Kislexikon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

adenil-cikláz
A sejtmembránban levő enzim, amely különböző külső hatásokra az energiahordozó ATP-ből a sejten belüli térben másodlagos hírvivőanyagot (cAMP-t) képez, amely a sejten belül további enzimeket aktivál.

anabolikus hatású anyagok
Az anabolikus hatás a szövetek felépítését jelenti. Az ilyen típusú vegyületek növelik az izom tömegét, és ezáltal fokozzák az izomerőt.

androgén anabolikus szteroid (AAS)
A szteroidok közé tartozik az ún. endogén vagy természetes úton képződő férfi nemi hormon, a tesztoszteron és a szintetikus úton előállított analógok, amelyek anabolikus, androgén hatással rendelkeznek. Ezek a vegyületek befolyásolják a tesztoszteron szintjét.

androgén anabolikus szteroidok prekurzorai
Olyan molekulák, melyek a szervezetbe jutva tesztoszteronná vagy anabolikus szteroiddá alakulnak (nandrolon). Habár a legtöbb prekurzor elkerüli a tesztoszteron vagy más endogén szteroidok termelődését, a vizelettel ürülő bomlástermékei mégis hasonlóak a nandrolonhoz.

béta-2 agonisták
A szimpatikus idegrendszerben az ún. béta-2 receptorokon fejtik ki szívfrekvencia-növelő hatásukat.

béta-blokkolók
Szívbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők kezelésénél használt szimpatikus idegrendszeri működést gátló gyógyszer. Állóképességet igénylő sportágakban káros hatással van a teljesítményre, mivel gátolja a szívfrekvencia növekedést. Más sportágakban (pl. lövészet) előnyös hatású lehet.

chorion gonadotropinok (hCG)
Ezek a hormonok a méhlepényben termelődnek a terhesség alatt. A férfiakban hasonló hatása van a hipofízisből felszabaduló luteinizáló hormonnak (LH), amely a fokozza a herékben a tesztoszteron termelődését.

disztrofin
Az izomzat mechanikai ellenálló képességéért felelős fehérje. Működési hibája esetén súlyos, izomgyengeséggel járó, örökletes betegség, az ún. Duchenne-féle izomdisztófia alakul ki. Ez a betegség legkésőbb az élet harmadik évtizedében halálhoz vezet.

diuretikumok
Olyan gyógyszerek, melyek fokozzák a vizeletürítést azáltal, hogy részlegesen gátolják a vesében a víz újrafelszívódását az ún. elsődleges vizeletben.

doppingellenőr
Az antidopping ügynökség, illetve a nemzeti vagy a nemzetközi szövetségek által feljogosított személy, aki felügyeli és az előírások szerint végrehajtja a doppingellenőrzés folyamatát. A doppingellenőrnek megfelelő személyazonosítójának kell lennie.

erythropoietin (EPO)
A vese által termelt hormon, amely a vörösvértest érését szabályozza.

értesítés
Ha egy sportolót kiválasztottak doppingellenőrzésre, írásbeli értesítést kell neki adni, amelyet ő a kézjegyével lát el.

fair play
A fair play többet jelent, mint a játékszabályok betartása. Magába foglalja a barátság elvét, az ellenfél tiszteletét és a becsületes küzdelmet. Mindez a csalás, a dopping, az erőszak, az egyenlőtlen feltételek, a túlzott üzletiesedés és a korrupció kiküszöbölésére irányul.

géndopping
Az örökítőanyag (DNS) megfelelő szakaszainak beépítésével elérhetővé válik, hogy a sportoló szervezete olyan mennyiségű fehérjét termeljen (eritropoietin, IGF-1, miostatin), amelynek következtében fokozódik a teljesítménye (izomerő, oxigénszállító kapacitás).

géntranszfer
Genetikai információátvitel izolált DNS-molekula sejtbe (sejtmagba) való bejuttatásával.

glukokortikoszteroidok
A mellékvesében termelődő kortizol és kortizon a szénhidrátok és a fehérjék anyagcseréjére hat. Ez az ún. katabolikus hatás (szövetleépítő hatás) az anabolikus hatás ellentéte. A kortizont a gyógyászatban gyulladáscsökkentőként alkalmazzák.

gonadotropinok
A here működését befolyásoló hormonok (FSH, LH). Férfiakban az FSH az ondósejtek termelődésre hat, az LH a tesztoszteron szintézisét okozza. Nőkben a petefészek működésén keresztül szabályozzák a petesejtérést és a női nemi hormonok képződését.

helyi érzéstelenítő szerek
Olyan vegyületek, amelyek helyileg alkalmazva, átmeneti jelleggel felfüggesztik a szövetek (pl. idegrost) ingerületvezető képességét. A gyógyászatban és a fogorvosi kezeléseknél széles körben használják.

hígított minta / második minta
Amennyiben a sportoló nem tud a laboratóriumi szabályok által előírt fajsúlyú vagy pH-jú vizeletet üríteni első alkalommal, további mintavétel írható elő a számára. Az elsőként leadott mintát hitelesítik. Amikor a sportoló leadja a második mintáját, ezt elkülönítve kezelik és mindkét mintából elvégzik az analízist.

hipofízis és szintetikus gonadotropinok (LH, FSH, hCG)
A hipofízis hormonok az agyalapi mirigy lebenyeiben képződnek (pl. LH, FSH). Szintetikus analógjait a gyógyászatban széles körben használják (hCG).

hormon
A szervezet kémiai hírvivő anyagai, amelyek a szervműködések és az anyagcsere-folyamatok szabályozásában információt közvetítenek elsősorban az érpálya útján.

International Olympic Committee (IOC)
Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

inzulin
A hasnyálmirigyben termelődő hormon, amely a vércukorszintet és a sejtek cukorfelvételét szabályozza. Hiánya cukorbetegséghez vezet.

inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1)
A májban termelődő anabolikus hatású hormon, amely fokozza az izomban a fehérjeképződést.

kortikotropinok (pl. ACTH)
A hipofízisben termelődő hormonok, melyek a mellékvesekéreg hormonjait szabályozzák. Ez utóbbiak szabályozzák a szervezet szénhidrát- és fehérje-anyagcseréjét.

maszkírozó anyagok
Olyan szerek, amelyek a vizeletmintában jelen levő egyéb hatóanyagok kimutatását zavarják. Ide tartozik például a bromantán, az epitesztoszteron és a probenicid.

mesterséges oxigénszállító molekulák
Ezek a vegyületek oxigénszállító képességük révén a vért helyettesíthetik.

miosztatin
Olyan fehérje, amely gátolja az izomzat növekedését, fejlődését.

morfium
Az ópiumból előállított, erős fájdalomcsillapító hatású kábítószer.

narkotikumok
Az agyműködésre ható, fájdalomcsillapító és nyugtató hatású gyógyszerek. Használatuk függőséget okoz.

nem megfelelő vagy részleges minta
A doppingellenőrzés szabályai szerint a sportolónak előírt mennyiségű vizeletet kell leadni. Kisebb mennyiség esetén a leadott vizelet pecséttel ellátott edényben tárolható. A maradék vizelet leadása után a két mintát összeöntik és elküldik a vizsgálatra.

növekedési hormon (hGH)
A humán növekedési hormont (hGH) az agyalapi mirigy elülső lebenye termeli. Elválasztása napi ritmust és időszakos ingadozást mutat. A hossznövekedésre hat, szabályozza a szénhidrát és a fehérje anyagcserét, fokozza az inzulin szerű növekedési faktor (IGF-1) elválasztását.

placebo hatás
Bármely olyan pozitív hatás, amely kizárólag pszichológiai tényezőkön alapul.

plazmatérfogat-növelők
A vér térfogatának megtartására használt szerek, amelyek vérplazmát vagy albumint tartalmaznak. Csökkentik a vér alakos elemeinek számát, és zavarják az eritropoietin kimutatását.

stimulánsok
Központi idegrendszeri izgatók, szimpatikus izgalmat kiváltó gyógyszerek, melyek befolyásolják az anyagcserét és a hőháztartást. Tartós használatuk hozzászokást okoz. Ilyenek például az amfetaminok, a kokain, az ephedrin, a fenil-propanolamin, a koffein vagy a béta-2-agonisták.

T/E hányados
Tesztoszteron-epitesztoszteron arány, amely átlagosan 1 körüli érték. A tesztoszteron kimutatásánál használják, a 6 feletti érték a tesztoszteron külső bevitelére utal.

tesztoszteron
A herékben képződő hormon, amely nőkben kismértékben a mellékvesékben és a petefészekben termelődik.

tiltó lista
A WADA által közzétett, teljesítményfokozó szereket és módszereket tartalmazó lista.

vektor
A vektorok olyan ágensek, melyek hordozóanyagként segítik az idegen gének sejtekbe jutását.

vérdopping
Nagymennyiségű saját vagy idegen vér, illetve vörösvértest-koncentrátum beadása, amely a megnövekedett hemoglobin-koncentráció miatt teljesítménynövelő hatású.

versenyen kívüli ellenőrzés
Bejelentés nélküli, versenyen kívüli doppingellenőrzés.

versenyen történő ellenőrzés
A verseny időpontjában végrehajtott doppingellenőrzés.

World Anti-Doping Agency (WADA)
Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség.