Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

antigén
Bármely szerkezetű és természetű molekula, amely egy adott egyedben immunválaszt vált ki.

citokin
Oldott (szolubilis) kisméretű fehérjemolekulák, amelyek receptorukhoz kapcsolódva a sejtek között információkat közvetítenek.

dendritikus sejtek
A szövetekben és nyirokszervekben található antigén-bemutató sejtek. Képesek az antigéneket elfogni, bekebelezni és a T-sejteknek bemutatni, ezzel immunválaszt elindítani.

ellenanyag
A B-limfocitákból fejlődő plazmasejtek fehérjetermékei, amelyek specifikus kapcsolatba lépnek a termelődésüket kiváltó antigénnel.

epitél sejt
A külső környezettel érintkező felszíneket borító, szoros kapcsolatban álló sejtek, melyek mechanikai és fizikai védelmet biztosítanak és szoros kapcsolatban állnak a dendritikus sejtekkel.

fagocita
Mikroorganizmusok és részecskék bekebelezésére és megemésztésére képes fehérvérsejtek.

immunrendszer
Azon sejtek és molekulák összessége, amelyek a szervezet védelmét szolgálják és megfelelő jelek hatására különböző immunválaszok kiváltásában vesznek részt.

Langerhans-sejtek
A csontvelőből származó sejtek, melyek központi szerepet töltenek be a bőrhöz kapcsolódó immunrendszer és a szervezet általános védekező rendszerében.

mikroba
A mikrobák vagy más néven mikroorganizmusok szabad szemmel nem látható élőlények. A mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, gombák, paraziták és immunológiai értelemben ide sorolhatók az önálló életre nem képes vírusok is.

monocita
Egyetlen sejtmaggal rendelkező, vérben keringő fehérvérsejt, mely képes bekebelezni és elpusztítani a szervezetbe bekerült kórokozókat (fagocitózis). A monocitákból szöveti és testüregi makrofágok képződhetnek.

nyirokszervek
Az immunrendszer sejtjeit tömörítő szöveti képletek. Az elsődleges nyirokszervek közé tartozik a csontvelő és a csecsemőmirigy (tímusz). Másodlagos nyirokszervek a lép, a mandulák, a nyirokcsomók és a környezettel érintkező bőr, tüdő és bélcsatorna speciális felszíni rétegeihez kapcsolódó nyirokképződmények.

ölő T-limfocita
Vírussal fertőzött és tumorsejtek elpusztítására képes T-sejt.

őssejt
Korlátlan számú osztódásra, önmegújulásra képes, nem specializálódott sejtek, amelyek osztódással önmagukhoz hasonló és emellett elkötelezett utódsejteket is létrehoznak.

preventív vakcina
A fertőző betegség megelőzését szolgáló oltóanyag, amely a kórokozó bejutása előtt védelmet biztosító immunválaszt vált ki. A hagyományos eljárás során ezt a kórokozó legyengített vagy ártalmatlanított változatával, az új típusú oltóanyagokban a kórokozó immunológiailag legaktívabb ártalmatlan egységeivel váltják ki.

segítő T-limfocita
Az ellenanyag-termelést és a sejtölő képességgel rendelkező T-sejtek működését elősegítő sejtek, melyek központi szerepet játszanak az immunválasz kiváltásában és irányításában.

T-limfociták
A sejtes immunválasz kiváltásáért és az immunfolyamatok szabályozásáért felelős limfociták, amelyek a csontvelői őssejtekből származnak és a tímuszban fejlődnek.

terápiás vakcináció
Krónikus vírusfertőzések vagy daganatos betegségek gyógyítása során használt vakcina, amelynek hatóanyaga immunológiai védelmet vált ki (aktív immunizálás) vagy azt erősíti (passzív immunizálás), ezáltal segítve a betegség legyőzését.

vakcina
Az immunológiai védelem passzív vagy aktív erősítésére alkalmazott oltóanyagok gyűjtőneve. Az elnevezés Edward Jenner (1749-1823) angol orvos felfedezéséből származik.