A csapat, amelynek önmaga a legnagyobb ellenfele - bemutatjuk az angol válogatottat

Vágólapra másolva!
Kiváló játékosállomány, csalódást keltő eredmény - általában így lehetne összefoglalni az angol válogatott szerepléseit a nagy futballtornákon. A nagy öregek neve a nemzeti csapatban  egybeforrt a kudarcokkal, de még mindig bennük van a potenciál egy sikeres szereplésre. A Terry-ügy kezelésével, a szövetségi kapitány körüli bizonytansággal és Rooney butaságával azonban ismét megnehezítették a saját dolgukat az angolok.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

Az angol labdarúgás klubszinten nagyon népszerű világszerte, így alighanem a válogatottnak is sokan drukkolnak, főleg Ázsiában. A mai válogatott nem túl karakteres, így az anglománokon kívül nehéz nekik új híveket toborozni.

Hogyan lehet legyőzni őket?

A küzdés és a darálás nagyon megy az angoloknak, barátságos mérkőzésen még a világbajnok spanyolokat is ki tudták bekkelni, így mindenképpen türelemre van szükség ellenük. Ha viszont ők veszik át a kezdeményezést, akkor könnyen elviheti őket a hév, és kontratámadásokkal sebezhetővé válnak.

Mit várunk tőlük?

Az angolok hagyományosan képtelenek kiemelkedő teljesítményt nyújtani nagy tornákon, a hazai szinten sztárnak tartott fontmilliomos futballisták nem tudják átlépni az árnyékukat, így a csapat, miután nyögvenyelősen továbbjut a csoportjából, simán kiesik a negyeddöntőben.

Kire figyelünk?

Az angolok támadásai alapvetően a szárnyjátékra alapulnak, és szélsőket tekintve a válogatott nem is áll rosszul. Theo Walcott és Ashley Young egyaránt remek formában futballozott az egész szezonban, ők lehetnek a győzelem letéteményesei.

A gyenge pont

A legnagyobb problémát a bizonytalanság jelentette, az FA ugyanis csak április végén jelölte ki a szövetségi kapitányt, aki végül nem a posztra esélyesnek tartott Stuart Pearce vagy Harry Redknapp lett, hanem Roy Hodgson (ennek várható hatásairól itt olvashat bővebben). Így aztán neki kell szembenéznie azzal, hogy a válogatott legjobb játékosa az első két mérkőzésen nem játszhat, és Wayne Rooney pótlása szinte lehetetlennek tűnik.

Forrás: AFP/Christophe Simon

Róluk mondták

"Az angol válogatottnak papíron minden nagy torna előtt rendkívül erős a kerete, de sohasem tudták megtalálni a megfelelő csapatot, és rendre nem az ellenfelek, hanem saját maguk miatt buktak el. Nem hiszem, hogy megnyerhetik az Európa-bajnokságot" - fogalmazott a jelenleg az Egyesült Államok válogatottját irányító Jürgen Klinsmann.

Kapusok: 7/10

Az angoloknak éveken keresztül nem volt állandó első számú kapusuk, azonban a jelek szeront Joe Hart most hosszú időre megoldhatja ezt a gondot. A Manchester City játékosa védett az összes selejtezőn, és a teljesítménye több mint megnyugtató volt, az viszont már kevésbé az, hogy mögötte Robert Green vagy Scott Carson a tartalék.

Védelem: 7/10

A Rio Ferdinand, John Terry duó kimondva nagyon jól hangzik, azonban mindössze egyetlen alkalommal állt össze a selejtezők során, és Ferdinand jelenlegi formáját elnézve az angolok jobban járnak, ha Terry partnere Gary Cahill lesz, már csak azért is, mert ők klubszinten is együtt játszhatnak. Hodgson is így gondolta, mert Ferdinandot nem nevezte a tornára. A bal oldalon Ashely Cole kihagyhatatlan, a jobb szélen viszont Glen Johnson és Micah Richards is bevethető.

Középpálya: 8/10

A lassan jó évtizede aktuális nagy kérdés, jelesül hogy Frank Lampard és Steven Gerrard tud-e hatékonyan együtt játszani, még mindig megválaszolatlan, és most sem fog eldőlni, hiszen Lampard sérülés miatt mégsem lehet ott a tornán. Immár az angoloknál is szerepet kapnak a labdabiztos védekező középpályások, mint Scott Parker, szélsőposzton pedig rengeteg alternatívája van a szövetségi kapitánynak Theo Walcott-tól kezdve Ashley Youngon és Adam Johnsonon keresztül Stewart Downingig.

Csatársor: 7/10

Az angolok rendszerint egy középcsatárral játszanak, és nem is lehet kérdés, hogy ez Wayne Rooney, aki azonban hiába van bombaformában, az első két csoportmeccsen eltiltás miatt nem játszhat. Mivel Darren Bent nem biztos, hogy felépül az Európa-bajnokságra, Jermaine Defoe pedig keveset játszik a klubjában, így Danny Welbeck lehet Rooney első számú helyettese. Ha pedig ívelgetni kell, még mindig ott van Andy Carroll.

Szövetségi kapitány: 6/10

Fabio Capello a 2010-es vébén kudarcot vallott a válogatottal, ami után a selejtezőket sikerrel vette, ám mégsem ő ül majd a kispadon az Európa-bajnokságon, mert a John Terry-ügy, illetve annak szerinte nem megfelelő kezelése miatt lemondott posztjáról.

Az FA pedig, mintegy tetézve a bajt, sokáig nem jelölte ki a végleges utódját: a hollandok elleni barátságos meccsen az U21-es válogatottat irányító Stuart Pearce volt a beugró, végül pedig Hodgsont bízták meg a feladattal. Őt sokan középszerű edzőnek tartják, de az általa biztosított taktikai képzettség és szervezettség akár be is válhat a tornán.

Összesen: 35/50


Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

A Hollandia elleni barátságos mérkőzésen Pearce megmutatta, hogy egy viszonylag fiatal kerettel is fel lehet venni a versenyt a legjobbakkal, és bizony a válogatott megérett a generációváltásra. Nem szabad, hogy a nagy öregeknek bérelt helyük legyen, már csak azért sem, mert a nevük a válogatottban összeforrott a kudarcokkal, viszont a fiatalabb játékosok új lendületet adhatnak. Ha a szakvezető a 4-2-3-1-es szisztémát választja, akkor az előretolt ék mögött Ashley Young lehet a legjobb megoldás, már csak azért is, mert a széleken van megfelelő alternatíva a pótlására.

Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Út Ukrajnába és Lengyelországba

Capello csapata a lehető legjobban kezdte a selejtezőket, hiszen Bulgária ellen Darren Bent mesterhármasával 4-0-ra nyert, majd idegenben győzte le Svájcot 3-1-re, de a Wembleyben ezután már nem ment ilyen jól a játék. Montenegró és Svájc ellen is csak döntetlenre volt képes a csapat, ráadásul utóbbi meccsen a vendégek kétszer is vezetést szereztek. Vendégként viszont brillíroztak Rooneyék, Walesben és Bulgáriában is úgy gyűjtötték be a három pontot, hogy még csak gólt sem kaptak, és a walesiek ellen végre hazai pályán is megtört a jég, az 1-0-s győzelem azt jelentette, hogy az utolsó találkozón Montenegróban elég volt egy pont is a csoportelsőséghez. Ezt sikerült is megszerezni, azonban a 2-2-es döntetlent, illetve a kijutást elhomályosította Rooney piros lapja, amely miatt veszélybe került a csatár Európa-bajnoki szereplése is.

Csoportellenfelek: Franciaország, Svédország, Ukrajna.

www.global-soccer.eu