Schaff Zsuzsa válaszol a fel nem tett kérdésekre

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Tetoválással, illetve kozmetikusnál hogyan fertőződhet meg valaki hepatitisz-vírussal? (Béni)

Amennyiben steril, egyszer használatos tűt és eszközöket használnak, akkor sehogy. A fertőzésnek akkor nagyobb a veszélye, ha a tetoválást ugyanazzal a tűvel végzik, de tetoválás esetében ebben az esetben attól is függ a fertőződés, hogy milyen festékanyagot használnak. Ha alkoholos oldószer tartalmú festékanyagról van szó, akkor az alkohol elöli a vírust, mielőtt valakinél újra felhasználásra kerülne a festékanyag. Ugyanez a helyzet a kozmetikusnál használt szerekkel is, viszont a vizes oldószer tartalmú festék- és kozmetikai anyagok a többször használatos tű mellett növelik a vírus átvitelének esélyét.

Ha valaki megkapta a HPV-fertőzést, ki lehet-e belőle gyógyulni? (Vivien)

80 %-ban a fertőzöttek kigyógyulnak, a többi 20%-ban maradhat meg, azonban fontos az időtényező is.

Mi a véleménye, a HPV-re kidolgozott vakcinával a férfiakat is oltani kell majd? Egyáltalán ugyanazt az oltóanyagot kell-e használni, mint a nők esetében? (Bubu)

Személyes véleményem szerint a férfiaknál is érdemes lenne bevezetni a vakcinát, erről azonban még nincs szó. Elsőként egy felmérést kellene végezni, hogy vajon a magyar férfiak hány százalékban fertőzöttek HPV-vel. Természetesen ugyanazt az oltóanyagot kell használni, mint a nők esetében.