Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

anizotróp
Iránytól függő.

csatolás, csatolási állandó
Jelfelhasadások az NMR-spektrumokban, melyeknek az oka, hogy a spinek (atommagok) érzékelik egymás különböző kvantumállapotait; illetve ezek mértéke (Hz-ben).

giromágneses hányados
A keringő elektron egy kis pörgettyűnek (giroszkópnak) tekinthető. Innen ered a giromágneses jelenség elenevzés. A giromágneses hányados az atommagokra jellemző tulajdonság, amely az adott atommag mágneses és mechanikai (szögimpulzus) momentumának hányadosa.

heterociklusos vegyület
Olyan gyűrűs vegyületek, amelyeknek felépítésében a szénatomon kívül más, ún. heteroatom(ok) is részt vesz(nek). Legfontosabb heteroatom a nitrogén, az oxigén és a kén.

izomer
Egy vegyületnek egy másik az izomerje, ha összetételük azonos, de az atomok kapcsolódási sorrendje vagy térbeli elrendezése eltér. Ezek közül az első eset a szerkezeti izoméria, a második a sztereoizoméria.

izotóp
Azok a kémiai elemek, amelyek atommagjai azonos számú protonból, de eltérő számú neutronból épülnek fel.

kémiai eltolódás
Az NMR-spektrumjelek frekvenciafüggése a kémiai környezettől, azaz a molekulaszerkezettől.

kvantumállapot
Bármely állapot, amelyben egy kvantummechanikai rendszer lehet. Egy teljesen meghatározott kvantumállapot állapotvektorral, hullámfüggvénnyel vagy kvantumszámok teljes készletével adható meg.

mágneses momentum
A mágneses momentum úgy képzelendő el, mint egy parányi iránytű, amely ha mágneses térbe kerül, beáll a térhez viszonyítva valamilyen meghatározott irányába.

malignáns
Rosszindulatú.

multiplicitás
A spektrumjelek finomszerkezete.

ppm
Part per million, vagyis milliomod rész.

mágneses rezonancia
Az atommagok (izotópok) adott mágneses térben a folytonos rádiófrekvenciás sugárzásnak csupán egyetlen (monokromatikus) komponensét nyelik el.

spektrum
A folytonos elektromágneses sugárzás felbontása különböző hullámhosszú (frekvenciájú, energiájú) összetevőkre. (Látható része a színkép).

spin-rács relaxációs idő
Annak a folyamatnak az ideje, amelynek során a longitudinális (z irányú) mágnesezettség gerjesztés után egyensúlyi állapotába kerül vissza.

szupravezető mágnes
A szupravezető mágnes alacsony hőmérsékleten elveszíti elektromos ellenállását, így benne az áram veszteség nélkül, gyakorlatilag korlátlan ideig folyhat. A jelenséghez a szupravezető mágnest folyamatosan igen alacsony, az ún. abszolút zérus (-270 °C) közeli hőmérsékleten kell tartani.