Szergej Ovcsinnyikov (Oroszország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Szergej Ovcsinnyikov, az oroszok kapusa.
Vágólapra másolva!

Szergej Ovcsinnyikov (Oroszország)
Poszt: kapus
Klub: Lokomotiv Moszkva
Születési idő: 1970. november 11., Moszkva
Testsúly, magasság: 185 cm/93 kg
Válogatottság: 29

A Lokomotiv Moszkva hálóőre 1970. november 11-én született, és a Dinamo Moszkvában kezdte pályafutását, de itt nem kapott sok lehetőséget, kölcsönadták a grúz Dinamo Szuhiminak. 21 évesen aztán a Lokomotivhoz igazolt, és a Vasutasoknál meghatározó játékos lett, hat éven keresztül volt a gárda első számú portása.

1993-ban a válogatottban is bemutatkozhatott, de itt éveken keresztül csak harmadik számú kapusnak számított Csercseszov és Harin mögött. 1997-ben külföldre igazolt, a portugál Benfica vette meg, ám itt a veterán belga Michel Preud'homme állt előtte, így nem védett sokat, két év alatt húsz meccsen szerepelt.

Kölcsön is adták az FC Alvercának, ahol olyan remekül védett, hogy egy évvel később megvette őt az FC Porto. Itt eleinte rendszeresen lehetőséget kapott, de Vítor Baia felépülésével a kispadra szorult. 2002 januárjában hazatért a Lokomotivhoz annak érdekében, hogy beverekedje magát a világbajnokságra utazó válogatott keretbe, de a World Cupról végül lemaradt.

A vébé óta viszont ő a válogatott első számú kapusa, köszönhetően a Vasutasoknál nyújtott remek teljesítményének: a csapattal bajnokságot nyert, és kétszer is bejutott a legjobb 16 közé a BL-ben. Csapattársai csak Főnöknek becézik.