Csak a jegyzőkönyv emlékszik a foci-Eb száz potyautasára

Vágólapra másolva!
A 23 fős keretek kijelölése mindig nagy dilemmát jelent a szövetségi kapitányoknak, azonban aki elutazhat egy nagy tornára, az korántsem lehet biztos abban, hogy ott pályára is lép. Az Európa-bajnokságon meglepően sok volt a potyautas, ami azzal magyarázható, hogy most nem voltak előre lefutott, vagy tét nélküli mérkőzések.
Vágólapra másolva!

Az angol balhátvéd, Wayne Bridge két Európa-bajnokságon (2004, 2008) is tagja volt a válogatottnak - azonban egyetlen Eb-mérkőzésen sem lépett pályára. A válogatottságtól 2010 februárjában a Terry-affér miatt visszavonult védő tehát az Európa-bajnokságokkal kapcsolatban különösen peches volt, azonban egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy valaki csak nézőként van jelen egy nagy tornán.

A játékosok ötöde csak nézőnek megy

A szabályok értelmében a világ- és az Európa-bajnokságokra is 23 játékos nevezhető. A viszonylag bő keretre a taktikai variációk és az esetleges sérülések miatt van szükség, azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy a nagy tornákra kivitt focisták közel egyötöde egyáltalán nem lép pályára.

A legutóbbi, 2010-es világbajnokságon Dél-Afrikában a nevezettek közül száznegyvenegyen maradtak nézők, ez az összes játékos 19 százaléka. Olyan futballisták nem kaptak lehetőséget, mint a braziloknál Thiago Silva, az angoloknál Michael Carrick vagy a hollandoknál Ryan Babel. Ez az arány a közelmúlt világversenyein hasonló: a 2006-os vébén az összes benevezett 18 százaléka maradt végig a kispadon, akárcsak a 2004-es Európa-bajnokságon, míg a legutóbbi Eb-n még több labdarúgó kapott játéklehetőséget - akkor csak 16 százalék, azaz 59 futballista nem lépett pályára.

Ehhez képest viszont a mostani Európa-bajnokságon sokkal kevesebben játszottak, legalábbis eddig: a csoportmeccsek végeztével pontosan százan nem kaptak játéklehetőséget. Ez sokkal több, mint a korábban tapasztaltak, az összes futballista 27 százaléka. Persze közülük jó páran még pályára léphetnek, azonban a nyolc kiesett válogatottból ötvennégyen már biztosan csak potyautasok voltak a tornán.

Prandelli forgatja csapatát

Dánia és Hollandia például csak 15 játékost küldtek pályára, nyolcan egyáltalán nem kaptak lehetőséget. Mindez főleg a hollandok esetében veti fel a szövetségi kapitány felelősségét: Bert van Marwijk ragaszkodott az alapcsapatához, és még véletlenül sem próbált a cserékhez nyúlni.

Főleg a PSV Eindhoven középpályásának, Kevin Strootmannak a mellőzését vetették a szemére, hiszen személyében egy olyan játékos állt a rendelkezésére, aki a védekezésben és a támadásban is erős, márpedig a középpályán éppen ez hiányzott: Nigel de Jong és Mark van Bommel csak védekezett, míg Wesley Sneijder és Rafael van der Vaart csak a támadásból vette ki a részét.

Forrás: AFP/ Pierre-Philippe Marcou
Mata a Chelsea tavaszi feltámadásában főszereplő volt, a spanyoloknál viszont még epizódszerep sem jutott neki

A spanyol kapitány, Vicente del Bosque keretében rengeteg klasszis található, főleg a támadó részlegben, ám a szakember eddig nem nagyon variált: a három csoportmérkőzésen Juan Matát, Pedrót és Fernando Llorentét sem küldte pályára. Persze Del Bosquénak erre még lesz lehetősége, és a spanyol mesterre jellemző, hogy forgatja csapatát: a 2010-es vébén csak Raúl Albiol maradt ki - ő eddig a mostani tornán sem játszott. Az olaszok most három mérkőzésen 18 mezőnyjátékost vetettek be, csak a csatár Fabio Borini és a belső védő Angelo Ogbonna nem lépett eddig pályára.

Egy pihent csere jól jöhet

Az, hogy a mostani Európa-bajnokságon a szokottnál jóval több futballista maradt játéklehetőség nélkül, nagy részben a torna kiegyensúlyozottságával magyarázható. Minden válogatottnak van egy alapcsapata, ám a nagy viadalokon gyakran előfordul, hogy a harmadik csoportmérkőzésnek már nincsen tétje - vagy azért, mert az együttes már biztosan továbbjutott, vagy pedig azért, mert már biztos kieső, és ezeken a meccseken a szakvezetők előszeretettel játszatják a tartalékokat.

Most viszont nem nagyon voltak ilyen találkozók, két csoportkör után egyetlen válogatott sem lehetett biztos a továbbjutásában, és kieső is csak kettő akadt. Így aztán a kapitányok nem kísérletezgettek, nem pihentethették alapembereiket - ami viszont az egyenes kieséses szakaszban még visszaüthet. Persze, meg is fordíthatjuk a dolgot: kifejezetten jól jöhet, hogy a kispadon kipihent, remek képességű cserék vannak - a spanyolok, vagy a Mario Götzének és Marco Reusnak eddig egyetlen játékpercet sem adó németek ebből a szempontból előnyben vannak.

www.globalsoccerapp.com