Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

teokrácia
A görög theos (isten) és kratein (uralkodni) szavakból: olyan berendezkedés, amelyben az államhatalom és képviselője (az uralkodó) hatalmát tisztán vallásos elvekből vezetik le, ezekkel igazolják, és az Isten vagy az istenek által kiválasztott próféta, felkent király stb. testesíti meg.

Pax Romana
Lat. "római béke" - a római császári uralom vezéreszméje, amely szerint az állam dolga a birodalom külső határainak biztosításával a belső béke, a gazdasági és kulturális élet virágzásának biztosítása.

lingua franca
Itt: a nagy kulturális és etnikai keveredések idején különböző nyelvű népek napi kommunikációját elősegítő, törmelékes közvetítő nyelvek átfogó neve.

Tóra
A Biblia első öt könyvének (Mózes 1-5) héber összefoglaló elnevezése. Szó szerinti jelentése "Törvény": a zsidóság legrégibb írásos emléke, amely a zsidó nép őstörténetét a világ teremtésétől Istennel kötött szövetségein keresztül a Mózes közvetítésével kapott törvényekig követi végig. A tekercs formájú Tóra a zsidó templomi liturgiában is fontos szerepet játszik.

templom
Salamon király temploma a zsidó Jeruzsálemben i. e. 950 körül épült Jahve tiszteletére: a kőből emelt állandó szentély elhelyezkedéséről, méreteiről és díszítéséről csupán közvetett adatok és bibliai leírások állnak a rendelkezésünkre. Kr. e. 587-ben elpusztult, majd a babiloni fogság után ujjá építették. Az ún. második Templomot Heródes építtette újjá: a hatalmas, 300x480 m kiterjedésű, kváderkövekből emelt magas falakkal körülvett szentélykörzetet 10 kapun át lehetett megközelíteni. I. sz. 70-ben a zsidó felkelést eltipró Titus gyújtatta fel, és többé nem építették újjá.