Negyvenezren látták az LGT-t a Szigeten

Vágólapra másolva!
Három óránál tovább tartott, és az előre ígért harminc számnál többet játszott kedden este az LGT a 15. fesztivál nulladik napján. Az együttes a szervezők szerint mintegy negyvenezer fős közönség előtt lépett fel.
Vágólapra másolva!

Kedden este, a Sziget történelme során másodszor nyitotta meg kapuit "nulladik nappal" a fesztivál.

A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical alapozta meg a hangulatot: többek között Lovasi András, Novák Péter, Pál Tamás, Fekete Linda, Bíró Eszter lépett fel a darab egyórás koncertszerű előadásában. A harmincéves darab dalait még a jóval később születettek is együtt énekelték a művészekkel.

Az LGT koncertje valamivel fél nyolc után kezdődött, a Presser Gábor által szólóban, illetve a közönség bevonásával a Fiú című dallal. A következő számtól azután Somló Tamás, Karácsony János és Solti János, valamint a kísérő zenészek is a színpadra léptek.

Az együttes sorra vette a legnagyobb sikereit és a korábban ritkábban játszott dalait. Az előadást kissé megzavarta, hogy egy helikopter feltűnően sokáig körözött a színpad fölött. Természetesen nem hiányozhatott az Álomarcú lány, a Miénk ez a cirkusz, az Ő most még csak 14, a Ringasd el magad, a végén a közönség aktív közreműködésével a Neked írom a dalt és a Szól a rádió. Beállt zenélni a hangszerek sokaságát megszólaltató Somló Tamás két fia is.

Az LGT az egész koncertet kitűnő minőségben és kitűnő hangulatban "teljesítette". A végén az együttes tagjai besétáltak a nézőteret elválasztó útra, s szemmel láthatólag meg voltak hatva az ünnepléstől. A koncertet a Magyar Televízió rögzítette. (A 2002-es LGT-fesztiválról készült másfélórás produkciót az HBO mutatta be.)

Videó a nulladik napról

A nagyszínpad előterét járólapokkal és locsolással némileg pormentesítették, igaz, egyes helyeken sár keletkezett. A nagy tömeg ellenére a jegy- és csomagellenőrzés, a bejutás folyamatosan, s nagyobb zökkenők nélkül történt.

A koncert után Vető Viktória, a Sziget Fesztivál sajtófőnöke az MTI-t arról tájékoztatta, hogy nem volt tudomásuk rendkívüli eseményről vagy rendbontásról. Azt is közölte, hogy a koncertre 25 ezer napijegyet adtak el, s becslése szerint a hetijegyesekkel együtt mintegy negyvenezren lehettek.