Pucsok József

Vágólapra másolva!
Teljesítményfokozás, dopping és sport
Vágólapra másolva!

Az embereket mindig is izgatta a teljesítményfokozás lehetősége az ókori olimpiáktól napjainkig. Az előadás bemutatja, hogy a gyógyszeripar által előállított kémiai anyagok, gyógyszerek hogyan használhatók fel doppinganyagként teljesítményfokozás céljára, és milyen fizikai és egyéb módszereket fejlesztettek ki a sportolók a doppingolás elfedésére. Részletesen megismerkedhetünk a hormonális teljesítményfokozó szerek jelentőségével és alkalmazásával különböző sportágakban, illetve a legújabb, sokat emlegetett tiltott módszerrel: a géndoppinggal.

I. Bevezetés
A doppingolás egyidős az emberiséggel: minden korszakban találkozunk azzal az igénnyel, hogy az edzés mellet más utakon-módokon is növeljék a sportolók teljesítményét. A 20. század gyógyszeripari fejlődése világméretűvé változtatta a doppingolást, a 21. században pedig már a genetika eredményeit is kiaknázzák ezen a területen.

II. A teljesítményfokozás és a dopping fogalma és története az ókori olimpiáktól napjainkig
Az ókori görög atléták nagy mennyiségű fehérje bevitelével igyekeztek előnyösebb helyzetbe kerülni társaiknál. A 19. század végén és a 20. század elején elkezdődött a rabló-pandúr harc, amely napjainkban is tart a tiltott szereket használó sportolók és a doppingellenőrök között.

  1. A dopping fogalma, a szó eredete és jelentése
  2. Az ókori olimpiák teljesítményfokozó anyagai
  3. A 19. század és a 20. század első felének klasszikus doppinganyagai

III. A hormonális teljesítményfokozó gyógyszerek megjelenése és alkalmazása a sport különböző területein
Az izomzat és az izomerő növekedéséhez elengedhetetlen az optimális intenzitású és időtartamú edzés. Ezt ki lehet egészíteni különféle fehérjetartalmú készítményekkel, amelyek legális úton járulnak hozzá a teljesítmény javulásához. A múlt század harmincas éveiben előállított szintetikus hormonok további izomerő-növekedést és nagyobb teljesítményt hoznak létre.

IV. A fehérjeszerkezetű anabolikus hormonok
A különféle fehérjeszerkezetű hormonok a vérbe jutva információt közvetítenek és szabályozzák a sejtműködést. Ez a hatás szövetfelépítő, anabolikus jellegű.

V. Kémiai és fizikai manipulációk a doppingolás elfedésére
Vannak olyan gyógyszerek és módszerek, melyek a szervezetbe juttatott teljesítményfokozó vegyületek elfedését szolgálják. A doppingvizsgálat céljára levett vizelettel számos manipuláció lehetséges, ezek célja, hogy a sportoló vizeletét doppinganyagot nem tartalmazó vizelettel helyettesítsék. A gyógyszerekkel létrehozott teljesítményfokozás mellett a vérdopping (a saját vagy idegen vér levétele, majd vissza- vagy beadása) is népszerű volt a közelmúltig.

VI. A genetika megjelenése a sportban - a géndopping
A génterápia fejlődése lehetővé teszi, hogy a testi sejtek magjába avatkozva DNS-szinten érjük el az izomerő fokozódását vagy a vér oxigénszállító képességének növelését. Fontos éles különbséget tenni a sportolók számára is elérhető gyógyászati célú génterápiás kezelések és a teljesítmény fokozásra irányuló genetikai beavatkozások között.

VII. A teljesítményfokozás - a dopping etikai vonatkozásai
A rendszeres testedzés - legyen az akár szabadidősport vagy versenysport - a testi és a lelki egészség megőrzését segíti elő. A sport napjainkban tapasztalható etikai hanyatlásával szemben csak akkor vehetjük fel a harcot, ha a doppingellenőrzés fejlesztésén túl hangsúlyt helyezünk a család és az iskola nevelő szerepére.

Tovább