Szívhatnak az angolok

Vágólapra másolva!
A portugál rendőrök nem fognak közbeavatkozni, amennyiben az angol szurkolók jointot tekernek maguknak a szombaton kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság alatt. A hivatalos indoklás szerint a beszívott tömeget könnyebb kordában tartani, mint a lerészegedettet.
Vágólapra másolva!

A lisszaboni rendőrség csütörtökön megerősítette, nem fogják letartóztatni azokat az angol szurkolókat, akik közterületen füstölik el füves cigarettájukat - írta a tekintélyes The Guardian című napilap. A hatóság holland "testvérszervezete" ajánlására döntött így, amely a négy évvel ezelőtti kontinenstornán ugyanígy nem háborgatta a "huligánokat".

Példaként felhozták, hogy 2000-ben, az angol válogatott Portugália elleni, eindhoveni mérkőzésén semmiféle rendbontás nem történt, a szurkolók kihasználták Hollandia meglehetősen liberális drogtörvényét, s békében elvoltak magukban. A belgiumi Charleroi-ban rendezett angol-német meccsen ellenben elszabadult a pokol, jórészt az állatias leittasodás következtében.

A portugálok most azt remélik, a holland példa alkalmazásával kezes bárányként tudnak majd bánni a tornára érkező ötvenezer angollal. Az országban kis mennyiségű marihuána birtoklása egyébként nem számít bűncselekménynek, a fogyasztás viszont igen: Isabel Canelas, a rendőrség szóvivőnője azonban megígérte, nem fognak törődni ezzel.

"Mindenki tudja, nálunk mindenki dohányozhat" - kezdte Canelas egy aranyköpéssel. "A rendőrségnek meglesz a maga dolga, nem fog tudni ezzel a kérdéssel foglalkozni. Nem leskelődünk majd ajtók mögül, mikor gyújt rá valaki egy jointra, vannak ennél fontosabb feladatok. Amíg az emberek dohányoznak, de nem rugdossák, ütik egymást, nem csinálnak balhét, miért mennék oda hozzájuk azt tudakolva, hogy most mit is szívnak? Persze, amennyiben valaki drog hatása alatt randalírozni kezd, intézkedni fogunk ellene; de elsősorban a részegekre figyelünk majd."

A Lisszabonba látogatóknak nem kell túlzottan megerőltetniük magukat, ha marihuánát akarnak vásárolni. Coffee shopok ugyan nincsenek, mint Hollandiában, de ahogy a világon sokfelé, úgy a portugál fővárosban is oda-odalépegetnek nepperek a gyanútlan járókelőkhöz füvet kínálva. Ami meg az alkoholt illeti, a rendőrség aggodalma ellenére a szervezőbizottság úgy döntött, a kontinenstorna alatt nem korlátozza a szeszes italok eladható mennyiségét.