Nemzeti Stadion - Varsó

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Az arénát a régi Dziesieciolecia stadion helyére építették, ahol 1983 után már nem rendeztek mérkőzéseket, viszont Európa egyik legnagyobb szabadtéri piaca egészen 2001-ig ott működött. A Jarmark Europa nevű vásáron leginkább a feketén az országba bevitt, illetve illegálisan másolt termékeket árultak.

Forrás: AFP/Robert Grahn

A Nemzeti Stadion építése 2008-ban kezdődött, és az eredeti tervek szerint 2011 júniusára kellett volna elkészülnie, a hivatalos nyitóeseményt pedig a szeptember 6-ai Lengyelország-Németország barátságos mérkőzés jelentette volna. A munka azonban elhúzódott, végül a február 29-ei Lengyelország-Portugália találkozó volt a nyitómérkőzés a létesítményben, amelynek építési költsége körülbelül 1,19 milliárd zloty, azaz megközelítőleg félmilliárd euró volt.

Az Eb után itt játsszák a lengyel amerikaifutball-bajnokság döntőjét, augusztus elsején Madonna, szeptember 19-én pedig a Coldplay koncertezik itt.

Épült: 2008-2011.
Férőhelyek száma: 58 500 fő
Mérkőzések az Eb-n: Lengyelország-Görögország, Lengyelország-Oroszország, Görögország-Oroszország, A1-B2 negyeddöntő, elődöntő