Torghelle után Svájc is elronthatja a németek Eb-jét

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság esélyesének tartott válogatottak közül a hét végén Németország és Hollandia is váratlanul kikapott, és ez nem jó előjel a torna előtt. Ilyenkor a válogatottak általában igyekeznek könnyebb ellenfeleket keresni, és ritka, hogy egy ilyenkor elszenvedett vereség után egy válogatott a döntőig menetel.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint két héttel az Európa-bajnokság előtt már mindegyik részt vevő válogatottnál az utolsó simításokat végzik, azonban a legutóbbi felkészülési mérkőzéseken született eredmények néhány esélyesnek tartott csapatnál is rámutattak, hogy még van mit javítani. Hollandia a bolgároktól, Németország pedig a svájciaktól kapott ki, pedig a jelek szerint ügyeltek arra, hogy lehetőleg verhető ellenfelekkel meccseljenek a torna előtt.

Kell az önbizalom az Eb előtt

Még 23 olyan barátságos mérkőzést rendeznek, amelyen valamelyik Eb-résztvevő is pályára lép, de ezek között mindössze egyetlen olyan lesz, amelyen mind a két együttes az Európa-bajnokságra készül. Június elsején Zürichben Olaszország és Oroszország találkozik, és a mérkőzés mindenképpen egyedinek számít, mert közvetlenül egy nagy torna előtt a válogatottak nem szoktak erős ellenféllel játszani. A legtöbb csapat igyekszik önbizalom-növelő ellenfelet találni: Franciaország az észtek, Spanyolország Kína, Lengyelország pedig Andorra ellen melegít az Európa-bajnokságra.

Mindez nem újdonság, elvégre a korábbi nagy viadalok előtt is ez volt a követendő, még ha nem is mindig vált be. A németek például 2004-ben egy Magyarország elleni barátságos mérkőzéssel próbáltak formába lendülni a portugáliai Eb előtt, de a kifejezetten tartalékos magyar együttes Torghelle Sándor két góljával nyerni tudott.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Nem sok örömük volt a németeknek a svájci meccsen, a vége 5-3 lett

A német csapat aztán alaposan leszerepelt az Európa-bajnokságon, tehát a magyarok elleni vereség jelezte, hogy akadnak problémák. A németeken az segíthet, hogy az Eb-n már a Bayern München játékosai is szerepelni fognak, a múlt héten viszont a BL-döntős klub futballistái még nem szerepeltek a válogatottban.

A görögök mindenkit félrevezettek

A németek és a hollandok számára rossz ómen lehet, hogy az 1998-as vb óta mindössze két válogatottnak sikerült, hogy utolsó felkészülési mérkőzései közül egyet is elveszített, majd döntőbe jutott az adott viadalon. A 2000-es Európa-bajnokság előtt az olaszok az utolsó felkészülési mérkőzésüket a szintén Eb-résztvevő Norvégia ellen játszották, és 1-0-ra kikaptak, ráadásul első számú kapusuk, Gianluigi Buffon eltörte az ujját. A válogatott azonban mindezt nem érezte meg, mert a Buffon helyére került Francesco Toldo a Hollandia elleni elődöntő hőse lett, és a válogatott végül ezüstérmet nyert.

Az olaszok persze a Norvégia elleni vereség ellenére is esélyesként indultak az Eb-n, de ugyanez négy évvel később a görögökről már korántsem volt elmondható. Már csak azért sem, mert az Otto Rehhagel vezette csapat nem a legjobb eredményekkel készült a tornára. Bő egy hónappal a portugáliai Európa-bajnokság rajtja előtt a görögök 4-0-ra kikaptak Hollandiától, majd a lengyelek is megverték őket 1-0-ra. A Liechtenstein elleni 2-0-s győzelem sem volt túl meggyőző, és ezek alapján valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy újabb egy hónap elteltével Görögország Európa-bajnok lesz.

Az Eb-résztvevők hátralévő felkészülési mérkőzései:
Május 28.: Ukrajna - Észtország
Május 29.: Litvánia - Oroszország
Május 29.: Olaszország - Luxemburg
Május 30.: Hollandia - Szlovákia
Május 30.: Svédország - Izland
Május 30.: Spanyolország - Koreai Köztársaság
Május 31.: Franciaország - Szerbia
Május 31.: Örményország - Görögország
Május 31.: Németország - Izrael
Június 1.: Ausztria - Ukrajna
Június 1.: Csehország - Magyarország
Június 1.: Olaszország - Oroszország
Június 2.: Hollandia - Észak-Írország
Június 2.: Dánia - Ausztrália
Június 2.: Anglia - Belgium
Június 2.: Lengyelország - Andorra
Június 2.: Norvégia - Horvátország
Június 2.: Portugália - Törökország
Június 3.: Spanyolország - Kína
Június 4.: Magyarország - Írország
Június 5.: Svédország - Szerbia
Június 5.: Franciaország - Észtország
Június 5.: Törökország - Ukrajna

www.globalsoccerapp.com