Schaff Zsuzsa

Vágólapra másolva!
A vírusok és a rák
Vágólapra másolva!

I. Fertőz-e a rák?

A vírusok és a rák kapcsolatát tekintve a legelső felvetődő kérdés, hogy vajon fertőz-e a rák, illetve a rákos beteg, azaz megkaphatom-e fertőzés útján a rákot, a daganatot?

Animáció: A vírusok és a rák

Az animáció megtekintéséhez Macromedia Flash Player 8-ra van szükség. Ingyenesen letöltheti itt.

Egyszerű megválaszolni a kérdés első felét: a rák, a daganat, a daganatos beteg NEM fertőző. Másrészről azonban a daganat kialakulásában esetlegesen szerepet játszó vírus fertőző lehet. Ha lehetséges, hogy a vírus, azaz egy fertőző ágens daganatot okozzon, lehetséges a megelőzés és a gyógyítás is. Hiszen ha ismerjük az okot, megvan a lehetőség a megelőzésére vakcinációval, illetve a fertőzés útjának ismeretében mód nyílik annak elkerülésére, a fertőzés megszüntetésére, a daganat előtti állapot és a daganat megfelelő kezelésére.

1. ábra



Az első bizonyítékot arra, hogy a vírusoknak az emberi daganatok kialakulásában szerepe lehet, Denis Burkitt brit sebész szolgáltatta 1956-58-ban a róla elnevezett Burkitt-limfómával kapcsolatban, mely az afrikai gyermekek igen rosszindulatú, elsősorban a fej-nyak területén előforduló, a nyiroksejtekből kiinduló daganata. Epstein és Barr igazolták (1964), hogy a daganat kórokozója egy herpeszvírus, a kutatók neve után az EBV vírus. Egyébként azt a heveny fertőző betegséget, melyet ez a vírus okoz, a fertőzéses mirigylázat "csókolózási betegségnek" is nevezik, mert nyállal terjed. E vírus tanulmányozása mutatott rá arra is, hogy a vírusfertőzés önmagában nem elegendő egy daganat kialakulásához. Ahhoz egyéb kórokra, így ez esetben a maláriafertőzés okozta immunszuppresszióra is szükség van mint együttható tényezőre.