Hét szövetségi kapitány is búcsúzott az Európa-bajnokságon

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság 16 válogatottjából hét is új szakvezetővel vág majd neki a 2010-es világbajnokság selejtezőinek. A szakvezetők között akadt olyan, aki már a torna előtt nyilvánosságra hozta, hogy nem folytatja tovább munkáját, mások az Eb után döntöttek a távozás mellett, és arra is volt példa, hogy valaki nem önszántából távozott.
Vágólapra másolva!

A kontinensviadal előtt négy szövetségi kapitányról is tudni lehetett, hogy szerepeljen bárhogy is a csapata az Európa-bajnokságon, a torna után távozik posztjáról. A svájciakat irányító Jakob Kuhnnak sikerült szépen búcsúznia, hiszen bár a házigazdák nem jutottak tovább csoportjukból, utolsó mérkőzésükön legyőzték Portugáliát. A lefújást követően a játékosok egy nagy transzparenst bontottak ki, amelyen megköszönték az idős mester munkáját. Kuhn 2001 júniusában vette át a válogatott irányítását, amely vezérletével három nagy tornán is szerepelt, a 2006-os világbajnokságon egészen a legjobb nyolcig jutott. A svájciak a rájuk jellemző precizitásnak megfelelően jó előre kijelölték a tréner utódját, hiszen már tavaly december óta köztudott, hogy az új szövetségi kapitány Ottmar Hitzfeld lesz.

A holland szakvezető, Marco van Basten is úgy vághatott neki az Eb-nek, hogy tisztában volt vele: a torna után már nem a válogatottat, hanem az Ajax Amsterdamot fogja irányítani. Az egykori kiváló csatárnak végül a legjobb nyolcig sikerült vezetnie az oranjét, amely időnként rendkívül látványos futball játszott - utódjának, Bert van Marwijknak nem lesz könnyű dolga, ha ezt meg akarja ismételni, és még eredményességgel is akarja párosítani.

A végső győztes spanyol válogatott trénere, Luis Aragonés is jó előre bejelentette, hogy elhagyja a nemzeti tizenegyet a torna után, neki végül aranyéremmel sikerült búcsúznia. Miközben szinte bizonyosnak tűnik, hogy Aragonés a jövőben a török Fenerbahce SK mestere lesz, az is meglehetősen valószínű, hogy a spanyolokat a vb-selejtezők során már Vicente del Bosque irányítja - a Real Madrid egykori trénerét ugyan hivatalosan még nem nevezték ki, ám a szövetség technikai igazgatója, Fernando Hierro őt szeretné a kispadon látni.

Szintén köztudott volt az Eb előtt, hogy a csehek veterán szakvezetője, Karel Brückner is a kontinensviadalon vezeti utoljára a válogatottat, a kelet-európaiaknak azonban még mindig nem sikerült eldönteniük, hogy ki kövesse őt a poszton. Eredetileg úgy tervezték, hogy pár nappal a torna után bejelentik az új szövetségi kapitány személyét, de ez végül elmaradt, mivel az eredetileg kiszemelt edzővel, Iván Hasekkel nem sikerült megegyezni. Így egyelőre nem tudni, hogy a vb-selejtezőkön ki ül majd a cseh kispadon: a hírek szerint szóba került Brückner asszisztense, Karel Rada, a Slavia Praha mestere, Karel Jarolím, Brückner elődje, Josef Chovanec, illetve a német Klaus Toppmöller is, aki maga jelentkezett a feladatra.

Forrás: Getty Images

Brückner és Scolari itt még csak egymástól, az Eb után azonban a válogatottól is elköszönt

Utóbbi szakembert egyébként nem csak a cseh, hanem az osztrák szövetséggel is kapcsolatba hozták, mert hogy a másik házigazdánál is távozott a kapitány. Igaz, az ÖFB szerette volna folytatni az együttműködést Josef Hickersbergerrel, és eleinte úgy tűnt, hogy az edző a gyenge Eb-szereplés ellenére is marad, ám egy héttel a németek elleni vereséget követően a szakvezető személyes okokra hivatkozva benyújtotta lemondását. Szerződése eredetileg 2008 decemberéig szólt, a folytatásról egyelőre nem született döntés.

Még a portugáloknál sem lehet tudni, hogy ki lesz Luiz Felipe Scolari utódja. Az ő távozása nem okozott meglepetést, annál inkább az a tény, hogy a szakember a torna alatt, a csehek elleni csoportmérkőzést megelőzően jelentette be. Sokak szerint a portugál kieséshez az is hozzájárult, hogy Scolari már akkor elárulta, hogy otthagyja a válogatottat, és a Chelsea FC mestere lesz. A portugál szövetség elnöke még nem nyilatkozott a lehetséges utódról, de pletykaszinten a portugálokat már összehozták a brazil Vanderley Luxemburgóval és Zicóval, az FC Portót irányító Jesualdo Ferreirával és a Manchester United másodedzőjével, Carlos Queirozzal is.

Az olaszok ennél sokkal gyorsabban meghozták a döntésüket. Miután a csapat a negyeddöntőben tizenegyesekkel alulmaradt Spanyolországgal szemben, az olasz szövetségnek lehetősége volt arra, hogy következmények nélkül felbontsa Roberto Donadoni szerződését, amelyet nem sokkal a torna előtt hosszabbítottak meg. Az olasz labdarúgás irányítói úgy döntöttek, hogy Donadoni nem kap több lehetőséget, és inkább visszahívjták a kispadra Marcello Lippit, akivel a squadra azzurra 2006-ban világbajnok lett.

www.infosport-focivilag.hu