Kocsiszínbe költözik idén a Dialektus

Vágólapra másolva!
Nőhiánnyal küzdő görög falu, a Romantikus Erőszak nevű magyar zenekar körül kialakult kultusz, kínai gyárban dolgozó német segédmunkások és a Cargo feliratú amerikai hajókra váró, imádkozó pápua új-guineaiak - a Dialektus Fesztivál ebben az évben is olyan filmeket válogatott programjába, amelyek nem mindennapi témákat mutatnak be kreatív és érzékeny szemszögből. Március 4. és 9. között a Ráday utcában néhány éve nyílt DocuArt Központ Kocsiszínjéből és a Vörösmarty moziból jelentkezik a multikulti filmszemle.
Vágólapra másolva!

A Dialektus Fesztivál 2002-es alapítása óta népszerűsíti az antropológiai film műfaját, amely a hagyományos szociografikus és a néprajzi témájú dokumentumfilmek erényeit egyesíti. A kkét filmes társadalomtudós szervező, a kulturális antropológus Füredi Zoltán és a néprajzkutató Domokos János bevallásuk szerint azt szeretnék bebizonyítani, hogy amit dokumentumfilmnek nevezünk, az is lehet művészi, lehet izgalmas, lehet döbbenetes - szóval lehet olyan film, amiért a szakmán kívüli közönség is megmozdul egy vasárnap délután.

A sokszínű filmes kínálat mellett ezért koncertek, fotókiállítások, alkotói találkozók és beszélgetések színesítik a programot, bizonyítva, hogy a fesztivál nemcsak a szűken vett filmes szakmának vagy antropológus hallgatóknak lehet érdekes.

A tavalyi Marczibányi téri helyszín után most a Ráday utca környékére teszi át székhelyét a Dialektus Fesztivál: a vetítések az Üllői út elején lévő Vörösmarty moziban, a koncertek és kapcsolódó programok pedig a Ráday és az Erkel utca sarkán álló, gyönyörűen felújított DocuArt Központ kocsiszínjében kialakított vetítőjében zajlanak majd.

A kezdetben csak hazai alkotásokat versenyeztető filmes mustra tavaly fogadott be először nemzetközi produkciókat is. A sikeres kezdeményezés idén folytatódik, így még több színben láthatjuk a világot. 17 európai ország 50 filmjét vetíti a 2008-as szemle, köztük montenegrói, orosz, lengyel, holland, brit, német, spanyol alkotásokat.

A filmek öt szekcióba osztva kerülnek a közönség elé: A helyzet cím köré azokat a filmeket gyűjtötte a zsűri, amelyek különböző világok szélsőséges élethelyzeteiről, szubkultúráiról mesélnek. Itt találkozhatunk talán a legérdekesebb alkotásokkal: a Vőlegények egy nőhiánnyal küzdő görög falu öreglegényeinek asszonyszerző oroszországi utazását kíséri, és láthatjuk a Verzió fesztiválon vihart kavart Dübörög a nemzeti rock című filmet, amely a hazai szélsőjobb kultuszzenekaráról, a Romantikus erőszakról és rajongótáboráról fest közeli képet.

A Döbörög a nemzeti rock trailere

A Mi vagyunk a történelem szekció a történelmi témájú filmeket tömöríti: az Ők filmhíradós stílusban mesél a "szovjet heroizmusról", A forradalom arca egy '56-os nyomozást mutat be, és szó esik a kongói vörös diktatúráról is a Vörös világ című filmben. A Hátrányban? szekcióban láthatunk meditatív dokut egy romániai psziciátriai intézet rituáléiiról (Ne érts félre!), a Hagyományaink cím alá sorolt filmek között láthatjuk a Pápua Új-Guineába kalauzoló Az Isten amerikai című művet, a Túlélők szekció pedig a küzdelmeket emeli ki az alkotásokból.

Forrás: [origo]

Roma Elvis Preasley-imitáror a Viva Konstanza! című filmből

A Dialektus Fesztivál egyben nyitórendezvénye lesz a DocuArt Ybl Miklós által tervezett neoreneszánsz épületének régi kocsiszínjében kialakított vetítő-helyszínnek. A dokumentumfilmeket gyűjtő alapítvány már régebben tervezte, hogy rendszeresen bemutat olyan filmeket a szélesebb közönségnek, amelyek eddig kimaradtak a forgalmazásból. A terv mos megvalósult: a DocuArt Kocsiszínt méltó eseménnyel avatják föl az intézmény gazdái.

Forrás: [origo]