Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

decoratio
A klasszikus retorika szellemében a negyedik, utolsó lépés: a részletesen kidolgozott gondolatok végső formába öntése.

dispositio
A klasszikus retorika szellemében a második lépés, az inventio során feltárt gondolatok rendezett formában történő előterjesztése-elrendezése.

elaboratio
A klasszikus retorika szellemében a harmadik lépés: a főbb vonalaiban elrendezett gondolatok részletesebb kidolgozása.

giusto
Rendes, pontos. Utasítás a feszes ritmusú zenei előadásra.

hermeneutika
A hermeneutika a görög "kutatok, vezetek, magyarázok" igéből származik, értelmezéstant jelent, az a diszciplína, amely a kifejezések megértésének szabályait kutatja. Bármilyen jelenség vagy jelrendszer magyarázására, értelmezésére vonatkozó normákat és szabályokat, illetve törvényszerűségeket egybegyűjtő, rendszerező és eredetére vagy okaira visszavezető tudomány.

hora lungã
"Hosszú ének", Bartók megállapítása szerint tulajdonképpen egyetlen dallammal képviselt ősi zenei stílus. Teljesen rögtönzésszerű, erősen cifrázott és rubato előadású énekelt vagy hangszeren játszott népzene, amelyet Bartók először a románság körében gyűjtött.

inventio
A klasszikus retorika egyik eleme, az első lépés: a felkészülés, az alapgondolat kitalálása.

kolinda
"Karácsonyi ének", pogány eredetű, a téli napforduló ünnepéhez kapcsolódó dallam- és szokásanyag ("kolindálás"). Bartók erdélyi román falvakban gyűjtött kolindákat, amelyekből zongorakompozíciót is készített.

szemiotika
A szemiotika a jelek és a jelrendszerek tudománya. Tárgyai közé tartozik a megértés, a jövőre vonatkozó állítások (predikció) és a jelentés: annak a folyamata, hogy miként jutunk el a jelentéshez, hogyan fogalmazzuk meg a jövőre vonatkozó gondolatainkat, és fogjuk fel, értjük meg a világot. A jelek általános elméleteit is szemiotikának nevezzük.