A lehiggadt dúvad, a Ronaldo mögött takarító és három szomorú focista az Eb álomcsapatában

Vágólapra másolva!
A mezőny fele már haza is utazott az Európa-bajnokságról, amelyen a mérkőzések több mint háromnegyedét már lejátszották - de az igazi izgalmak, az egyenes kieséses szakasz még csak most kezdődik. Azért érdemes valamiféle mérleget vonni a csoportmérkőzések után, amelynek álomcsapatába nálunk három olyan játékos is befért, akiknek válogatottja már kiesett.
Vágólapra másolva!

Igazán kiemelkedő kapusteljesítményt eddig még nem láttunk az Európa-bajnokságon, de többen is megbízhatóan szerepeltek, és szükség esetén akár bravúrokat is bemutattak. A nyitómeccsen a lengyelek cserekapusa Przemyslaw Tyton rögtön egy büntető hárításával mutatkozott be, de a többi mérkőzésen nem nyújtott semmi extrát.

A legtöbb védést az ír Shay Givennek kellett bemutatnia, 17 alkalommal hárított, de még így is ő kapta a legtöbb gólt. A világsztárok közül Gianluigi Buffonra, Manuel Neuerre és Iker Casillasra sem lehet panasz, mindegyiküknek akadt néhány bravúros védése, míg Petr Cech kapott egy hatalmas potyagólt a görögök ellen.

A csoportkör legjobbjának Stipe Pletikosát tartjuk: a horváté a második legtöbb védés (holtversenyben a holland Maarten Stekelenburggal és az ukrán Andrij Pjatovval), nagy hibája nem volt, végig magabiztosságot sugárzott, és az olaszok ellen Claudio Marchisio próbálkozásánál két hatalmas bravúrt is bemutatott.

A dúvad focizni is tud

A középhátvédek közül többen is kiválóan teljesítettek a csoportkörben, még azokban a válogatottakban is, amelyek már nincsenek versenyben. Olof Mellberg például a legkevésbé sem tehetett arról, hogy Svédország az első két meccsén öt gólt kapott, sőt, az angolok ellen néhány remek szereléssel hívta fel magára a figyelmet - na meg azzal, hogy "másfél" gólt szerzett.

A dánok középső védője, Daniel Agger is remekül futballozott, a csoportmeccsek során például ő kapcsolta le a legtöbb alkalommal az ellenfelek átadásait, ráadásul a három találkozón egyetlen szabálytalanságot sem követett el. De meglepő módon a portugál Pepe ellen is mindössze egyetlen szabálytalanságot fújtak, ami az előéletét tekintve szenzáció.

A durvaságáról híres védő eddig a legszebb arcát mutatta, kiválóan játszott, ráadásul fontos gólt is szerzett a dánok ellen - és közel állt ahhoz, hogy a németek ellen is betaláljon, de lövése a kapufáról jött vissza. Pepe partnere a védelem tengelyében nálunk Mats Hummels, aki csak azért került be a német válogatott kezdő tizenegyébe, mert Per Mertesacker egész tavasszal sérült volt.

A dortmundi azonban megragadta a lehetőséget, és eddig hibátlan teljesítményt nyújt: az eddigi három mérkőzést szabálytalanság nélkül hozta le, és a hollandok ellen volt egy pazar szólója is.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Hummelst nehezen fogja megtartani a Dortmund, ha kitart a jó formája

A szélső védőknél már kevesebb egyenletesen jó teljesítményt láttunk. A jobb oldalon a német Jerome Boateng az első két meccsen nem futballozott rosszul, de mindkettőn begyűjtött egy-egy sárga lapot, így a harmadikat kihagyta - helyettese, Lars Bender pedig győztes gólt szerzett. A horvát Darijo Srna hozta a tőle megszokottat, vagyis rengeteget ment előre, viszont a spanyolok ellen kifejezetten jobbszélsőként futballozott.

Viszont a torna egyik nagy felfedezettje éppen egy jobbhátvéd: a cseh Theodor Gebre Selassie az Eb előtt teljesen ismeretlen volt, mostanra viszont több topligás klub is érdeklődik iránta. Az etióp származású játékos adott egy gólpasszt, de a védekezést sem hanyagolta el. A balhátvédek közül a horvát Ivan Strinic szintén új név, de a portugál Fábio Coentrao szerintünk még nála is jobb teljesítményt nyújtott. Pedig nincs könnyű dolga, hiszen az előtte futballozó Cristiano Ronaldo egyáltalán nem védekezik, de Coentrao így is megoldotta feladatát - és egy gólpasszt is kiosztott.

Főszerepben a szélsők

A szélsők szerepe rendkívül fontos, és ez az Európa-bajnokságon is meglátszott, mert ezen a poszton sokan nyújtottak kiváló teljesítményt. A jobb oldalon futballozó orosz Alan Dzagojev például holtversenyben vezeti a góllövőlistát három találattal, de többször már biztosan nem lesz eredményes, lévén csapata nem jutott be a legjobb nyolc közé.

Ott lesznek viszont a negyeddöntőben a portugálok, akiknél a jobb szélen Nani varázsol: gólt ugyan még nem tudott szerezni, de már két gólpassza is van. Az első meccsen még védekező középpályásként bevetett Petr Jirácek is a jobb szélre húzódott ki, és itt már sokkal jobban ment neki a játék, nálunk mégis a dán Michael Krohn-Dehli a csoportkor legjobbja. A Bröndby erőssége két gólt szerzett, adott egy gólpasszt, és a dán csapatból ő passzolt a legpontosabban - miközben a legtöbb szerelés is az övé.

A balszélen a portugál Cristiano Ronaldo helye megkérdőjelezhetetlen, még úgy is, hogy az első két találkozón elmaradt a tőle megszokott színvonaltól. A dánok ellen kihagyott két ziccerét viszont Hollandia ellen két góllal tette jóvá, ezen kívül az egész Eb-n eddig ő próbálkozott a legtöbbször kapura lövéssel. Persze ezen a poszton azért akadtak még kiváló produkciók, elég csak a szintén kétgólos cseh Václav Pilart, vagy a spanyol Andrés Iniestát említeni. Utóbbit az UEFA az olaszok és a horvátok ellen is a mezőny legjobbjának választotta.

Gerrardot átalakította a karszalag

A középső középpályásoknál ismét nehéz volt választani. Az, hogy a spanyol Xavi szinte képtelen rossz átadásra, már nem számít meglepetésnek, mint ahogyan az sem, hogy az olaszoktól Andrea Pirlo hasonlóan diktálja a tempót, és osztogatja a mértani pontosságú labdákat. De két gólpassza van már Bastian Schweinsteigernek is, akit pedig az elveszített BL-döntő után sokan féltettek. Arra viszont valószínűleg kevesen gondoltak volna, hogy az angol válogatott csapatkapitánya, Steven Gerrard ilyen érett teljesítményt nyújt.

A Liverpool sztárja eddig vezéregyénisége együttesének, már három gólpassznál jár, ugyanakkor a védekezésből is kiveszi a részét: csak négyen mutattak be nála több szerelést. Ugyancsak három gólpassza van a spanyol David Silvának, aki amolyan jolly jokernek számít, hiszen balszélsőként, irányítóként, de akár támadóként is bevethető.

Forrás: AFP/Alexander Khudoteply
Gerrard kapitányhoz illő játékkal segített az angol csapatot a csoportkörben

Ami a támadókat illeti, a torna legnagyobb negatív szenzációja a hollandok égése: sem világklasszis szélsőiknek, sem a középcsatároknak nem ment a játék. Pedig náluk szerepelt az aktuális angol és német gólkirály is, de Robin van Persie és Klaas-Jan Huntelaar sem remekelt. De egyelőre gól nélkül áll a francia Karim Benzema is, pedig ő próbálkozott becsülettel, már tucatnyi alkalommal vette célba az ellenfelek kapuját - eredmény nélkül.

A horvát Mario Mandzukic sokkal hatékonyabb volt: öt kísérletből szerzett három találatot. A szintén háromgólos Mario Gomeznek ehhez kilenc próbálkozás kellett, a Bayern München támadója viszont a maga három találatával két mérkőzést is eldöntött, ráadásul gólpasszt is adott.

A svédek klasszisa, Zlatan Ibrahimovic szintén adott néhány remek labdát, hiszen szinte irányítóként játszott, és nem rajta múlt, hogy társai ezeket nem tudták értékesíteni. A Milan csatára két góllal tette le a névjegyét, és a franciák elleni találata igazi mestermunka volt - pechjére azonban Svédország már a csoportkör után utazhatott haza.

Álomcsapatunk a csoportkör alapján: Pletikosa (Horvátország) - Gebre Selassie (Csehország), Pepe (Portugália), Hummels (Németország), Fábio Coentrao (Portugália) - Krohn-Dehli (Dánia), Gerrard (Anglia), David Silva (Spanyolország), Cristiano Ronaldo (Portugália) - Gomez (Németország), Ibrahimovic (Svédország).

www.globalsoccerapp.com