Vágólapra másolva!
Hogyan védenek az immunrendszer őrszemei?
Vágólapra másolva!

Testünk külső környezettel kapcsolatba kerülő felületeit (a bőrt, a légutakat és a bélrendszer nyálkahártyáját) különleges őrszemek - a dendritikus sejtek - védelmezik. Ezek feladata, hogy a szervezetet veszélyeztető környezeti hatásokról tájékoztassák az immunrendszer többi sejtjét. Az általuk aktivált speciálisan kiképzett sejtcsoportok aztán megkeresik a betolakodót és megpróbálják semlegesíteni vagy elpusztítani. A dendritikus sejtek működése mesterségesen is módosítható, amit a fertőző betegségek elleni védekezésben az új típusú oltóanyagok tervezésénél, valamint a rák és az immunológiai betegségek kezelésében is felhasználnak.

I. Bevezetés
A 2006 decemberében Debrecenben járt és ott molekuláris biológiai és immunológiai kutatásaiért kitüntetett Ralph Steinmann szerint "egy immunrendszerünk van, ha azt megtanuljuk szabályozni, minden kóros folyamatot befolyásolhatunk".

II. A dendritikus sejtek felfedezése
A dendritikus (vagyis nyúlványos) sejteket 1868-ban Peter Langerhans német kutató fedezte fel a bőrben, és jellegzetes alakjuk alapján nevezte el őket. Kinézetük és az idegvégződések közelében való elhelyezkedésük alapján Langerhans idegrendszeri sejtekként írta le őket.

III. A dendritikus sejtek képződése, típusai
Mindegyik dendritikus sejttípus a vérképző rendszer kialakulásáért felelős őssejtekből jön létre, felnőtt szervezetben ezeknek az őssejtek a zöme a csontvelőben található. A konvencionális és az interferontermelő dendritikus sejtek együttműködése fontos szerepet játszik a baktériumok és a vírusok elleni hatékony védekezésben.

IV. A konvencionális dendritikus sejtek tulajdonságai, működése
A konvencionális dendritikus sejtek három fő tulajdonságuk révén biztosítják szervezetünk védelmét az idegen betolakodókkal szemben.

  1. Szöveti őrszemek - érzékelik a változásokat
  2. Hírvivők - továbbítják a szövetekben szerzett információt
  3. Kapcsolatteremtők - együttműködnek az immunrendszer sejtjeivel

V. A dendritikus sejtek szerepe az immunfolyamatok szabályozásában
A dendritikus sejtek sokoldalú működésének elve leginkább egy olyan védelmi rendszerre utal, amelyben a dendritikus sejtek a "határmezsgyéken" az őrszemek feladatát látják el, de veszély esetén egyúttal hírnökként is viselkednek, majd közreműködnek az ellenség ellen felvonultatható csapatok eligazításában, mozgósításában és toborzásában is.

VI. A dendritikus sejtek mint az új típusú intelligens vakcinák célpontjai
Az új típusú vakcinák tervezésénél arra törekednek, hogy az oltóanyag csak az immunrendszert hatékonyan aktiváló géneket vagy fehérjéket tartalmazza, mégpedig olyan formában, hogy azokat a legmegfelelőbb antigént szállító és bemutató sejtekhez, a dendritikus sejtekhez irányítsa.

VII. A dendritikus sejt alapú terápia lehetőségei
A dendritikus sejtek készséggel falják fel a kisméretű részecskéket, így az ilyen típusú molekuláris hordozók aktiváló vagy gátló szerek és gyógyszerek hatékony és célzott bevitelére is alkalmazhatók. A szervezetből kinyert és laboratóriumi körülmények között célzottan módosított dendritikus sejtek szintén felhasználhatók az immunrendszer működésének módosítására.


Tovább