Manu Chao ugrik be Mika helyére a Szigeten

Vágólapra másolva!
Régi közönségkedvenc egy új hang helyett: Mika egy amerikai televíziós-felvétel miatt lemondta magyarországi fellépését, helyette a Bongo Bong sztárja, Manu Chao koncertezik augusztus 8-án a Nagyszínpadon.
Vágólapra másolva!

A Freddy Mercury modern reinkarnációjának ható, és ezzel a 2007-es év nagy felfedezettjének titulált Mika az idei Sziget egyik szerencsés dobásának ígérkezett, hiszen ennek a koncertnek az aktualitására azok sem panaszkodhattak, akik amúgy elégedetlenül nézegették a fellépők névsorát. Sajnos úgy látszik, a libanoni származású fiatal énekes első körben inkább tengerentúli rajongói bázisát építgeti, a Szigetes fellépését egy amerikai televízió-show miatt mondta le.

A hirtelen támadt űrt a szervezők a nagy hazai rajongói táborral büszkélkedő Manu Chaóval töltik be. A siker garantált: miután magyar kávézók sora építette zenei profilját Manu Chao zenéjére, illetve a rádióállomások sem hanyagolták el a számait, a lazulós, latinos számokat mindenki kívülről fújja. A baszk-galíciai származású énekes természetesen a Nagyszínpadon kap helyet, ahol Mika is koncertezett volna.

A szervezők hangsúlyozzák, Manu Chao meghívásával régi adósságukat törlesztik, minden bizonnyal a magyar rajongótábor is hasonlóképpen gondolkodik, mégis úgy hat a csere, mintha egy elvesztett fellépő helyett egy jolly jokert húztak volna elő a kalapból. Ez persze ne tántorítson el senkit egy jó kis táncos bulitól, amelyet Manu Chao szintén garantál.

A színes kulturális háttérrel rendelkező Manu sok kisebb formáció (Hot Pants, Los Carayos) után első sikereit a nyolcvanas évek végén aratta a Mano Negra nevű bandával. A zenekar voltaképpen családi vállalkozás volt, amelyben Manu mellett bátyja és unokatestvére vett részt. Ebben a felállásban érte el őket a siker: Mala Vida című számuk - amely tulajdonképpen egy Hot Pants-dal remixe - nagy sláger lett Franciaországban. Ettől inspirálva a következő évben összerakták Patchanka című első albumukat, amellyel megalapozták népszerűségüket. A turnék azonban felőrölték a bandát: egy 1993-as dél-amerikai koncertsorozat után több tag - köztük Manu bátyja is - kivált a zenekarból.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=D75yO493ozkFmndY

A nagy sláger: Bongo Bong - hallgass bele!

Aki megmaradt a bandából, az a régi Mano Negra istápolása helyett újba kezdett: Manu Chao vezetésével Radio Bemba Sound System néven egy másik zenekar alakult. A zenekar hátat fordítva a Mano Negra punkos stílusának, inkább a lazább street music és a tradicionális latin zene irányába indult el. Ez a hangzás élesen elütött attól, amit a Mano Negra csinált, de nagy visszhangra talált a rajongók körében: már az első, Manu Chao saját neve alatt kiadott 1998-as Clandestino című album robbantott - többek között a Bongo Bong és a Je Ne T'Aime Plus című slágerekkel, amelyeket a magyar rádiók is sűrűn játszottak.

A Manu Chao-féle muzsikában egyaránt felfedezhető a reggae, a sanzon és a rai hatása, de mindezeket olyan jellegzetes hangzássá sikerült összeolvasztani, amelyről mindig, mindenhol, azonnal felismerhető, hogy Manu Chaót halljuk.

A következő album, a Próxima Estación: Esperanza (Következő állomás: Remény) még több karibi elemet dobott bele a laza latin egyvelegbe, mint a Clandestino. A közönség értékelte a finoman csípőriszálós számokat - a Me Gustas Tú Robert Rodriguez Volt egyszer egy Mexikó című filmjéből is ismerős lehet -, és az album rögtön felugrott a listák élére. A siker azóta töretlen, Manu Chao most éppen La Radiolina című legújabb albumának utómunkálatain dolgozik, amelynek megjelenése szeptember elejére várható.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=fnAgCdMk9ZDtiekh

A legújabb szám: Rainin in Paradise - hallgass bele!

A Rainin in Paradise című számot már ismerhetjük erről a lemezről, klip is készült hozzá, amelyet nem más rendezett, mint Emir Kusturica. Manu Chao és a szerb kultrendező kapcsolata nem merül ki ebben: Manu készíti a Maradonáról szóló, most készülő dokumentumfilm zenéjét.

Manu Chao - Sziget Fesztivál, 2007. augusztus 8. 21.30 - Jegyár július 15-ig: 7000 (napijegy), 30 000 Ft (hazamenős hetijegy), 37 500 Ft (ottalvós hetijegy)