna, ám a Dinamo vezetősége úgy ítélte meg, hogy a Werder Bremen által ajánlott 12 millió euró túl kevés - ők legalább 15 milliót szerettek volna kapni.

Forrás: AFP/Daniel Sannum Lauten
Mandzukic horvát gólkirály már volt, de most az Eb Aranycipőjére is ráhajtott

A támadó nem örült annak, hogy az üzlet meghiúsult, legalábbis a teljesítményén meglátszott, mert egy hónappal később a klub 100 ezer eurós pénzbüntetést szabott ki rá, mivel gyengén és motiválatlanul futballozott az Anderlecht elleni hazai Európa Liga-mérkőzésen. Érdekes nevelési módszerként három nappal később viszont ő lehetett a csapatkapitány a soros bajnokin, mire Mandzukic kijelentette: egyáltalán nem akar távozni, gyermekkori álma valósult meg azzal, hogy ő viselheti a csapatkapitányi karszalagot.

Pedig ami a gyermekkort illeti, a támadó mozgalmas időket élt át: a bosnyák-horvát határon fekvő Slavonski Brod városában született, de a mai Boszniában található Odzakban nőtt fel - ahonnan a polgárháború miatt családja 1992-ben Németországba menekült. Mandzukic Ditzingenben kezdte az iskolát, és az ottani TSF Ditzingen volt az első klubja, ám a família négy évvel később visszaköltözött Slavonski Brodba, és a helyi Marsonia lett az első profi klubja.

Mindezek alapján nem csoda, hogy külföldi karrierjét elsősorban Németországban képzelte el, és végül 2010 nyarán igazolt a Bundesligába: a Wolfsburg nyolcmillió eurót fizetett érte. Első németországi szezonjában többnyire csak csere volt Edin Dzseko mögött, de így is nyolc gólig jutott, a legutóbbi szezonban pedig 12 alkalommal volt eredményes.

Pilar, a Wolfsburg nagy fogása

Mandzukic a következő idényben együtt játszhat az Eb másik felfedezettjével, a cseh Václav Pilarral, aki szintén Wolfsburgban folytatja pályafutását. A 23 éves szélsőt a német klub már januárban megszerezte a Hradec Královétól. Más kérdés, hogy az előző idényt Pilar a Viktoria Plzennél töltötte, ahova tavaly nyáron került kölcsönbe, és így a Bajnokok Ligájában is megmutathatta magát.

A plzeniek szívesen megvették volna, de a wolfsburgi ajánlattal nem tudtak versenyezni. Pedig a német klub mindössze egymillió euróért szerezte meg, és áldhatja szerencséjét, hogy még az Eb előtt megegyezett a Hradec Královéval - mostanra ugyanis Pilar piaci értéke minimum a duplájára nőtt.

Forrás: AFP/Aris Messins
Pilar piaci értéke a duplájára nőtt az Eb-n nyújtott produkciója miatt

Az abszolút kétlábas balszélső a válogatottban az Európa-bajnokság előtt mindössze egy gólt ért el, igaz, az is nagyon fontos volt - a Montenegró elleni Eb-pótselejtezőn talált be. Korábban a korosztályos válogatottakban is csak egyetlen találatig jutott, pedig klubjában kifejezetten eredményes, az előző szezonban például hét gólja mellett hat gólpasszt adott a Gambrinus Ligában, és háromszor a BL selejtezői során is betalált.

www.globalsoccerapp.com