Csendben lehetnek az Eb meglepetésemberei

Vladimir Granat, Dynamo
Vágólapra másolva!
Öt focista abszolút újoncként, nulla válogatottsággal utazik az Eb-re Lengyelországba vagy Ukrajnába. Hárman közülük kapusok, az angol Jack Butland még csak a negyedosztályban védett, Kasper Schmeichelnek az apja, Peter mesélhetett sokat az Eb-kről, Ivan Kevala a Dinamo Zagrebben tett szert rutinra. Az olasz Emanuele Giaccherini és az orosz Vlagyimir Granat a sokoldalúságával üthette ki rutinosabb riválisát, a mezőnyben pedig meglepetést okozhat az ellenfeleknek.
Vágólapra másolva!

Az Eb-keret összeállításakor a rutin az egyik legfontosabb szempontja a kapitányoknak. A pénteken startoló tornán 12, száznál is többszörös válogatott szerepel majd, lesz azonban öt olyan, akinek nullán áll a mutatója.

A kapusok külön kasztot alkotnak

A tornára benevezett öt abszolút újonc - az olasz Emanuele Giaccherini, az orosz Vlagyimir Granat, a dán Kasper Schmeichel, az angol Jack Butland és a horvát Ivan Kelava - egyikének sincs már lehetősége arra, hogy még az Eb előtt debütálhasson. Ők egészen biztosan úgy utaznak Ukrajnába, illetve Lengyelországba, hogy még sohasem léptek pályára a nagyválogatottban.

Forrás: AFP/Bjarke Bo Olsen
Peter Schmeichel fia, Kasper az apja nyomdokaiba léphet

Ötük közül hárman is kapusok, ketten pedig csak azért kerülhettek be a keretbe, mert az eredeti jelöltek megsérültek. A dánoknál az első számú kapus, Thomas Sörensen dőlt ki a sorból, a szövetségi kapitány, Morten Olsen a tizenegyszeres válogatott Jesper Christiansen helyett (aki többek között a legutóbbi vébén is a dánok harmadik számú kapusa volt) inkább Kasper Schmeichelt hívta be, aki a különböző korosztályos válogatottakban már nagyon sokat játszott, de a nagyok között még egyszer sem.

Roy Hodgson angol kapitány még nehezebb helyzetbe került, miután a Norwich City játékosa, John Ruddy (aki egyébként szintén újonc) eltörte az ujját, a Premier League-ben ugyanis csak elvétve találni angol kapust. Szóba kerülhetett volna még a török Bursasporban védő, négyszeres válogatott Scott Carson, de Hodgson inkább a 19 éves Jack Butlandnek szavazott bizalmat, aki sokszoros korosztályos válogatott, de a felnőttek között eddig még csak 24 bajnokin szerepelt - a negyedosztályú Cheltenham Townban.

Forrás: AFP/Aizar Raldes
Jack Butland a Cheltenham Townban pallérozódott

A horvát szövetségi kapitány, Slaven Bilic viszont sérülések nélkül is meghívta a 23-as keretbe a Dinamo Zagreb kapusát, Ivan Kelavát, annak ellenére, hogy a 24 éves játékos még sohasem volt nagyválogatott. Persze korábban ő is rengeteg alkalommal szerepelt a korosztályos nemzeti tizenegyben, és harmadik számú kapusként azért kicsi a valószínűsége, hogy szerephez jut a tornán. A kapusok esetében egyébként is valamivel érthetőbb az újoncok meghívása, elvégre ezen a poszton azért nincsen túl sok lehetőség a válogatottságra: ha egy csapatnak van egy biztos kapusa, akkor helyettese akár éveken keresztül ülhet a kispadon.

A sokoldalúság előny lehet

Ketten viszont mezőnyjátékosok az abszolút újoncok közül, márpedig az ő esetükben a szakvezetőknek nyilvánvalóan lett volna lehetőségük arra, hogy legalább minimális nemzetközi tapasztalattan rendelkező futballistákat hívjanak meg. Fokozottan igaz ez olasz szövetségi kapitányra, Cesare Prandellire, aki beválogatta a Juventus 27 éves focistáját, Emanuele Giaccherinit, miközben otthon hagyta például Alberto Aquilanit (21-szeres válogatott), Simone Pepét (23) vagy Angelo Palombót (22), akik az elmúlt egy évben mind szerepeltek az azúrkék mezben.

Forrás: AFP/Oliver Morin
Giaccherini órási lelkesedéssel várja az Eb-t

Giaccherini viszont egészen 2010 nyaráig még csak az élvonalban sem játszott, viszont a 2011-2012-es évadban bajnok lett a Juventusszal, ami alighanem döntő érv volt mellette, ahogyan az is, hogy kifejezette sokoldalú, és a középpályán több poszton is bevethető. Motivációban egyébként aligha lesz hiány nála, hiszen a napokban a Gazzetta dello Sportnak kijelentette: "Már az a tény, hogy a keret tagja vagyok, csodálatos. Rendkívül lelkesen érkeztem meg az edzőtáborba, és bármit megteszek, amit csak az edző kér tőlem."

Nababkint beavatták, Granatot nem

Az oroszoknál részben a kényszerűség okozta, hogy Dick Advocaat meghívót küldött a Dinamo Moszkva védőjének, Vlagyimir Granatnak, a hátvédek közül ugyanis Roman Siskin és Vaszilij Berezuckij is megsérült. Kérdés, hogy ha a kapitány bizalmat adott az újonc bekknek, akkor miért nem küldte pályára valamelyik edzőmeccsen, ahogyan tette azt a másik meglepetésemberével, Kirill Nababkinnal, aki az edzőtáborba szintén újoncként érkezett, de az olaszok elleni felkészülési találkozón a kezdő tizenegy tagja volt.

Forrás: AFP/Vladimir Pesnya
Az oroszok sokoldalú védője, Vlagyimir Granat

Granatot azért sem ártott volna bedobni, mert korábban még csak a korosztályos válogatottakban sem játszott. Alighanem mellette is a sokoldalúsága szólt - közép- és balhátvédként is bevethető, Advocaat valószínűleg ezért választotta őt a csak balhátvéd Renat Janbajev és a kizárólag középhátvéd Tarasz Burlak helyett.

Egy újonc meghívása egy nagy tornára mindig rizikót jelent, de mindig benne van a meglepetésfaktor is, azaz a kérdéses játékost az ellenfelek nem ismerik. Az is szempont lehet, hogy ezek a játékosok várhatóan nem lesznek alapemberek, viszont a tartalék szerepkörét sokkal könnyebben elfogadják a rutinos rókáknál.

Walcott különleges esete

A fiatalok esetében a későbbi tapasztalatszerzés is benne lehet a döntésben, bár ez meglehetősen ingoványos talaj, amint azt egykoron Sven-Göran Eriksson is megtapasztalta. A svéd edző annak ellenére nevezte a 2006-os vébére Theo Walcottot, hogy egyszer sem látta őt játszani, lévén az akkor 17 éves támadó fél év alatt egyetlen meccsen sem szerepelt az Arsenalban. Walcott egyszeres válogatottként utazott a vébére, ahol nem lépett pályára, de Eriksson kijelentette: "A tapasztalat nagyon fontos volt Walcott jövője szempontjából, így most már tudni fogja, hogy milyen jelen lenni egy nagy tornán." Az angolok viszont nem jutottak ki a 2008-as Eb-re, a 2010-es vb-keretből pedig Fabio Capello kihagyta Walcottot, aki így a mostani Eb-n léphet először pályára egy nagy tornán, hat évvel azután, hogy játék nélkül megtapasztalhatta egy vébé légkörét.

www.globalsoccerapp.com