Vágólapra másolva!
Egy mestermű rejtett üzenete
Vágólapra másolva!

I. A Zongoraszonáta utolsó tételének programja

Videó: Bartók: Zongoraszonáta, III. tétel, előadja Jandó Jenő

A háromtételes Zongoraszonátát Bartók nemzetközi koncertező éveinek zenitjén, elsősorban saját hangversenyeire írta 1926-ban, hogy legyen egy nagyformátumú műve, amelyben sokoldalúan bemutathatja sajátos zeneszerzői hangját és előadóművészi stílusát. A kőkemény nyitótétel és a felzaklató lassútétel után kerül sorra a briliáns finálé. A tételnek nincs külön címe, amely a darab karakterére, esetleg programjára utalna, csupán egy tempófelirat: Allegro molto, azaz nagyon gyorsan. Ha végiglapozzuk kottáját, a hangulatra, a karakterre vonatkozóan nincsenek konkrét útmutatások. Igazi "abszolút zene", mondhatnók; zene, amely csakis zenével kifejezhető dolgokról szól.

1. ábra

Másodjára hallva bizonyára észlelnék, hogy a tételnek különleges eseménytörténete van. Rondó formájú: a kezdőtéma, mint afféle hídpillér, újra meg újra visszatér, kisebb-nagyobb módosulásokkal, de mindannyiszor jól felismerhetően. A különlegesség ebben a rondóban az, hogy a pillérek közti anyagok - az úgynevezett epizódok - nem új témákat hoznak, hanem maguk is a rondótémából származnak. Karakterük azonban alapvetően más, mint a nyitótémáé. Mintha az epizódokban Bartók felvonultatná a számára különösen kedves népzenei előadási formákat: ahogyan egy dallamot páros ütemben, tánclépés szerűen, giusto elénekelnek, még a kurjantást is hallani véljük (2. ábra); ahogyan egy furulyás cifrázná ugyanazt a nótát (3. ábra); ahogyan egy erdélyi hegedűs friss tempóban aprózná-variálná (4. ábra).



2. ábra



3. ábra



4. ábra

Igaz, mindezt Bartók a maga hangszerén, a zongora nyelvére átültetve teszi, kellő stilizálással, de ihlető forrásait valószínűleg felismeri a népzenében otthonos, fiatal korában táncházba járt hallgató. Bartók Béla nyugati zeneszerző kortársai alkalmasint nem észlelték a konkrét utalásokat. Mármost tudja-e a zongoraművész, hogy amit előad, az több, mint felizgatóan modern zongoramuzsika? Hogy Bartók a tétel során - mint egy kiállítás képein végigkalauzolva - bemutatja nekünk kedves parasztzene-zsánereit?

5. ábra