Sótonyi Péter Tamás válaszol a fel nem tett kérdésekre

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A csirkékhez hasonlóan fejlődik-e minden madár a tojásban? (Roóz Péter)
- Igen, minden madár hasonlóan fejlődik, de a fejlődés időtartamában különbségek vannak, pl. a csirke 21 napig, a kacsa 28 napig fejlődik.

És a hüllők is hasonlóan-e?
-
A fejlődés menete, a sokszikű petesejtből kiindulva ugyancsak csírapajzson történik, és teljes mértékben hasonló a madarak embrionális fejlődéséhez. A test kialakulása után, a lágyhéjú tojásból bújnak elő.


A 21. század motorizációja - gépkocsi, repülő, helikopter stb. - kiszorítja a lovak életterét. Fennmaradhat-e a lovak jelenléte, mi várható ezen a területen - munkavégzés, sport stb.?
(Kiss Antal)
- Munkavégzés tekintetében a lovak egyre inkább visszaszorulnak, mégis a lótenyésztés a lovas sportnak, a hobbilovaglásnak, gyógylovagoltatásnak (hippoterápia) köszönhetően szinte soha nem látott reneszánszát éli. A ló és a lovaglás biztosítja az ember számára a természetes életformával való kapcsolatot.

Nem ellenőrzött források alapján úgy tudom, hogy pl. az USA-ban jelenleg több ló van, mint a vadnyugati hőskorban. A nyugat-európai helyzet ugyancsak hasonló, ami azt jelzi, hogy a ló még nagyon sokáig az ember kikapcsolódását, szórakozását biztosító társ marad. Reméljük, Magyarország gazdagodásával megindul lóállományunk számbeli gyarapodása és lovaskultúránknak a régi hagyományokhoz méltó minőségi felemelkedése is.


A lovaknál is működik a patella reflex? (Szabó Eszter)
- Igen, működik, de a gyakorlatban nem szokás vizsgálni. A kiváltása csak elernyedt izomzatú végtagon lehetséges, pl. fekvő állaton műtét közben.


A versenylovakat lábtörés esetén miért lövik le, ha esetleg valamilyen műtét gyógyulást jelentene?
-
Ma már nem lövik le a lábtörött lovakat, és nem is altatják el őket. Ha egy mód van a gyógyulásra, megoperálják a sérült állatot, amit gyakran rehabilitáció, fizikoterápia követ. A műtétek például nyírcsont- vagy könyökcsonttörés esetén általában sikeresek. A lányom lova például egy könyöktörés utáni sikeres operációt követően nem egészen egy évvel már versenyzett, sőt helyezést ért el, azóta is egészséges.